Principalele boli ale culturilor de cereale păioase și soluțiile FMC pentru combaterea acestora


În Uniunea Europeană, cele mai cultivate cereale sunt grâul, orzul și porumbul și ocupă aproximativ 50% din suprafața agricolă cultivată. Cu o producție anuală ce a depășit 260 de milioane de tone în anul 2023 (conform FAO), UE este unul din cei mai mari producători și exportatori de cereale din lume.
Culturile de cereale păioase se confruntă cu o serie de probleme provocate de dăunători și boli, care datorită schimbărilor climatice devin tot mai agresive, provocând pierderi semnificative în producție și calitatea producției.
Cele mai întâlnite boli la cereale sunt: făinarea (Erysiphe graminis); rugina brună și rugina galbenă (Puccinia spp.); fuzarioze (Fusarium spp.); septorioze (Septoria tritici); sfâșierea frunzelor (Helminthosporium spp.), pătarea reticulară (Pyrenophora spp.) și arsura frunzelor (Rhynchosporium spp.).

Aceste boli au ca efecte:
• Uscarea prematură a frunzelor, reducând suprafața foliară (afectează procesele de fotosinteză, respirație).
• Încetinirea creșterii plantelor și pierderi cantitative de recoltă de până la 40-50%.
• Infestarea cu micotoxine (vomitoxina sau deoxynivalenol și zearalenon), ceea ce face recolta improprie pentru consum human și animal.
• Boabele rezultate sunt mici, șiștave și au o calitate scăzută pentru panificație.
FMC oferă fermierilor români două fungicide excelente pentru controlul bolilor menționate mai sus:
ZANTARA® 216 EC
Pentru protecția culturilor împotriva atacurilor agentilor patogeni din culturile de cereale păioase, FMC recomandă produsul Zantara®, care este un fungicid sistemic omologat pentru combaterea bolilor foliare la grâu și orz și a bolilor spicului la grâu.
Zantara® conține două substanțe active: bixafen și tebuconazol, cu două moduri diferite de acțiune, care asigură controlul eficient împotriva celor mai importante boli din culturile de cereale păioase.
“În cultura grâului, fungicidul Zantara® controlează un spectru larg de boli foliare precum: făinarea, fuzarioza, septorioza și rugini, dar și fuzarioza spicelor. Eficiența fungicidului Zantara® este extrem de apreciată de catre fermieri și în cultura de orz, unde controlează boli foarte dificil de combătut, precum arsura brună, pătarea reticulară sau sfâșierea frunzelor.
Fungicidul Zantara® poate fi aplicat la culturile de cereale păioase la oricare dintre tratamente, în intervalul cuprins între începutul alungirii paiului și până la sfârșitul înspicatului”, a explicat Cătălin Viziru, director de marketing FMC România si Republica Moldova.
Fermierul Aedin Celzin din Constanța folosește de mai multi ani fungicidul Zantara: pentru culturile de grâu îl aplică de obicei la T1, iar pentru cel de orz la T2: ”Aplicat la tratamentul 2 sau în apropierea burdufului, acest fungicid încetinește procesul de îmbătrânire a frunzelor, ceea ce înseamnă că prelungește perioada de vegetație și menține cultura verde mai mult timp, ceea ce asigură un spor calitativ și cantitativ de producție“.

Zantara® 216 EC prezintă urmăroarele avantaje:
– acțiune preventivă şi curativă de lungă durată.
– flexibil în aplicare, poate fi aplicat la oricare din tratamentele fitosanitare la grâu și orz, cu rezultate foarte bune.
– combatere eficientă inclusiv a fuzariozei la spic, daca este aplicat preventiv .
PROMINO® XTRA
Fungicid sistemic ce combate principalele boli la cereale păioase și rapiţă, Promino® XTRA conține două substanțe active: azoxistrobin și protioconazol.

Promino® XTRA este omologat astfel:
– Grâu, orz, secară, triticale, în doză de 1,4 l/ha, pentru controlul făinării (Erysiphe graminis), septoriozelor (Septoria spp.), rugina galbenă și brună (Puccinia spp.), sfâșierea frunzelor (Helminthosporium spp.), pătarea reticulară (Pyrenophora spp.) și arsura frunzelor (Rhynchosporium spp.).
– Rapiță – 1,2 l/ha, pentru controlul alternariozei (Alternaria brassicae) și a putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum).
Promino® XTRA prezintă următoarele avantaje:
- acțiune preventivă și curativă de lungă durată.
- protejează plantele și asigură un spor cantitativ și calitativ de producție.
- efect de înverzire a plantelor de cultură, specific strobilurinelor
- formulare inovativă – Tehnologie Opt-ON, ce ajuță la o aderența crescută pe frunze, translocare mai rapidă în plantă și o rezistență mai mare la spălare.
Pentru mai multe informații privind portofoliul de produse oferit de FMC Romania, vizitați site-ul https://fmcagro.ro/produse.