Cuantumuri APIA pentru Sprijinul Cuplat Vegetal. Când încep plățile


Cuantumuri APIA pentru plata pe suprafață la Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV). Luni a fost ultima zi în care cultivatorii au mai putut depune documentele justificative pentru sprijin cuplat în sectorul vegetal, ce vizează 12 specii de legume și cereale și șase soiuri de fructe.
Directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a declarat că plățile pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) vor începe să fie pregătite de funcționarii agenției în luna mai și a anunțat primele cuantumuri pentru două culturi importante, lucernă și sfeclă de zahăr. Acesta a menționat că cel puțin pentru județul Mureș solicitările pentru SCV au crescut, cel mai probabil și datorită faptului că a existat interes din partea fermierilor care cultivă sfeclă de zahăr, datorită funcționării fabricii de la Luduș.

În județul Mureș a crescut cu peste 1.000 numărul fermierilor care au solicitat anul trecut ajutor, față de 2023, iar numărul este aproximativ același și în acest an.
Este vorba de plățile directe, pe lângă solicitările obișnuite care se fac prin APIA, a explicat directorul Ovidiu Săvâșcă. ,,Comparativ, față de anul 2023 avem o creștere, datorită faptului că avem o schemă nouă, porumbul siloz, iar al doilea motiv este pornirea fabricii de zahăr de la Luduș pentru sfecla de zahăr. În total, în 2023 am avut 4070 de solicitări la sprijinul cuplat în sectorul vegetal, iar în 2024 avem 5.430 de solicitări. Undeva pe la debutul lunii mai o să începem să pregătim și plata aferentă acestor scheme, care sunt în cuantum, de exemplu, lucerna e de la 100 de euro pe hectar, până la chiar 1.000 de euro la sfecla de zahăr”, a spus Ovidiu Săvâșcă pentru radiomures.ro.
Plăţile directe cuplate pentru sectorul vegetal sunt finanţate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat.
Scădere pentru subvenția la cartofi
An de an, agricultorii din județul Harghita depun cereri pentru trei dintre acestea, respectiv la lucernă, porumb și cartofi, a anunțat la rândul său directorul APIA, Haschi Andras.
,,În județul Harghita avem trei culturi de bază pentru care se solicită sprijin cuplat, respectiv 1.866 de cereri la lucernă, 355 de cereri la porumb siloz și, din păcate, doar 15 cereri pentru cartofi sămânță – acestea sunt culturile principale pentru care se depun an de an cereri. Cuantumul se va stabili doar după introducerea datelor în baza documentelor și va fi calculat în funcție de suprafața eligibilă”, a menționat acesta.