Ungaria – încă două focare de febră aftoasă. Fermierii s-au plâns ministrului Barbu că nu se iau măsuri serioase


Ungaria a anunțat oficial că încă două ferme de vaci sunt declarate focare de febră aftoasă, în urma probelor de laborator recoltate ieri, pe 1 aprilie. În România, la Târgu Mureș, crescătorii de animale s-au plâns ministrului Agriculturii, Florin Barbu, că nu se iau măsuri serioase pentru prevenirea apariției virusului și în țara noastră.
Laboratorul Oficiului Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar din Ungaria a confirmat prezența virusului febrei aftoase (FA) în două ferme de bovine din județele Győr-Moson-Sopron. În efectivele situate în localitățile Darnózseli și Dunakiliti, simptomele clasice au fost identificate la 1 aprilie, iar infecția a fost confirmată prin analize de laborator în dimineața zilei de 2 aprilie. Autoritățile locale au început să ia măsurile necesare de control al epidemiei.
Cele două efective de vite în care s-a confirmat prezența virusului miercuri dimineață au avut anterior rezultate negative la probele de laborator recoltate pe 11 și 21 martie. Ferma din Darnózseli are 1.000 de vite, în timp ce ferma din Dunakiliti are 2.500 de capete. Pe 1 aprilie au fost identificate simptome clasice ale bolii în ambele efective, astfel că medicii veterinari oficiali ai agenției guvernamentale au prelevat de urgență probe de la animale, iar ulterior laboratorul a detectat virusul.
Szabolcs Pásztor, omologul președintelui ANSVSA din România, a dispus imediat vaccinarea vacilor din ferme, astfel încât riscul de răspândire a virusului să fie minim până la lichidarea animalelor. În cazul unui focar, autoritatea sanitar-veterinară maghiară stabilește o zonă de protecție și observare, în care intră în vigoare reglementări mai stricte. Ancheta epidemiologică a început. În acest proces, experții oficiali se concentrează în primul rând pe găsirea fermelor de contact care au avut contact cu fermele infectate, dar investighează și posibila sursă de infecție.
Florin Barbu a informat crescătorii de animale despre noilor focare din Ungaria
Situația din Ungaria a fost adusă în atenția oficialilor de la București. Chiar ministrul Florin Barbu i-a informat pe crescătorii de animale cu privire la apariția noilor focare din Ungaria. Aflat la Târgu Mureș, șeful MADR a precizat că a primit promisiuni de la nivelul Comisiei Europene că, în cazul în care vor mai fi identificate focare ale acestei boli, se va lua o decizie de vaccinare preventivă în Uniunea Europeană.
”Marți seara am avut o întrevedere cu comisarul pe parte de boli la nivelul Uniunii Europene, am avut o videoconferință la Ministerul Agriculturii unde am discutat trei probleme importante: febra aftoasă, pesta micilor rumegătoare și, bineînțeles, partea de neonicotinoide în România. Și comisarul a fost foarte deschis la această discuție, pentru că așa este, febra aftoasă, se pare, că se extinde și azi am primit un telefon că în Ungaria au mai fost depistate încă două focare. Discuția pe care eu am avut-o cu comisarul european și propunerea mea către Comisia Europeană și, bineînțeles, va avea sprijinul României și în Consiliul de miniștri, dar și la nivelul Comisiei Europene. Vorbim în Parlamentul European pentru că am discutat cu toți colegii europarlamentari, nu a contat din ce formațiune politică fac parte. Și comisarul european mi-a promis că în cazul în care vor mai fi identificate focare de febră aftoasă se va lua o decizie la nivelul Uniunii Europene de a vaccina preventiv”, a declarat ministrul Agriculturii, în timpul unei întâlniri cu fermierii.
Ministrul Barbu a spus că i-a explicat comisarului european că extinderea acestei febrei aftoase pe teritoriul unui stat are o gravitate foarte mare din mai multe aspecte: ”odată, se distrug fermele din România, doi, se distruge genetica din România și, trei, se distruge industria alimentară din România”.
”Pentru că nu vă ascund faptul, prin cele două măsuri, INVESTALIM și DR 22, în perioada următoare, în România, sunt peste 300 de milioane de euro care vor fi investiți în procesare pe lapte și produse lactate. Eu sunt convins și voi mai avea o discuție și mâine cu comisarul, să solicităm la nivelul întregii Uniunii Europene să se dea o decizie astfel încât să începem vaccinarea. Mâine voi avea o întâlnire și cu ANSVSA-ul și vom solicita și o întrevedere cu domnul prim-ministru, astfel încât să începem să luăm o decizie privind importuri din aceste țări de produse agroalimentare, dar și de lapte, pentru că o parte vine și din Ungaria. Trei, să instituim la nivelul granițelor, 24 din 24, ANSVSA și Poliția Română, astfel încât verificările și tot ceea ce intră pe teritoriul României să fie protejat cu dezinsecție cu tot ceea ce trebuie. Este un lucru important, cred că acestea sunt măsurile necesare, dar măsura necesară – și este în mâna comisarului și îl voi susține în Consiliul de Miniștri și la nivelul Comisiei Europene – este să dea partea de vaccinare preventivă la nivelul Uniunii Europene. Eu cred că lucrul acesta se va întâmpla în perioada următoare”, a precizat ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.
Fermierii prezenți la discuția de la Târgu Mureș s-au arătat indignați de faptul că ar fi ‘complet descoperiți în fața bolii’, întrucât nu s-ar luat nicio măsură pentru dezinfectarea mașinilor care traversează focarele, la intrarea în țară și că poate România ar trebui să înceapă vaccinarea preventivă cât mai curând.
Vă reamintim că în Ungaria au fost confirmate în ultima lună patru focare de febră aftoasă, iar în Slovacia sunt cinci astfel de cazuri, dintre care unul la o fermă de vaci aparținând grupului danez FirstFarms care are afaceri agricole și în România. Primul caz de febră aftoasă din acest an a fost confirmat în Germania, la o fermă de bivoli.