• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ferma de găini ouătoare reformate: Plusuri și minusuri pentru creșterea păsărilor epuizate în marile unități avicole

    agrointeligenta.ro -

    În urma unui articol publicat de Agrointeligența și în care prezentam ferma de găini ouătoare de la Moara Vlăsiei, tot mai mulți cititori ne-au întrebat care sunt avantajele creșterii și chiar ale înființării unei ferme cu găini reformate. Acestea sunt găinile ținute în baterii în marile ferme pentru producția de ouă, găini care, după un an de ouat intensiv, sunt puse ”pe liber” și vândute la un preț mai mic. Fără pene, slabe, speriate și epuizate, păsările reformate au însă avantajele lor, însă și riscuri pe care micul fermier sau crescător ar trebui să le aibă în vedere la cumpărarea lor din marile unități avicole.

    Citiți și: Un bucureștean și-a făcut fermă de găini exploatate de marile crescătorii: ”Când adu de verdeață, le revine pofta de viață și producția de ouă”

    Plusuri

    1.Prețul de achiziție al găinilor reformate reprezintă principalul avantaj al înființării unei ferme de ouă cu astfel de păsări. Astfel, dacă la un crescător specializat, prețul unei găini de rasă ouătoare este de 20-26 de lei, cele reformate se vând mai ieftin, cu 3-5 lei, în funcție de numărul lor, de vârstă, de rasă și, bineînțeles, de starea lor.

    2.Rasă sigură. La găinile reformate ai garanția unei rase bune, selecționată anume pentru producția de ouă.

    3.Păsări rezistente. Dacă au supraviețuit în baterie, aceste păsări vor mai trăi ani buni și într-o mică fermă sau în gospodărie. Mai mult, în fermele mari se dă o atenție deosebită tratamentelor și vaccinurilor pentru păsări, așa că găină pe care o cumperi este ”la zi” din punct de vedere medical.

    4.Randament bun la ouat. Chiar dacă au fost exploatate în marile ferme timp de circa un an, poate doi, o găină reformată, odată pusă pe picioare, va reveni la o producție de ouă de circa 70%.

    5.Mai trăiește încă 2-4 ani. O găină ce a fost ținută în baterii și apoi a fost dusă la curte sau într-o microfermă va mai trăi și va mai oua încă cel puțin 2 ani, chiar 4 ani.

    6.Mortalitate aproape de zero. Din discuțiile cu micii fermieri am aflat că găinile reformate își revin ușor dacă sunt ajutate cu hrană și suplimente în perioada de imediat ce sunt cumpărate.

    7.Salvați un suflet. Să creștei găini ce au fost chinuite îți aduce și o bucurie sufletească, nu doar una legată de bani. Să știi că acea vietate a fost ținută captivă și acum se bucură de iarbă, de aer curat și face ouă în mod firesc, nu forțată, ar trebui să dea oricui crescător o satisfacție în plus.

    Minusuri

    1.Investiția în hrană. Imediat după ce a fost scoasă din circuitul unei ferme mari, o găină ținută în baterii are nevoie de o hrană consistentă, de suplimente de calciu și vitamine, pentru a-și reveni. Această perioadă ”de salvare” a păsării este marcată de costuri ridicate pentru micul fermier.

    2.Nu se prea găsesc. Găinile reformate nu sunt ușor de procurat, mai ales că marile ferme au, de regulă, conexiuni deja făcute cu crescători care să le preia păsările ”scoase” de la producție.

    3.Au nevoie de o atenție specială. Păsările ce au fost ținute în baterii s-au dezvoltat în condiții complet diferite decât ”suratele” lor de la curte, așa că ar putea părea că au un comportament bizar. Ele trebuie atent monitorizate până se integrează în ”comunitatea” microfermei.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor