• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețurile îngrășămintelor scad brusc la începutul lunii aprilie. Fermierii se tem de o criză

    Violina Gorcinschi -

    Prețurile îngrășămintelor la începutul lunii aprilie. Îngrășămintele cu azot s-au ieftinit considerabil în ultima vreme. Egiptul vinde cu sub 360 dolari/tonă, în timp ce în Orientul mijlociu, tona de uree se vinde cu 348 dolari/tonă. Cauzele sunt multiple, însă nu se știe dacă traiectoria cotațiilor se va schimba.

    Prețurile la îngrășăminte scad semnificativ la începutul lunii aprilie. Ureea și nitratul de calciu amoniu costă considerabil mai puțin pe piețele spot. Rămâne de văzut dacă reducerea prețului va fi în curând inversată de către retaileri. După o scădere bruscă la sfârșitul lunii martie, prețurile ureei pe piața mondială au crescut din nou brusc în ultimele două zile. Motivul este incertitudinea masivă de pe piețele globale cu privire la viitoarele politici vamale și comerciale și fluxurile logistice perturbate.

    Prețurile îngrășămintelor la începutul lunii aprilie, la nivel mondial

    Dacă ne uităm la prețurile de pe piața mondială programate pentru livrare în aprilie – și la cel mai important furnizor european, Egiptul – ofertele de preț în portul de export FOB au scăzut de la puțin peste 400 dolari pe tonă la începutul lunii martie la mai puțin de 360 ​​dolari pe tonă la sfârșitul lunii martie, deci, o scădere de peste 40 dolari. Cu toate acestea, în ultimele zile, prețurile au crescut din nou cu peste 40 dolari, până la 405 dolari.

    Citește și: Armistițiu ruso-ucrainean în Marea Neagră. Restricțiile asupra exporturilor ruse de cereale și îngrășăminte ar putea fi ridicate

    Situația este similară în porturile de export din Orientul Mijlociu. În aceeași perioadă, prețul pentru livrarea în aprilie a scăzut de la 392 dolari la 360 dolari pe tonă. Pentru luna mai, ureea costă temporar doar 348 dolari pe tonă. Cu toate acestea, recent, prețurile din aprilie au crescut din nou cu aproape 30 dolari, până la 385 dolari.

    Care sunt cauzele? Traderii dau vina, în primul rând, pe tensiunile geopolitice masive: situația instabilă din Marea Roșie perturbă fluxurile logistice, conflictul din Ucraina rămâne un factor major de incertitudine, iar amenințările americane la adresa Iranului trezesc îngrijorările cu privire la o escaladare militară în Orientul Mijlociu.

    Fermierii se tem de o criză a îngrășămintelor

    În acest context, chiar și marii producători de îngrășăminte pot planifica și estima cu greu procesele logistice și disponibilitatea produselor.

    La aceasta se adaugă politica tarifară a SUA , care are și un impact masiv asupra parității euro/dolar, importantă pentru importurile europene de îngrășăminte. Cu toate acestea, paritatea euro/dolar este un factor important pentru costul îngrășămintelor importate și ar putea influența masiv oferta și cererea pe piața europeană a îngrășămintelor, potrivit Agrarheute.

    În acest context, și cererea persistent slabă din partea fermierilor rămâne, de asemenea, o problemă. Pe piaţa cerealelor, preţul grâului la poarta fermei a scăzut recent sub 200 de euro/t, nivel care nu acoperă costurile pentru mulţi fermieri. Având în vedere scăderea masivă a prețurilor cerealelor, achiziția de îngrășăminte rămâne limitată la strictul necesar.

    Citește și: UE va impune tarife de import pentru îngrășămintele cu azot din Rusia și Belarus. Taxarea, de până la 430 euro/t

    În plus, Europa rămâne puternic dependentă de Rusia: conform Comisiei, în 2024, mai mult de un sfert din importurile sale de îngrășăminte au venit din Rusia, sau aproximativ 6,2 milioane de tone dintr-un total de 24 de milioane de tone de îngrășăminte importate.

    Impunerea de sancțiuni împotriva îngrășămintelor rusești, decisă de țările UE la jumătatea lunii martie, a fost întâmpinată de aprobarea producătorilor europeni de îngrășăminte, dar îngrijorează fermierii, care în prezent au puține alternative la cumpărare.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum va fi vremea în aprilie. Graficul ploilor pentru următoarele patru săptămâni Cultura de grâu a unui fermier a fost distrusă din cauza unei dispute pe arendă Arenda la terenurile agricole a explodat. Prețurile s-au dublat în ultimii 10 ani

    Ultimele știri

    Principal® Forte – opțiunea de top a fermierilor pentru porumb fără buruieni și optimizarea recoltei Ungaria a făcut apel la armată pentru a combate răspândirea febrei aftoase Ungaria derulează o campanie națională pentru promovarea cărnii autohtone de miel