• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Armistițiu ruso-ucrainean în Marea Neagră. Restricțiile asupra exporturilor ruse de cereale și îngrășăminte ar putea fi ridicate

    Roxana Dobre -

    SUA, Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind trecerea navelor în siguranță prin Marea Neagră. De asemenea, s-a ajuns la un acord privind încetarea atacurilor asupra infrastructurii energetice din Rusia și Ucraina.

    Statele Unite au anunțat astăzi, marți – 25 martie că au încheiat acorduri separate cu Ucraina și Rusia pentru garantarea siguranței navigației în Marea Neagră și un armistițiu limitat prin care cele două țări vor opri reciproc atacurile asupra infrastructurilor energetice. În acordul încheiat cu Moscova, Washingtonul își asumă angajamentul că va contribui la restabilirea exporturilor ruse de cereale și îngrășăminte, restricționate în urma sancțiunilor instituite de Occident după invazia rusă în Ucraina.

    Acordurile anunțate marți de SUA cu privire la un armistițiu ruso-ucrainean în Marea Neagră și asupra infrastructurilor energetice va intra în vigoare numai după ce vor fi ridicate restricțiile occidentale ce limitează exporturile ruse de cereale și îngrășăminte, a transmis la rândul său Kremlinul.

    Citiți și: UE va impune tarife de import pentru îngrășămintele cu azot din Rusia și Belarus. Taxarea, de până la 430 euro/t

    Rusia și Ucraina au ajuns la un acord pentru un armistițiu în Marea Neagră

    Armistițiu parțial ruso-ucrainean

    Într-un comunicat emis după anunțul privind armistițiul parțial, Kremlinul confirmă că Moscova și Washingtonul au convenit asupra ”garantării securității navigației în Marea Neagră, nerecurgerea la forță și prevenirea folosirii navelor comerciale în scopuri militare”, această ultimă mențiune făcând referire la cererea Rusiei ca navele comerciale ce acostează în porturile ucrainene să nu mai transporte arme și muniții.

    Totuși, comunicatul președinției ruse subliniază că, pentru aplicarea acordului privind armistițiul parțial, așteaptă mai întâi ”ridicarea sancțiunilor”, în special a celor impuse marii bănci agricole ruse Rosselkhozbank (adică reconectarea acesteia la sistemul SWIFT) și unor producători și exportatori ruși de produse alimentare și îngrășăminte, precum și a sancțiunilor care vizează companiile de asigurări ce oferă servicii de asigurări pentru transportul maritim.

    Alte cerințe menționate în comunicatul președinției ruse se referă la eliminarea restricțiilor asupra tranzacțiilor financiare legate de operațiunile ruse de comerț exterior, asupra serviciilor portuare și navelor rusești folosite pentru exporturile de cereale și îngrășăminte, conform Agerpres.

    Citiți și: Bubuie agricultura din SUA. Mesajul-capcană transmis de președintele Trump fermierilor americani

    Rusia și SUA vor elabora măsuri de aplicare a armistițiului parțial

    Kremlinul a mai transmis în comunicat că Rusia și SUA vor elabora măsuri de aplicare a armistițiului parțial în virtutea căruia Rusia și Ucraina vor opri atacurile asupra infrastructurilor energetice. Potrivit Kremlinului, acest armistițiu a fost convenit pentru o perioada ce 30 de zile, dar cu aplicare retroactivă începând din 18 martie, data ultimei convorbiri telefonice între președinții rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump, așadar durata sa va fi mai redusă, dacă acest armistițiu nu va fi prelungit.


    Te-ar mai putea interesa

    ANSVSA – veste bună pentru oieri: Exportul de ovine/caprine către țările terțe continuă fără restricții! Exportul de carcasă, liber și în UE! Ce subvenție primește de la APIA o fermă cu 500 de oi Primăvara se lasă așteptată. Alertă nouă de ninsori, îngheț, precipitații și vânt puternic

    Ultimele știri

    România și alte 15 state au cerut un buget UE cel puțin egal cu cel alocat pentru perioada de programare 2021-2027 Barbu îi dă replica lui Muscă: A greșit ministrul și ministerul! OUG Ministerul Finanțelor: Taxa pe stâlp – 1% din valoarea construcțiilor speciale din agricultură