Rabla pentru sobe se deschide luni, 31 martie, la ora 10.00. Programul se derulează prin primării


Programul Rabla pentru sobe va începe luni, 31 martie, ora 10.00, a anunțat Ministerul Mediului. Locuitorii din zonele montane ale României vor putea să-și înlocuiască sobele vechi cu unele moderne și eficiente energetic.
Rabla pentru sobe se adresează exclusiv locuitorilor din cele 27 de judeţe situate în zona montană a României. Statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei. Pentru fiecare UAT este alocată suma de maximum 560.000 lei.

Programul Rabla pentru sobe începe luni, 31 martie
Programul se derulează prin Administrația Fondului pentru Mediu iar deschiderea sesiunii de înscriere privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale, va demara începând cu data de 31 martie, ora 10:00.
„Rabla pentru sobe înseamnă mai puține lemne puse pe foc în timpul iernii, înseamnă așadar o economie și o presiune mai mică pusă pe pădurile României, dar înseamnă, în același timp și un mediu mai curat. Discutăm despre sobe cu înaltă eficiență energetică și despre o reducere la aproape o treime a cantității de lemn de foc necesară în timpul iernii. Rabla pentru sobe are în acest an un buget de 500 milioane de lei”, a precizat ministrul mediului, apelor și pădurilor Mircea Fechet, într-o postare făcută în mediul online.
Unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de înscriere și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie 2025, ora 23:59. Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale.
După încheierea contractelor de delegare dintre Administrația Fondului pentru Mediu cu unitățile administrativ-teritoriale și publicarea pe site-ul www.afm.ro a listei cu UAT-urile, care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.
Programul are caracter multianual şi se aplică în unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, incluse în Lista localităţilor din zona montană, stabilite conform Legii muntelui nr. 197/2018.
Citiți și: Programul Rabla pentru sobe, lansare. Ajutor de 10.000 de lei/gospodărie
Șeful AFM: Estimăm finanțarea a aproximativ 50.000 de sobe cu maximum 10.000 de lei
Anunțul privind demararea programului a fost făcut și de către AFM, pe pagina proprie de Facebook. Florin Bănică, președinte AFM a anunțat că locuitorii din zonele montane ale României vor putea să-și înlocuiască sobele vechi cu unele moderne și eficiente energetic.
“Fiecare primărie de comună va accesa, prin programul Rabla pentru Sobe, până la 560.000 de lei, bani ce vor ajunge la oamenii care locuiesc în cele aproximativ 900 localități din zonele de munte din țara noastră. Estimăm finanțarea a aproximativ 50.000 de sobe cu maximum 10.000 de lei. Programul promovat de AFM are beneficii atât asupra mediului, având în vedere că sobele moderne consumă mai puțin lemn și asigură o ardere mai eficientă, cât și pentru gospodăriile care vor avea un confort termic mult mai bun”, a precizat președintele AFM, Florin Bănică.