• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tratamentele de primăvară – în linie dreaptă. Ce fac tot mai mulți fermieri pentru a cheltui mai puțin

    Roxana Dobre -

    Compania Innvigo Agro România se află în plină campanie de livrări a produselor de protecție a plantelor pentru sezonul de primăvară iar în prezent nu se pune problema de lipsă stocuri datorită lanțului scurt pentru furnizarea inputurilor agricole. Ionuț Lăpădătescu, Country Manager Innvigo Agro România a afirmat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 că fermierii au de unde alege produsele de care au nevoie.

    Ionuț Lăpădătescu, Country Manager Innvigo Agro România, a vorbit în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența-AGROINTEL.RO și TVR, ediția de ieri, luni – 31 martie, despre situația stocurilor la inputuri și produsele pe care fermierii le preferă pentru tratamentele de primăvară.

    ”Este un an 2025, la început, sub auspicii relativ favorabile, dar venim după un an 2024 extrem de provocator, în care, în primul rând, piața pesticidelor din România a cunoscut o scădere a valorii totale din piața la nivel național, atât la nivelul agregat al vânzărilor de la producător spre distribuție, cât și la nivelul consumului de produse. Există studii de piață care au dat niște niște cifre, acel barometru intern al producătorilor care arăta undeva un 25% ajustare față de anul precedent, la nivel de 2024 față de 2023. Iar la nivel de consum scăderea a fost puțin mai mică, estimată undeva la 10-15% . Acum sezonul curent a început în primul rând, cu două tendințe, care pot fi considerate cumva și o două oportunități. În primul rând, o ajustare a prețurilor generală, o ajustare destul de importantă la anumite substanțe active, mai ales, care a fost importantă față de sezonul trecut și de asemenea, cumva creștere a gamei de produse disponibile pentru fermieri. Au existat foarte multe omologări noi în ultimele șase luni. Gama de produse disponibile pentru fermieri este una generoasă, cu prețuri competitive, foarte competitive față de alte sezoane”, a spus Ionuț Lăpădătescu la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.

    Fermierii aleg să își facă propriile tank-mixuri

    Ionuț Lăpătescu a ”atacat” și o altă tendință de piață, una observată la nivelul fermelor unde agronomii caută soluții de eficientizare a costurilor.

    ”Fermierii caută soluțiile cele mai bune și acest raport calitate-preț, evident, cu un accent pus pe ținerea sub control a costurilor, pentru că achiziționează strict produsele necesare. Adică aici nu cred că e o noutate pentru nimeni și nici nu cred că e cineva surprins. Chiar și zona de performanță în agricultură, de fermieri consolidați, sigur, se vor uita la preț mai mult decât anii trecuți. Un alt punct pe care l-aș atinge și este important este că față de produsele, să spunem consacrate sau brandurile pe care fermierii le preferau, o tendință evidentă în acest sezon este această schimbare de la produse ready-mix spre rețete proprii pe care fermierii le fac cu substanțe active care corespund acelor produse cunoscute. De obicei tank-mixul pe care îl folosesc, să zicem, este cumva în oglindă cu un produs consacrat sau cu un produs pe care îl cunoșteau. Doar că încearcă acum să replice acest tank-mix cu două substanțe, trei substanțe cumpărate individual, pe care le să și știe combine”, a mai explicat Ionuț Lăpădătescu.

    Conform acestuia cererea cea mai mare în această perioadă este pentru insecticide, erbicide și fungicide pentru primele tratamente la rapiță și cereale păioase.

    ”S-au achiziționat foarte mult insecticide în această perioadă, precum și erbicide și fungicide pentru primele tratamente, rapiță și cerealele păioase și în continuare există deja, cum spuneam, această această întârziere puțină a sezonului care a fost cauzată puțin și de întârzierea în vegetația a culturilor, dar în special întârziere în luarea unor decizii a fermierilor. Dar acum s-a trecut la luarea unor decizii acum, într-adevăr, fiind în vârf de sezon, următorul aspect cu care ne vom confrunta va fi această presiune pe partea logistică și pe livrările atât de la producător spre distribuitor, cât și de la distribuitor spre fermieri. Dai aici, noi, compania Innvigo Agro suntem într-o poziție favorabilă, pentru că avem această capacitate de producție și producție exclusivă în Europa și posibilitatea aducerii de substanțe și de produse într-un termen extrem de scurt, din Polonia și Germania, în special, cele două țări mari în care se produc substanțele și produsele finite și într-adevăr, acest lanț de aprovizionare este unul extrem de de scurt, vorbim de zile, o săptămână, maxim în care reușim să ne aprovizionăm”, a mai spus Ionuț Lăpădătescu în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența-AGROINTEL.RO și TVR.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Ionuț Lăpădătescu, Country Manager Innvigo Agro România (31.03.2025)


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, fără ANT-uri în conturi la trei săptămâni de la autorizare: ”Să ne dea cineva explicații!” Vin noi plăți pentru fermieri și crescători de animale. Sumele au fost publicate în Monitorul Oficial Român din Diaspora: ”Am strâns 30.000 de euro și vreau să investesc acasă în agricultură. Merită efortul?”

    Ultimele știri

    Gigi Becali a cumpărat pământ agricol în Uganda. Terenul, folosit pentru o fermă de ouă Inundații masive în Australia. Peste 100.000 de animale din ferme au fost luate de ape Prețurile îngrășămintelor scad brusc la începutul lunii aprilie. Fermierii se tem de o criză