Culturi profitabileFermieri de succesINTERESANT

Cum să câștigi 10.000 de euro pe hectar? Secretul lui Alexandru Vulpe

Un cercetător român din Arad a ajuns după aproape 35 de ani de muncă în pomicultură cel mai mare producător de cătină din ţară. Producţia o vinde la nemţi şi obţine un profit de 10.000 de euro/ha.

Alexandru Vulpe a început să se intereseze de cătină încă de pe vremea facultăţii. Ce-i drept, a avut şi şansa să-l aibă profesor pe Victor Cireaşă, promotorul culturii în România. Acesta a fost primul care a observat că planta poate fi luată din flora spontană şi introdusă în cultură, povesteşte Vulpe. După aceea, au urmat mulţi ani de cercetare pentru tânărul absolvent până să culeagă roadele muncii sale.

“Am văzut toată cătina din România. Am luat 3.000 de plante la analiză, din care au rămas 300. O mare parte dintre acestea n-au răspuns la tehnologie, iar în final, am rămas cu cinci soiuri”, spune Vulpe, care şi-a brevetat soiurile şi le-a înscris în Catalogul Oficial.

În urmă cu patru ani, a înfiinţat la Frumuşeni, lângă Arad, prima fermă pilot profesionistă din România – centru de excelenţă pentru cultura cătinei, cum îi place să spună – , unde au fost cultivate soiuri nobile. Aici are la dispoziţie circa 32 hectare de teren agricol, unde îşi desfăşoară activitatea pe mai multe paliere: ameliorare, pepinieră şi producţie de fructe. Aproape jumătate din suprafaţă este destinată cultivării cătinei, pe care o vinde în întregime în Germania.

Are însă planuri legate şi de procesare (se poate produce susuri, siropuri, ulei etc.) pentru că ar putea să câştige „cu două zerouri mai mult” decât acum. Dacă ţinem cont că potenţialul productiv este de 20 de tone la hectar, iar preţul de vânzare a cătinei este de 1,7-1,9 euro la kilogram, este lesne de înţeles pe ce mizează cercetătorul român. Cătina este un bun antioxidant şi conţine de două ori mai multă vitamina C decât măceşul şi de zece ori mai mult decat citricele.

Cât costă să înfiinţezi un hectar de cătină?

Costul pentru plantarea unui hectar de cătină este de 2.500-2.700 de euro, spune Vulpe. Până la intrarea pe rod, care are loc în anul trei, se ajunge însă la cheltuieli de aproximativ 6.000 de euro. În primul an de producţie, dacă plantele sunt bine întreţinute se obţine şi 12-15 tone la hectar. Se poate ajunge însă şi la 20 de tone la hectar în următorii ani. În general, producţia maximă este obţinută în anul şapte. Cătina are o perioadă de producţie de 20-25 de ani. Fructele se recoltează în perioada 15 august – 15 septembrie.

Cătina este rezistentă la capriciile vremii şi răspunde bine la tehnologia de cultură. Este important însă ca plantele să fie irigate, dar oricum cheltuiala cu irigaţia este de 20 de ori mai rentabilă ca la porumb, povesteşte Vulpe. El de exemplu, are venituri de circa 20.000 euro la hectar. Din această sumă, aproape jumătate reprezintă cheltuielile, dar tot îi rămâne un câştig substanţial, spune râzând Vulpe, care adaugă că în mare, investiţia într-un hectar de cătină se amortizează după 7-8 ani.

“Cătina este cea mai profitabilă cultură pomicolă din zona temperată a României. Din păcate, în România nu există un sector de procesare a fructelor şi legumelor”, susţine Vulpe.

În România, în prezent există doar câteva sute de hectare de cătină. Numai Alexandru Vulpe a livrat în acest an material de plantat pentru 302 ha.

Germanii vor cătină, grecii – goji

În 2011, primul an de producţie pentru plantaţia de la Frumuşeni, Alexandru Vulpe a participat la târgul BioFach din Germania unde şi-a găsit şi clienţii. Acum vinde toată producţia în Germania, unde se caută în general cantităţi mari. Cercetătorul vrea însă ca încet-încet să introducă şi în România fructele în stare proaspătă pentru consum. Pentru consum se caută soiuri dulci, în timp ce pentru industrializare soiuri acre care să înlocuiască vitamina C. Dacă reuşeşte să-şi facă o unitate de procesare, cum are de gând, altfel vor sta lucrurile.

Cerere mare este şi pentru materialul de plantat la cătină. Plantele din pepiniera de la Frumuşeni ajung în Germania, Franţa, Grecia şi Ungaria. Vulpe vinde şi goji, însă doar la comandă. În acest an de exemplu, a produs material de plantat pentru înfiinţarea unei plantaţii de 40 ha de goji în Grecia. Pobabil că munca lui de cercetare nu se va opri aici, sigur mai pregăteşte ceva surprise.

Ca să reuşeşti, în primul rând trebuie să fii de meserie, să ştii ce înseamnă planta, declară Vulpe. Nu este însă o regulă, pentru că are clienţi foarte buni, vameşi şi poliţişti, de exemplu, care au înfiinţat plantaţii perfect. I-a ajutat şi el, însă până la un punct.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


69 comentarii

 1. Buna ziua. Si eu am o plantatie de catina pe 7 hectare care este acuma in anul cinci.Pentru primele patru hectare am cumparat butasii de la o firma autorizata, cu certificat, la pretul de 5 lei per bucata, Am plantat cate 1900 puieti la hectar. Pentru restul de plantatie, in anul urmator, am luat puieti de catina de pe albia unor rauri din Moldova.
  Pot sa spun ca sunt destul de multumit de intreaga plantatie mai ales pentru faptul ca am avut posibilitatea sa irig peste vara, in perioadele de seceta, asa ca pomii s-au dezvoltat destul de bine si nu am avut multe pierderi prin uscare.
  Este adevarat ca este mult de lucru in fiecare an cu intretinerea terenului printr-o aratura superficiala insa de doi ani merg pe cosire mecanica, este mai simplu si ceva mai usor.
  Am avut si sansa de a fi ajutat de cineva cu experienta in domeniu, astfel ca am adoptat de la inceput metoda taierilor de crestere si fructificare pentru recoltare tot la doi ani. Este mult mai avantajos asa pentru ca daca nu faci asa catina creste ca un pom fructifer cu crengi groase si multe ramuri si multe din fructe nu pot fi culese pentru ca cresc pe ramurile groase care nu mai pot fi taiate.
  Prin recoltarea la doi ani se taie toate crengile incarcate cu fructe asa cum procedeaza si dl Vulpe de la Arad.In anul urmator catina da multi lastari de lungimi diferite care urmeaza sa fructifice in anul doi.
  In anul trei am recoltat 2 tone pe hectar iar in anul cinci, adica in toamna aceasta 6 tone la hectar, este adevarat ca e vorba de crengi cu fructe.
  Intreaga cantitate am vandut-o la o fabrica din zona capitalei care procesaeaza catina si alte fructe de padure si unele legume si fructe.
  Mi-a oferit un pret de 2,20 lei/kg. si eu am fost destul de multumit pentru inceput.
  Am norocul ca am si forta da munca la un pret acceptabil si nu am cheltuieli mari. M-a ajutat si banii incasati de la apia mai ales ca plantatia mea este ecologica.
  Ar fi foarte bine daca am incerca sa ne unim in asociatii de catinari care sa se ocupe de gasirea de cumparatori seriosi in tara si strainatate si daca ar fi posibil, chiar noi sa ne ocupam de procesare, cei care avem posibilitati financiare mici, atunci da, afacerea cu catina si alte fructe cautate cum ar fi goji, coacazele, afinele etc, ar fi mult mai rentabila ca in prezent.
  Sa auzim de bine

  1. Dl Constantinescu, ne bucură faptul auzind că apar din ce în ce mai mulți fermieri care produc producție ecologică. De ar înțelege toți acest lucru, că ecologia este sănătatea noastră și a viitorului nostru. Vă propunem produsul nostru AGROBION – îngrășământ organic natural îmbogățit cu microelemente procesate nanotehnologic ( 1 litru/HA sau 1 litru/1000 butuci, copaci), cu un adaos la rod de 30-80% dovedit științific de ICPA București. Face minuni în agricultură. Pentru info mă sunați la tel: 0747534661, Aurelia Corcimari

  1. Credinta este nadejdea si puterea românului. Si bucuria lui. Cei care au pierdut aceasta putere, speranta si bucurie nu au cum sa inteleaga. Pacatul lor. Problemele reale sunt legate si generate de lupta pentru putere si control total a “conducatorilor” lumii. Singura putere care se contrapune e lovita din toate partile de indivizi platiti pt asta, de ignoranti si de cei care sunt direct slujitorii rãului.

 2. Nu pledez pro’domo,dar dl Vulpe are in spate multa documentare si munca, in plus este spijinit de familie si alti specialisti. Cifrele nu stiu cat sunt de exacte si reale, dar cultura catinei nu are multa traditie nici la noi si nici in strainatate. Asa ca multe inca nu au fost verificate in practica, doar cei care sau apucat serios de treaba stiu ce inseamna a experimenta pe propria piele si cheltuiala.In Romania sunt deja omologate 15 soiuri de catina si cateva de masculi. Sunt cateva firme care au rezultate semnificative, dar cel mai mare pericol sunt escrocii care pretind ca ofera pe piata soiuri proprii sau se folosesc de dreptul de autor(platesc o redeventa si obtin certificate de calitate) dar ei au material saditor (butasi sau drajoni) recoltati din flora spontana(de pe dealuri) fara vreo selectie si cumparatorii cand se trezesc si vad peste 4-5-6 ani pe ce au dat banii faptasii au disparut din peisaj sau gasesc oexplicatii plauzibile pentru cei care nu au experienta necesara sa inteleaga cauzele reale ale esecului. Deci deschideti bine ochii si destupati-va mintea numai la sfaturile celor competenti. Sa va gindita ca acstia pot fii si din rindul celeor care au studii in domeniu, dar vor sa facaun baun cu orice pret. Mai ales nu cumparati de la cei care nu va dovedesc, pe vazute ca un plantatii viabile si populatre cu soiuri productive,faceti veificari pe viu in lunile iulie-septembrie cand exista fructificatie.Aveti grija la cei care isi fac reclama pe toate gardurile, cum se zice.Pana in prezent exista reclamatii despre unii ca David David sau Morar in realitate din Cluj si Parsca Simion care ar locui in Buford, Georgia, dar il gasiti in Bisrita, ca administrator al catinaplant.Lista acestora este destul de lunga, asa ca pazea.! O mare minciuna este promisiunea de desfacere asigurate, credeti ca afara cei caere cumpara nu se uita pe ce dau banii?. Ca sa traiti numai de pe urma catinei trebuie sa investiti intr-o plantatie de minim 5-7 ha pe un teren arabil, folosind o tehnica agricola adecrata(arat,prasit,irigat,recoltat,camere de frig in 2 trepte, respectiv congelaere si pastrare, eventual instalatii pt.suc si producere ulei) Altfel mergeti la piata, cumparati citeva kg. de catina, suc sau ulei, frunzulite pt ceai si stati acasa ca e mai bine. Unde mai pui ca, catina are spini si acesta este cel mai mare impediment sau asteptati sa fie omologat sau creat un soi de catina fara spini si cu boabele cat macesele, ca oricum sucul de catina combinat cu cel de macese are proprietati deosebite.

 3. Pana Ion tf. 0785702321, detin 7 ha. in extravilan satul Merisani, com. Dobrotesti, jud. Teleorman, mi-as dori ca d-voastra sa va ocupati pe termen lung, plantan-d catina cu fonduri europene.

 4. Trebuie sa fim mai clari cu socotelile, adica daca 1hectar ajunge la un cost total6000€ si in primul an de productie avem 12-15 tone 1,7-1,9€ pe kg= 23400€ media pe hectar. De ce spune dn Vulpe ca se amortizeaza in 7-8 ani?? ar fii o suma de 163,800€ , in 7 ani. Daca se amortizeaza in 7ani asta inseamna ca 156,200€ sunt de cheltuieli???.

 5. TIPIC ROMANESTE !
  Omul acesta vorbeste STRICT de o cultura de catina, iar ROMANUL ordinar cauta noduri in papura, pardon catina !
  Discutati la subiect si POZITIV !!! Daca NU PUTETI, mai bine ASCUNDETI-VA capul in nisip !!!

 6. buna, am 25 de ani si imi doresc sa infintez o cultura de catina. v-as fi foarte recunoscator daca m-ati putea ajuta cu informatii in privinta aceasta. multumesc.

 7. 10000 euro la un hectar hmm nustiu ce sa zic in romania sunt oameni care detin 500 1000 de hectare teren agricol de ce nu se orienteaza spre o asemenea cultura?
  de ce ar mia cultiva cereale care cu greu ajungi sa scoti un profit de 1000 euro pe an la hectar???? eu unul sunt un pik septic

 8. Bravo Corina !
  Sunt tot un roman care munceste in Londra si iti dau mare,mare dreptate….asa este-ne pierdem sufletul si constiinta;o tara de roboti muncitori a caror singura distractie este bautura……HOME SWEET HOME..:)

 9. Buna ziua ,am si eu o intrebare as dori sa cumpar 2 hectare de pamant si sa cultiv catina ecologica…stiu ca ptr inceput trebuie sa ma adresez unui organism de inspectie si certificare acreditat …dar pot incepe aceasta mica afacere si din postura unei persoana fizice sau ptr inceput tb sa infiintez o societate agricola si abia dupa sa incep toate demersurile unei culturi eco….? va multumesc

 10. Mi se pare exagerat povestea acestui domn,profitul realizat,ei toate treaca mearga,dar ca a vandut in Grecia,plante goji pentru 40 de ha,ei asta nu o mai cred.De ce nu il cred?Simplu caci cred ca am cunostinte mai multe despre goji ca el,nu de alta caci am o 2 plantatie ca marime din Europa,se poate vedea pe youtube,un filmulet sub numele goji land romania.De ani buni ma chinuiesc cu aceasta planta,bani,timp,nervi pentru a putea sa-i inmultesc,prin diferite metode,marturie pot sa depuna cercetatorii de la SCDP Cluj,care au incercat sa ma ajute sa obtin o metoda de inmultire industriala,dar din pacate nu au avut nici atatea rezultate cat am reusit eu sa obtin.Toate astea in cultura bio,fara chimicale,caci tinta este industria farmaceutica ca cumparator si exista o cerere emergenta pe piata mondiala,deoarece chinezii folosesc totfelul de otravuri ca insecticid,in 2011 s-a ars in portul Roterdam incarcatura a 5 vase pline cu fructe goji,deoarece s-a descoperit urme de DTT.Ei daca catina este sub 2 euro/kg la angro,atunci goji incepe la 2 euro/kg fructul proaspat si sucul de goji ajunge la 5-6 euro/l si nici in urmatorii 20 de ani nu se v-a putea satisface cerinta pietii de cultivatorii din EU.
  Deci la capitolul goji s-a gresit cifra de reporter sau a fost un neadevar si o reclama proasta facuta de d-nul Vulpe

  1. Domnul Kimi , aveti un magazin unde pot gasi fructe si sucuru de goji? Eu locuiesc in Anglia dar cand vin in tara as dori sa cumpar cateva kilograme de fructe si cativa litri de suc. Preturile de care vorbiti dumneavoastra sunt excelente. Multumesc.

 11. d-ra Corina,
  este adevarat si ce scrii dumneata, dar dupa cum inteleg eu, sunteti o domnisoara, tanara isteata si plecata peste hotare, la studii sau la munca, sa va ajute Dumnezeu;
  Eu tot Corina ma numesc, sunt un economist amarat,am 45 de ani, care munceste din noapte,chiar si 18-20 h/zi, atat cu carte de munca, cat si in particular, care sunt plina de datorii si de credite; care toata viata nu am facut nimic, fara imprumuturi; care m-am luptat sa muncesc si sa reusesc sa fac ceva,in viata, atat in vremea lui Ceausescu (cand eram tanara, si absolventa de pe bancile scolii), cat si dupa revolutie;
  Am muncit si nu imi este rusine, nici cu munca si nici cu datoriile, sunt mama am doi copii studenti, si nu am gandit nici un moment ca mi-ar fi mai bine peste hotare, cu toate ca munca este mai bine platita;
  Si sa nu crezi ca nu am avut ocazii,sa muncesc peste hotare, dar am luptat sa-mi pastrez familia, sa nu imi las copii sau sotul singuri, fara mine, sa fiu alaturi de ei macar seara la culcare, daca nu am avut timp sa stau zilnic cu ei.Am impartit si bucuriile si necazurile , si sincer nu-mi pare rau.
  Intotdeauna, am tras din greu, cu speranta, sa ne fie mai bine, si sa ajungem si noi sa ne permitem macar strictul necesar, si daca nu eu, macar copii mei;
  Daca toata lumea ar pleca, atunci Romania asta o tara frumoasa si bogata (avem atatea frumuseti), cum s-ar mai redresa?Dar noi (unii, nu vreau sa jignesc) ne-am invatat intotdeauna cand ne este greu sa dam vina, pe conducere, pe putere, pe politica, sa asteptam sa ni se dea daca se poate de la stat;”NU!!, EU NU VREAU CARTE DE MUNCA, PTR.CA PIERD AJUTORUL SOCIAL DE LA PRIMARIE” , sau somajul, etc. = aud adesea aceast raspuns, de la majoritatea tinerilor si chiar si cei de seama mea.Dar nu gandim niciodata ca si dintr-un sac daca tot iei, in fiecare zi si nu mai pui niciodata la loc, candva, se termina si faina aia, sau ce a fost in sac.
  Peste hotare , muncim orice, nu ne este rusine sa maturam pe strada, sa ingrijim de batrani, orice pentru un ban. In Romania, ne este rusine sa ridicam un chistoc de jos, ba mai mult mai aruncam inca unul alaturi,ne este rusine sa ducem punga la gunoi, o aruncam la coltul strazi,ca de… “eu am venit din Occident!” ne este rusine sa ingrijim un om bolnav si nebutincios, nu ne ingrijim nici parintii nostri, pentru ca noi muncim peste hotare.
  Avem loc toti in tara asta, putem face atatea lucruri frumoase, (agricultura, turism, orice) putem crea locuri de munca, asta inseamna bucurie, sa poti oferi o paine si altora, sa fie lumina si caldura si in ochii altora, astfel castigi respect, astfel esti prieten cu fiecare.
  Eu tare m-as bucura, ca oricine care vine de peste hotare, sa aduca cu el o farama de educatie,de intelepciune, sa o puna in aplicare si la noi, in tarisoara asta.Practic “sa furi” din ce vezi bun la altii, asta inseamna meserie. La noi marea majoritate se intoarc cu bani si isi fac palate; nu asta nu e gandire, asta e MANDRIE, si mandria nici lui Dumnezeu nu ii place. Rareori vezi pe cineva sa se intoarca in tara cu bani,sa creeze un loc de munca, astfel ajuti pe aproapele tau, astfel s-ar putea trai decent in Romania.Daca fiecare ar aduce in tara, doar o picatura de intelepcine, Romania s-ar redresa cat de putin, nu s-ar ajunge la astfel de taxe, de impozite, fiecare daca am contribui cu ceva , cat de putin, dar s-ar aduna. La noi, cei plecati, marea majoritate nu au o carte de munca, nu vor avea o pensie, cat de mica, aduc bani cu sacul, ridica palate si castele, banii se termina, impozitele si taxele,bineinteles ca sunt mari, nu au de unde achita, dar vinovati sunt probabil, parlamentarii, sau cel de sus. Da sunt vinovati sa nu ma interpretati gresit, dar din cauza noastra, care nu luptam sa aducem tarisoara asta macar pe linia de plutire. Noi cand dam de greu, abandonam, ptr. ca e mai usor, fugim de responsabilitate.
  Dar vom reusi, iti promit, Dumnezeu e MARE, ptr. fiecare, numai ca trebuie sa iti propui, sa iti impui, sa lupti si vei reusi.
  nu vreau sa critic pe nimeni ,nici sa jignesc, vreau doar sa inteleaga mai multa lume ceea ce simt, si ce cred eu ca ar fi mai bine pentru noi toti= ROMANII (atat din tara cat si despre hotare).
  cu respect Corina

  1. In primul rand:Respect,doamna Corina! Aveti dreptate 100% in tot ce speneti.pacat k m-am trezit la realitate(de una singura,adik nimeni nu a avut curajul sa imi dea un impuls de-asta).M-am trezit cam tarziu:dupa 9 ani munciti(dar nu cu contract.nu luna de luna.sezoniera.apoi in fabrica cu acte din ,2009.Dar nu contract ci cu drept de munk.dupa 9 ani m-am in tara.nu mai vreau sa plec.aici vreau sa fac ceva…Pentru k copilul meu sa nu fie nevoit sa plece ca mine….daca doriti sa comunicam mai mult lasati-mi un mesaj.

 12. corina cred ca nu ai facut legatura cu subiectul,ai nimerit aiurea.Si ca ideie in tara se pot face bani daca iti folosesti creierul,dar nu scoti peste noapte o avere.Iti trebuie timp!!!!Apropo, si eu sunt in londra ,dar nu inseamna ca o sa ramin aici,ca oricit ar fi de diferita viata fata de romania tot nu sunt convins ca aici e locul meu…….!Iar romania are nevoie de tineri indrazneti care au invatat ceva de pe unde aU FOST plecati……!exemplu:de ce sa culegi capsuni in spania,si aia sa le vinda in romania,?cind poti sa infiintezi tu o cultura in asociere cu cineva??? si multe alte exemple…….

 13. P.S. scuze, am uitat sa-ti urez succes in absolut tot ce doresti sa realizezi.
  Si as mai fi curios ce studiezi afara…
  Ti-as sugera sa te pui la punct cu economia si politica daca vrei sa realizezi ceva in tara asta
  Te pupa cu drag nenea Dan.

 14. Hai ba … ma lasi… culesul e manual.Ati cules catina in viata voastra? Faci scurta la mana cu forfecutul … bobita cu bobita. Iti trebuie vreo 20 de copii chinezi cate 12 ore pe zi timpde o luna macar ca sa culegi un hectar. Succesul in afaceri. Puneti pentru voi acasa cateva tufe … testati … si mai vorbim. Catina este foarte buna … antioxidant si plin de vitamina C. Sucul e delicios.

  1. Ai dreptate in ceea ce priveste dificultatea culesului dar ,totusi este o cultura foarte banoasa . Trebuie sa eviti intermediarii in momentul vanzarii productiei . Pe timpul lui Ceausesca erau centre de colectare si in vacantele de vara am facut banuti frumosi din catina . Indicatorii firmei acestui domn arata totusi negativ . Probabil pentru ca el investeste mereu profitul si nu ia dividente .

 15. Sunt studenta in Londra la una dintre cele mai bune universitati europene. Sunt mandra ca am reusit sa ajung aici si le voi fi recunoscatoare parintilor mei pt educatie si efortul material extraordinar pe care l-au depus pentru a ma
  trimite la studii de calitate mereu. Dar ma deranjeaza teribil intrebarea tuturor – Te mai intorci? Si uimirea clara la auzul unui ferm da. Acest da nu era ata de ferm inainte de a ma muta in Londra. Inainte era un, mi-as dori, daca voi avea unde sa ma intorc ma voi intoarce. Dar mai bine in Occident imi bag ceva in Romania. Suntem o generatie crescuta intr-o scarba pentru patrie, am crescut cu Badea care injura tara mereu, am crescut fiind educati sa admiram valorile occidentale ‘superioare’ si ideale. Credem ca politica, cultura si educatia cat mai internationala este foarte benefica, credem
  In globalizare, suntem de acord cateodata ca Romania e frumoasa dar pacat ca e locuita si parca tot mai bine e in Londra… Romani scumpi, cat putem sa ne inselam… Ce este Occidentul….? Un loc care nu mai are identitate, globalizarea ii distruge incet incet toate traditiile, cenzura comunismului bolsevic s-a transformat in a fi politic corect, traiesti cu riscul ca un islamist extremist poate sa bombardeze pt ALahul lui locuitorii unei tari in care el s-a mutat, istoria nu mai poate fi spusa pt ca poate jigni anumite popoare, copiii pot fi ucisi in pantece de catre propria lor mama -avortul fiind vazut ca o metoda contraceptiva in loc sa i se spuna crima, Craciunul si Pastele precum si alte traditii stravechi subt doar un prilej de marketing , aici nu exista nici un pic de profunzime,; relatiile dintre oameni sunt pur profesionale, prietenia, iubirea sunt toate o afacere, tot ce facem e pt CV si cand vrem sa ne casatorim gasim noi pe perfectmatch.com ceva nu? Lumea discuta oameni, nimanui nu ii pasa ce gandesti, ce simti ce iti doresti. Putini mai stiu sa iubeasca, feminismul distruge relatiile barbat femeie tot mai mult, gender role este considerat invatat asa ca nu mai invatam copiii de mici sa se comporte ca baietei sau fetite ci ii lasam pe ei sa isi aleaga ce sex vor sa aiba, ajungandu-se la un nr imens de homosexuali creati de societate, Dumnezeu a fost ucis de Occident. De ce oare admiram atat de mult haosul Europei vestice? Noi avem oameni, noi stim sa traim, noi radem ca fugim cu nasu de acasa o saptamana in munti cu corturile. Noi ne salutam cu Doamne ajuta! Noi avem un pamant binecuvantat de oasele si sangele atator martiri… De ce s-au sacrificat atatia romani pt viitorul nostru si noi fugim ca vitele in Occident? De ce acceptam ca Securistii comunisti sa ne conduca in continuare prin politica si educatie? De ce acceptam ideile occidentale cu bratele deschise? De ce acceptam ca barbatii nostri sa fie carne de tun pt NATO dar nu suntem in stare sa ne recuperam Moldova de peste Prut dupa atatia ani de la caderea comunismului? De ce acceptam ca in continuare memoria luptatorilor anticomunisti sa fie calcata in picioare si la 22 de ani de la aparenta schimbare a regimului inca nu le sunt recunoscute meritele? De ce esti drogata scumpa Romanie cu iluzii occidentale? In Occident unde pleaca bietii romani sa faca o paine, germanii, francezii, englezii ii trateaza ca pe niste sclavi, fiind roman esti privit ca o subrasa, in Anglia un non-european are mai multe drepturi si privilegii doar datorita faptului ca a trait sub dominatia imperiului pt decenii… Si noi romanii care avem o tara superba, un pamant fertil, plin de zacaminte, Rosia montana, delta, Carpatii, Dunarea, Marea Neagra stam sa cersim si sa ne umilim pt o paine prin Anglia, Italia si Spania…. Imi plange inima cand vad cum sunt tratati pe pamant strain cand acasa la ei puteau manca din belsug, daca nu ar fi fost lacomia hotilor de la putere… Care au vandut tara pe nimic. VREAU SA MA INTORC IN ROMANIA cu toate ca nu voi avea niciodata banii pe care i-as avea lucrand aici. Dar cum spunea tatal lui Nicolae Steinhardt : vei avea zile frumoase dar noptile iti vor fi ingrozitoare. Omul nu are numai trup de hranit, mai e si sufletul. Si mai distrugatoare este setea si foamea sufletului indepartat de pamant si de neam decat foamea trupeasca… Asa ca romani, plecati, plecati la studii, plecati ca sa vedeti in ce hal a ajuns occidentul liberal , plecati si invatati sa va iubiti tara si realizati ce frumusete ati lasat in urma. Si apoi ne vom intoarce cu totii, valuri valuri, cu si mai multa forta si dorinta de schimbare, si dupa 68 de ani de asuprire, Romania va fi a romanilor din nou, asa sa ne ajute Dumnezeu!

  1. Buna,draga Corina.Cata dreptate ai .Am avut sansa sa lucram in lumea asta prin multe tari Dupa ce ne antorceam in tara ,dupa aproape un an plecam din nou si credeam ca nu ne mai antorceam.Acum locuim in SUA dar gandul nostru sta tot la locurile noastre dragi. Acolo de cate ori am fost ne-am lovit de invidie , barfa, spargerea casei care o lasasem cu tot ce realizasem dim munca noastra cu sudoare si mult dor.Acum am ajuns pensionari si cu toate ca avem aici fiica cu doi nepotei iar in Romania un baiat cu familie frumoasa,nu stim ce drum sa luam .Sa ne antoarcem am vrea maine,dar gandul ca acolo viata se anrautateste din punct de vedere moral mai mult, ne lasa un gust amar.Dumnezeu sa apere tara aceea draga unde te-ai antoarce chiar si pentru ultimul drum.Speranta este in voi tinerii care va straduiti a invata carte sa aduceti un suflu nou si puternic pentru schimbarea din radacini a raului ce se infiripa mai adanc in tara noastra.

  2. @ Corina
   Intoarce-te fata in Romania, nu mai cauta justificari. Pastreaza insa comentariul acesta pe hartie intr-un plic sigilat. Deschide plicul peste 20 si reciteste ce ai scris.

  3. Ei, Corinuto, veti reveni voi valuri-valuri, si ca valurile va veti zdrobi de tarmul de piatra (ma rog, ciment…) pe care-l-au facut inaintea voastra politicarzii si antreprenorii de drept comun, aia adica care conduc destinele a ceea ce se mai cheama Romania….

  4. Easy Corina !!! Capul sus si baza pe cei asemenea !!!E un timp pt plecat si cand va veni timpul pt venit vei cunoaste ! Nu esti singura , oricat de tipatoare sunt gurile urate , sunt si multi gandind , muncind, bucurandu se la aceleasi valori !! Doar sa aduci ce-i bun si frumos de acolo!!!

  5. draga Corina, as fi curios ce virsta ai, pt. ca sint uimit de ceea ce scrii, de ceea ce gindesti, de modul cum ai inteles viata si de faptul ca doresti sa te intorci in Romania…Bineinteles ca eu sint convins ca si educatia pe care parintii tai ti-au dat-o (bravo tie ca-i mentionezi si le multumesti) te-a formatat sa-ti fie dor de acasa, de plaiurile romanesti…dar ceea ce scrii tu (si foarte bine) este mult mai mult decit patriotism…
   Eu (ca idee) am 59 de ani si vreau sa punctez ca ma simt fericit sa vad ca mai exista tineri care gindesc, studiaza, tin la tara lor, se gindesc sa faca ceva pt. cei de-acasa, si ca si tine vor sa vina dupa studii in tara si sa aplice ce au invatat pe afara…… ca destui au invatat in tara si degeaba….au plecat sa munceasca si sa plateasca impozite afara…
   Ai dreptate in tot ceea ce ai scris.
   Din pacate acasa te asteapta un sistem corupt generalizat educat in spiritul LA UN CAZ DE…ORICINE ARE PE CINEVA …UNDEVA CARE ARE PE CINEVA SUS…
   daca nu esti la curent, singurul pertid politic care promite sa faca ceva pt tara asta este PP DD.
   si ma bucur sa vad ca mai ales cei ca tine care sint plecati din tara la munca sau la studii, vazind cum e treaba pe afara, au votat cu PP DD
   nu fac propaganda de pertid, ci doar iti spuneam ca exista si o alternativa la clasa politica de care stii si tu ca s-a instalat la putere in ultimii 23 de ani si de la inceput se tot schimba intre ei certindu-se doar pentru a pacali votantii si a fura in capul gol, cu acte in regula, tara asta si asa prapadita si pe oamenii de buna credinta care inca ii mai voteaza…..aiurea, si pe mai nimic.
   Eu iti doresc sa ajungi undeva sus si sa ai puterea sa respecti ceea ce ti-ai propus. Sa nu te dezamagesti si sa pleci si tu ca si altii scirbiti…

  6. Draga Corina ai nota maxima la ceea ce ai scris dar mai important ceea ce ai simtit !! Asd dori cu accordul tau sa-ti folosesc textul intr-o publicatie din tara si m-as bucura daca mi-ai da acceptul !! deosebit scris.. intens minunat ! dar oare cati din tinerii de azi mai VAD si MAI SIMT ceea ce tu simti ?? bafta mai departe si.. ” succesuri ” !!!!

  7. Draga Corina,
   Vad ca ai talent la scris,ar fi foarte frumos sa si simti ceea ce ai asternut pe “net”,cred ca a “vorbit” entuziasmul din tine, nu creierul.Ai dreptate in tot ceea ce spui,dar intoarce-te tu acasa,sa te lovesti de realitate.Vei fi inghitita de “CROCODILI” fata,ca ei nu vor concurenta,nu vor destepti in jurul lor.Daca nu ai pe cineva….unde trebuie,sa te impinga in fata,vei sta pe loc(sa nu spun ca mergi inapoi).Si uite-asa,incet-incet visele-ti vor fi naruite,entuziasmul zdrobit,iar la sfarsit iti vei schimba gandirea.Nu poti obtine un credit,astea sunt pentru cine trebuie,nu pentru oricine,iar daca obtii totusi ceva…sunt firimituri,pentru propaganda,pentru a justifica ceva.Vei vedea la sfarsit(daca ajungi acolo),ca ramai cu mai nimic,”grosul” se duce pe SPAGI,pentru o semnatura…pentru o aprobare…pentru orice.Sunt foarte putini cei ce au reusit pornind de la zero,prin forte proprii,ADICA NU AU FURAT.Asa s-au format CROCODILII fata, FURAND.Astia nu vor destepti in preajma lor,ii vad ca pe un pericol,si atunci …te inghit.
   Si eu am lucrat in ITALIA,vro patru ani,si-am ramas foarte dezamagit pentru ca ai dreptate,chiar daca eram mai bun decat autohtonii,eram privit ca…un roman.Si eu m-am intors cu sperante acasa,dar m-am lovit de realitate,si m-am trezit,adica m-am resemnat.La americani draga Corina,gasesti de lucru si la 65 de ani,pentru ca ei platesc munca depusa, nu platesc varsta sau gradul de rudenie cu cineva.Pe mine,vorbitor de franceza,italiana si putina engleza,la 53 de ani nu ma mai angajeaza nimeni,nu mai foloseste nimanui experienta mea,pentru ca se prefera lucrul pe salarii de nimic cu afgani,pakistanezi,indieni si alte natii.
   Eu iti doresc sa ti se implineasca toate visele,sa realizezi tot ce-ti propui,pentru ca este frumos si mai ales normal,ceea ce gandesti,dar cu riscul de a gresi si de a te supara tot vreau sa te intreb ceva.Fiind studenta,trebuie sa ai in jur de 18-24 ani.In ROMANIA,un parinte care munceste cinstit,NU POATE sa-si tina copilul la facultate in strainatate.Tu fiind nascuta dupa 1989-1990,nu cumva parintii tai sunt vreun pui de…sau vreun CROCODIL?
   In acest caz esenta intregului comentariu se schimba,nu-si mai are rostul.
   Iti doresc numai bine,succes pe mai departe!

  8. Buna CORINA. FOARTE FRUMOS CE AI SCRIS, TE ADMIR PT CUM GANDESTI, SI MA BUCUR SA STIU CA CINEVA INCA SE MAI GANDESTE LA AMARATA NOASTRA TARA CARE UNII SI AU DAT VIATA SA O APERE, IAR ALTII FARA CUGET AU VANDUT O. INCA O DATA FELICITARI PENTRU TOT CEEA CE AI SCRIS. MULTA SANATATE SI SA DE A DUMNEZEU SA RAMAI ASA.

  9. bravo corina (mica)forte frumos scris era bine sa scrii pe facebok cred ca aveai mult mai multi care iti dadeau dreptate.felicitari.

  10. Felicitari Corina!! pentru modul in care vezi lucrurile. Sant de acord cu tine 100% ,daca 20% din tinerii tarii ar gandi ca tine atunci Romania, ar mai avea o sansa de redresare.

  1. PE timpul lui Lae se vintura teoria cu 60 Tone de porumb la hectar. Era o goggoasa atit de umflata incit toti rideau. Pe mine m-a frapat inconstienta de a pune in discutie o asemena cifra,incredibila. M-a lamurit un agronom, fost director al IAS Bailesti, care obtinea niste recolte de nu aveau unde sa le puna. socoteala e simpla 60 000 kg porumb : 10 000 mp cit are un hecta face exact 6 kg de porum pe mp. Ei bine, daca totul e facut ca la carte, se poate obtine pe un mp o productie de 6 kg boabe de porumb. Restul e o socoteala de elementara. E bine sa mai si verificam putin, inainte de a deschide gura si a spune “axiome”.

Scrie un comentariu