Ionuț Lăpădătescu, Innvigo Agro România: Ne așteptăm la o ajustare a suprafețelor cu porumb și floarea-soarelui


Deși redus pe multe suprafețe, din cauza secetei, porumbul rămâne o cultură profitabilă în fermele care pot iriga. Ionuț Lăpădătescu, Country Manager Innvigo Agro România a explicat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că în zona Olteniei, Muntenia și Dobrogea această cultură se va regăsi pe suprafețe mai mici dar rămâne în continuare o cultură importantă pentru vestul și centrul țării.
Ionuț Lăpădătescu, Country Manager în cadrul Innvigo Agro România a vorbit în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența-AGROINTEL.RO și TVR, ediția de astăzi, luni – 31 martie, despre evoluția culturii de porumb în fermele din România. Acesta a afirmat că suprafețele au scăzut iar cel mai probabil această renunțare la porumb se va stabiliza în următorii doi ani.
Cererea de inputuri, în scădere pentru porumb și floarea-soarelui
Country Manager-ul Innvigo Agro România a explicat că cererea pentru produse de protecție a plantelor este în scădere la porumb și floarea-soarelui ”în tandem” cu micșorarea suprafețelor pentru cele două culturi.
”La porumb și floarea-soarelui vorbim de două segmente unde România avea suprafețe și eram considerați unii din marii consumatori de pesticide pe această piață. Ne așteptăm la o ajustare a celor două suprafețe. La floarea-soarelui probabil mai puțin decât la porumb, care este principala cultură afectată de creșterea culturilor de toamnă, ceea ce va conduce evident, la o reducere a utilizărilor de produse pentru acest segment, probabil care va fi cumva parțial compensată de utilizarea pe suprafață mai mare la rapiță”, a spus Ionuț Lăpădătescu în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.
Citiți și: Porumbul din Ucraina ”rupe” pe piața cerealelor. E la mare căutare și se vinde scump
Porumbul va rămâne cultură profitabilă pe zona de irigat
Ionuț Lăpădătescu a mai spus că porumbul va rămâne cultură profitabilă pe zona de irigat, zone strategice fiind vestul și centrul țării.
”Este cumva evident că acolo se poate investi în cultura de porumb în anumite zone. În schimb, cumva fermierii, după multe tentative și după multe eșecuri, vor renunța încet, încet la această cultură. Vorbim în special de zona Oltenia, chiar și sudul, Muntenia, Dobrogea. Cultura de porumb rămâne cumva în continuare o cultură importantă pentru vestul și centrul țării. Dar încă o dată asolamentul și rotația aceasta vor depinde probabil foarte mult de tendințe le anuale, de evoluția climaterică. Mă aștept ca totuși porumbul în România, cumva față de o medie a ultimilor 10 ani de zile, să aibă o scădere în continuare încă doi ani, după care se va stabiliza”, a mai punctat Ionuț Lăpădătescu.