Plantarea trandafirilor fără rădăcini. Sfaturi pas cu pas pentru flori sănătoase


Plantarea trandafirilor fără rădăcini – tăierea și îngrijirea butașilor înainte de plantarea în grădină. Sfaturi practice, pas cu pas, de la tăierea butașilor înfloriți, la creșterea rădăcinilor până la plantarea lor permanentă în grădina cu flori. Informații esențiale pentru a nu da greș în cultivarea trandafirilor fără rădăcini.
În grădină se pot planta și trandafiri care nu au inițial rădăcini, însă necesită îngrijire specială. Iubitorii de flori trebuie să știe cum se taie, cum se curăță și cum se plantează butașii de trandafiri, pentru a le mări șansele de a prinde rădăcini și de a crește sănătoși în grădină.

Plantarea trandafirilor fără rădăcini. Tăierea și îngrijirea butașilor
Butașii de trandafiri se pot planta pe tot parcursul anului, însă condițiile optime presupun tăierile când temperatura din timpul zilei este de peste 12 grade Celsius și mai puțin de 32 grade Celsius. Astfel, se recomandă plantările de toamnă și de primăvară.
Primul pas pentru a obține o grădină frumoasă cu flori este recoltarea butașilor de trandafir. În prealabil, plantele se udă bine cu o zi înainte. Rădăcinile trandafirului au nevoie de apă pentru a produce plante sănătoase.
A doua zi, se pot tăia butașii. De regulă este indicată selectarea celor care au început deja să își scuture petalele de flori. Butașul trebuie să aibă o lungime de 10-20 de cm și 3-5 noduri de unde să iasă frunze și muguri. Tăietura de sus se face la jumătate de centimetru deasupra unui nod, iar cea de jos, la jumătate de centimetru sub nod.
Citește și: Calendar de tratamente la trandafiri. Stropiri într-un an
Butașii tăiați se lasă în apă, însă feriți de lumina soarelui. Se pot pune și în hârtie umedă și se depozitează în locuri răcoroase. În orice caz, aceștia au nevoie de apă constant.
Pentru a stimula creșterea rădăcinilor la butași, se recomandă utilizarea unui cuțit bine ascuțit cu care se îndepărtează părți din din coaja de la capăt. Practic, se ascute îndepărtând coaja pe 2-3 laturi. Totodată, este nevoie și de stimulatori de creștere a rădăcinilor care pot fi achiziționați de la magazinele specializate. Părțile tăiate cu cuțitul se înmoaie în hormonii de creștere, pentru a ajuta la dezvoltarea rădăcinilor.
Ulterior, se îndepărtează frunzele cu ajutorul unei foarfeci bine ascuțite, lăsând două frunze în partea de sus a butașului. Acestea nu se rup deoarece există riscul de a provoca răni suplimentare.

Plantarea trandafirilor fără rădăcini. Plantarea și îngrijirea butașilor
După prelucrarea butașilor, se trece la plantare. Butașul se pune în pământ, la o adâncime de 3 centimetri. Pământul din jurul butașului se apasă pentru fixare, iar apoi planta se udă bine. Butașul se acoperă, apoi, cu o sticlă de plastic tăiată pe jumătate. Dacă butașul a fost plantat în ghiveci, este ferit de lumina directă a soarelui.
Este important de menționat că sticla are acoperă plantele se îndepărtează de câteva ori pe săptămână. Dacă încep să se brunifice și cad frunzele, înseamnă că butașul nu a reușit să se prindă și trebuie scos din pământ.
Citește și: Dezmușuroirea pomilor, trandafirilor și a viței de vie. Când și cum se face
După plantare, butașii se udă constant dacă pământul este uscat. Apa nu trebuie să fie în exces deoarece poate duce la putrezirea rădăcinilor sau la stagnarea lor în creștere.
Butașii au nevoie de 9-12 luni pentru dezvoltarea rădăcinilor suficient de mult încât să se poată face plantarea în grădină.