Secetă în Germania la început de sezon. Două treimi dintre fermieri simt lipsa precipitațiilor


Secetă în Germania la început de sezon în 2025. Primăvara a început cu condiții nefavorabile pentru culturile din câmp. Seceta este persistentă în multe zone ale țării, iar fermierii germani, în proporție de două treimi, spun că lipsa umidității le-a afectat deja culturile.
În câmp, sezonul 2025 începe cu viteză maximă: cultivarea solului, însămânțarea sfeclei, fertilizarea, tratamente fungicide la cereale și monitorizarea dăunătorilor la rapiță. Totuși, o suprafață însemnată de culturi duce lipsă de apă. Creșterea secetei provoacă îngrijorare în unele regiuni, în special în nord și vest, dar și în sud-est. Stratul superior al solului s-a uscat în multe locuri și s-au intensificat de vânturile persistente din est. Chiar și în comparație cu media ultimilor 30 de ani, pământul este mult prea uscat: doar 13,8 mm au scăzut în februarie 2025 – comparativ cu media pe termen lung de 53,7 mm.
Secetă în Germania în această primăvară. Fermierii au nevoie de apă pentru germinarea semințelor și eficiența tratamentelor
Ploaia este așteptată cu sufletul la gură de fermieri, pentru a da sfeclei și altor culturi de vară un început sigur. Îngrășămintele și erbicidele din sol au nevoie urgentă de umiditate pentru a fi eficiente.
În unele părți din Saxonia Inferioară, ultima oară a plouat la începutul lunii februarie, relatează Landvolk Niedersachsen. Chiar dacă temperaturile sunt acum în intervalul optim, lipsa ploii împiedică absorbția nutrienților și, prin urmare, creșterea plantelor.
Citește și: Weather.com: România va intra din iulie sub o cupolă de căldură, cu secetă și zile toride
În combinație cu înghețurile nocturne, acest lucru este vizibil în culturi precum orzul de iarnă, spune Thorsten Riggert de la Landvolk.
„Câmpurile care erau deja verzi arată lipsa precipitațiilor”, a spus acesta.

Sondaj: 2/3 dintre fermieri sunt afectați de secetă
Ziarul agricol Agrarheute a realizat un sondaj pentru cititorii săi. Rezultatele au arătat că aproape două treimi din cei peste 2.100 de respondenți sunt deja afectați de lipsa precipitațiilor.
40% simt consecințele lipsei de apă pe vârfurile dealurilor și în luminișuri, iar 24% se confruntă deja cu un stres semnificativ de secetă în culturile lor și sunt îngrijorați de culturile lor.
Peste un sfert (27%) dintre participanți sunt încă liniștiți și raportează culturi dezvoltate în mod normal și soluri bine aprovizionate. Pentru restul de 8 procente, solurile sunt încă prea umede.