• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Campania agricolă de primăvară în ferma lui Valentin Mărginean: ”Folosim hibrizi de la toate companiile, testăm, semănăm, punem”

    Angelica Lefter -

    Campania de primăvară este la debut pentru fermieri, iar foarte mulți dintre ei se gândesc la culturile ce trebuie semănate peste puțin timp. Mulți dintre agricultori știu exact ce îngrășăminte și erbicide vor folosi și le-au achiziționat din timp, alții caută soluțiile perfecte pentru un sol cât mai fertil și așteaptă momentul oportun să intre în câmp.

    În județul Mureș, Valentin Mărginean, administratorul Klaus Agrar SRL din Adămuş, fermă care gestionează circa 1.100 de hectare de teren, a spus pentru Agrointeligența -AGROINTEL.RO că va mai aștepta până după data de 1 aprilie să înceapă semănatul, mai ales că este o perioadă cu ploi în zonă.

    Citiți și: ”Copilul teribil” al agriculturii din Ardeal: Valentin Mărginean a arendat primul teren la 23 de ani și astăzi are utilaje de un milion de euro

    Fermierul Valentin Mărginean are programate mai multe culturi pentru această primăvară. Astfel, va semăna 500 de ha de porumb, 100 de floarea-soarelui și 300 de soia. Ca tehnologie, preferă lucrări minime ale solului, după cum a mărturisit.

    ”Suntem chiar la muncă, dar e foarte greu să spun când intrăm la semănat. Se anunță o perioadă de ploi. Dacă nu erau ploile, după 1 aprilie începeam, dar acum nu știu ce să zic, este relativă treaba. Se anunță ploi, căci deocamdată avem o secetă cruntă, avem 100 de litri de la 1 noiembrie și până astăzi. Cu siguranțăde al 1 aprilie nu, mai târziu probabil. Avem programate pentru primăvară culturi de porumb, floarea-soarelui, soia. Folosim hibrizi de la toate companiile, testăm, semănăm, punem. Avem planificate 500 de hectare cu porumb, 100 de hectare cu floarea-soarelui și 300 de hectare de soia. Lucrez solul în minimum-till. Facem fertilizare la semănat pentru toate culturile, localizat. Facem și tratamente la sămânță, ca densități mergem la 72.000 la porumb și 55.000 la floarea-soarelui”, a explicat fermierul mureșean.

    Tratamente preventive și fertilizări faziale, pentru culturile de toamnă

    Valentin Mărginean a mai adăugat că în prezent culturile de toamnă se prezintă bine, în special grâul a început să înfrățească. Tratamentele aplicate sunt preventive, iar fertilizările faziale.

    ”Culturile de toamnă se prezintă bine. Rapița este bine, dar grâul acum a început să înfrățească. Orz nu am pus. Primele tratamente pentru boli la rapiță le-am făcut deja, la grâu urmează să facem. Am mers pe un tratament simplu care e mai mult preventiv acum decât curativ. Strategia de fertilizare o avem, dar în primul rând este vorba de vreme. Mergem cu fertilizări faziale de foarte multe ori, la grâu fertilizăm și de 5 ori, în funcție de vreme”, a punctat fermierul Valentin Mărginean pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Prețurile la rapița MATIF se apropie din nou de 500 euro/tonă. Scumpiri bruște în doar trei zile

    Fermierul Valentin Mărginean: Prețurile la grâu și porumb au rămas ca acum 10 ani, dar costurile de producție s-au dublat

    Prețurile la grâu și porumb în special nu au fost mulțumitoare. Cu 1 leu/kg a vândut fermierul producția sa, nemulțumit fiind de faptul că prețul cerealelor a rămas la fel ca acuim 10 ani, dar nu și prețurile la inputuri și alte costuri de producție.

    ”Contracte futures avem doar la rapiță. Ca prețuri, în jur de un 1 leu pe kg, așa merge piața în zonă la rapiță, grâu, floarea-soarelui, porumb. Cu 1 leu am vândut șia cum 10 ani când prețurile la îngrășăminte și motorină erau la jumătate, salariile erau la jumătate, la fel. Nu avem cum să fim mulțumiți, suntem la supraviețuire. Reducerile pentru taxele la angajați ne-au fost scoase, asta este! Nu știu care ar fi prețurile corecte, eu pot să cer și 1 leu/kg și 2 lei/kg, dar dacă așa este piața, așa sunt normele europene, ucrainene, americane, de toate felurile. Noi suntem dansatori, nu suntem muzicanți”, a opinat fermierul Valentin Mărginean.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii crescători de oi și de capre vor încasa și ei subvenția APIA de 50 euro pentru tineret femel Român din Diaspora: ”Am strâns 30.000 de euro și vreau să investesc acasă în agricultură. Merită efortul?” Arenda la terenurile agricole a explodat. Prețurile s-au dublat în ultimii 10 ani

    Ultimele știri

    Slovacia a confirmat al cincilea focar de febră aftoasă la o un grup de ferme ce activează și în România Vine ”Regina Păcănelelor din Tecuci” la șefia APIA? Marcel Olteanu: ”Este o presiune pe carnea de Angus datorită Green Deal. Vor veni ani cu prețuri mai bune”