Discuții la Senat: Subvențiile să se plătească doar pentru fermieri activi!


Plata subvențiilor doar pentru fermierii activi a revenit în atenția autorităților. Mai mulți parlamentari din Comisia pentru Agricultură din Senatul României au purtat discuții marți cu reprezentanți ai Guvernului și ai fermierilor pe mai multe teme de interes pentru sectorul agricol și zootehnic din România.
România nu trebuie să piardă bani pentru agricultură în noul buget al UE, este mesajul clar transmis astăzi, marți – 1 aprilie în Comisia pentru Agricultură din Senatul României. Senatorii, alături de fermieri și reprezentanți ai Guvernului au discutat și depre plata subvențiilor doar pentru fermierii activi, adică acei beneficiari de plăți pe suprafață care lucrează efectiv terenul.
Citiți și: Fermier activ la 99 de ani și cu subvenție APIA pentru 1,83 ha de teren

Discuții despre viitorul buget european pentru agricultură
Astăzi, în Comisia pentru Agricultură din Senatul României, s-au purtat discuții privind viitorul buget european pentru agricultură alături de reprezentanții Guvernului și ai fermierilor, conform unui anunț făcut pe pagina de Facebook a Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat.
Tema discuțiilor a fost viitorul buget PAC, simplificarea politicilor europene și protejarea intereselor fermierilor români, conform sursei citate.

Senatorii propun creșterea bugetului PAC și subvenții doar pentru fermierii activi
Senatorii susțin o serie de măsuri pentru fermieri, de la creșterea bugetului PAC la subvenții care să se achite doar pentru fermierii activi.
”Propunem creșterea bugetului PAC cu cel puțin 30% și actualizare anuală cu inflația, o Politică Agricolă Comună mai echitabilă – fonduri doar pentru fermieri activi, o PAC mai stabilă – cu rezervă de criză solidă și plăți în avans, PAC mai simplă – mai puțină birocrație, mai mult sprijin pentru irigații și inovație și crearea unei comisii informale România–Bruxelles pentru a negocia un buget echitabil”, se arată în informare.
Senatorii mai arată că România are un potențial agricol uriaș, dar are nevoie de un buget corect și de politici europene care să reflecte realitatea din teren.
”Nu putem accepta soluții care ne dezavantajează. Fermierii români trebuie să fie o prioritate pentru UE! De ce e vital: Europa traversează crize multiple – climatice, economice, geopolitice. Agricultura are nevoie de: buget flexibil – 90% din cel actual este blocat, investiții în digitalizare, sustenabilitate și tehnologii moderne, sprijin real pentru dezvoltare rurală și venituri stabile și finanțare serioasă pentru cercetare și inovație”, se mai arată în informarea făcută în mediul online.