• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Producătorii și procesatorii îi scriu premierului Ponta: Se cere menținerea deciziei de a reduce TVA la 9% pentru carne și preparate din carne în 2015

  agrointeligenta.ro -

  Reprezentanţii industriei cărnii solicită premierului să reducă din luna iunie cota TVA la 9% pentru alimentele de bază, printre care carnea şi produsele din carne, în loc de TVA general de 20%, pentru scăderea evaziunii şi a preţurilor la raft, dar şi pentru dezvoltarea afacerilor din acest sector.

  Reducerea TVA de la 24% la 20% în cursul anului 2015 şi aplicarea cotei de 9% la carne şi preparate din carne începând cu 1 ianuarie 2016 nu va rezolva problema stringentă cu care se confruntă companiile din aceste domenii de activitate, şi anume reducerea evaziunii fiscale şi relansarea economică a industriei producătoare de carne şi preparate din carne„, se arată într-o scrisoare deschisă obţinută de Mediafax și ce a fost transmisă vineri premierului Victor Ponta, semnată de Asociaţia Română a Cărnii, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România şi Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din România.

  Reprezentanţii industriei susţin că aplicarea TVA de 9% la carne şi preparate din carne în cursul acestui an este „prioritară”, fiind singura modalitate de relansare a sectorului, de reducere a evaziunii fiscale şi de diminuare a preţului la raft pentru aceste produse.

  Avem informaţii sigure că balanţa înclină spre TVA de 20%. Dacă va fi 20%, nu se va schimba preţul la raft în niciun fel. Companiile ies după perioada asta lungă de criză şi toate au nevoie de un balon de oxigen. Sigur că acel 4% (diferenţa TVA de la 24% la 20%, respectiv 4 puncte procentuale – n.r.) va fi un balon de oxigen pentru companii, dar consumul în niciun caz nu se va relansa„, a declarat pentru Mediafax preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Radu Timiş.

  El a menţionat că preţurile la raft vor scădea în cazul TVA redusă cu 16 puncte procentuale, iar consumul se va relua, contribuind la relansarea economiei, lucru care nu se va întâmpla în cazul unei cote de 20%.

  Preşedintele organizaţiei a arătat că reducerea generală a TVA la 20% nu va putea ajuta la revenirea agro-industriei, mai ales având în vedere că evaziunea în domeniu este foarte mare.

  „În zona cărnii, nici măcar 5% nu s-au colectat banii (din TVA – n.r.), deci se va colecta cel puţin jumătate la bugetul statului dacă se aplică TVA de 9%, nu există niciun risc, ci vor fi mai mulţi bani la buget, plus că se va relansa consumul, iar efectul va fi imediat. Pe de altă parte, la 20% nu se va vedea niciun efect, dimpotrivă, vor fi 4% mai puţin la buget”, a spus Timiş.

  Preşedintele asociaţiei a punctat că, din cauza evaziunii fiscale ridicate, „toată zona de agricultură este nebancarizată, băncile au bani, dar nu au cui să-i dea”, problemă care ar putea fi rezolvată dacă Guvernul ar reduce TVA la 9% cat mai repede, înainte de începutul anului viitor, cum prevede proiectul Codului Fiscal.

  „În momentul când toată lumea este cu 9%, nu mai sunt tentaţi să facă prostii pentru că nu mai merită, miza este mică şi atunci oamenii încep să crească business-urile şi pot să împrumute bani să-şi dezvolte afacerile. Este ca un carusel, dacă nu se întâmplă ceva mai rapid cu acest TVA de 9%. Şi apoi, este o ocazie bună să demonstrăm că se va relansa nu numai agro-industria, ci toată economia”, a adăugat Timiş.

  El apreciază că, în plus, evaziunea fiscală se va reduce cu 60% până la 80% atât la carne şi produse din carne, cât şi pe segmentele de lactate şi legume-fructe.

  Astfel, cele trei organizaţii solicită premierului în scrisoarea deschisă „menţinerea deciziei iniţiale de reducere a TVA de la 24% la 9% pentru carne şi preparate din carne în cursul anului 2015 şi aplicarea cotei generale de 20% din 1 ianuarie 2016, asigurând astfel încasări mai mari la bugetul de stat şi oferind un bun exemplu şi pentru celelalte produse„.

  Foto: Flickr.com/Bollops   


  Te-ar mai putea interesa

  Cultivatorii de sfeclă de zahăr cer Guvernului să oprească de urgență importul de zahăr din Ucraina Lidl vinde mere din Noua Zeelandă cu 17 lei/kg în timp ce merele românești zac în depozite cu 2-3 lei/kg Proiectul de lege pentru interzicerea cărnii de laborator în România – adoptat de Senat

  Ultimele știri

  Raport USDA decembrie 2023: Producție record de porumb în Rusia și creștere de recoltă în Ucraina Cel mai ieftin brad de Crăciun. Prețuri pentru brazi în marile magazine și la Romsilva Comunicat al Forumului APPR pe Dosarul NGT. Vezi poziția FAPPR