• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dezmușuroirea pomilor, trandafirilor și a viței de vie. Când și cum se face

    Roxana Dobre -

    Dezmușuroirea este o lucrarea importantă care trebuie efectuată primăvară, când vremea dă primele semne de încălzire. Aceasta se face atât la pomii fructiferi tineri, care au avut altoiul acoperit peste iarnă, cât și la trandafiri și vița de vie.

    Dezmușuroirea constă în înlăturarea pământului de la baza pomilor, trandafirilor sau a viței de vie, care a apărat de îngheț altoiul pe timp de iarnă. Aceasta este practic printre primele lucrări de primăvară pe care le facem în grădină.

    În acest articol veți afla când se face dezmușuroirea atât pentru pomii fructiferi cât și pentru trandafiri și vița de vie.

    Citiți și: Mușuroirea tomatelor: când se face și de ce este indicată această operațiune?

    Dezmușuroirea pomilor fructiferi. Când și cum se face

    Dezmușuroirea pomilor fructiferi se face primăvară când vremea începe să se încălzească. Lucrarea începe după ce ne asigurăm că pericolul unui îngheț puternic a trecut astfel încât trunchiul pomilor să fie protejat. În același timp, prin acest proces ne asigurăm că prin eliminearea pământului de pe trunchi, pomul are necesarul de umiditate, la apariția primelor dezghețuri. În ceea ce privește zăpada, aceasta este ca o pătură pentru pomi, fiind un bun izolator împotriva înghețului deci o eventuală întoarcere a iernii nu afectează livada.

    Lucrarea se face simplu prin împrăștierea pământului pe care l-am pus în toamnă în jurul pomilor astfel încât punctul de altoire de la baza pomului să fie afară.

    Citiți și: Văruirea albastră a pomilor. Rețeta unui cunoscut pomicultor

    Trandafirii se dezmușuroiesc când trece pericolul înghețului

    Citiți și: Pregătirea trandafirilor pentru iarnă

    Dezmușuroirea trandafirilor. Când și cum se face

    Dezmușuroirea trandafirilor este prima dintre lucrările pe care le facem în grădina de flori. Pe perioada iernii mușuroiul apără punctul de altoire de îngheț. În unele situații, acolo unde iernile sunt foarte geroase, când ajunge chiar și la 30 de cm, mușuroiul protejează și altoiul. Iarna poate fi dezastruoasă pentru trandafiri dacă nu sunt protejați corect.

    O dată ce temperaturile încep să crească, trandafirii ies din repausul vegetativ. Asta înseamnă cel mai adesea jumătatea lunii martie, însă momentul depinde foarte mult de temperatura de afară. Dacă există vreun pericol ca temperatura să scadă sub 5 grade, nu umblați la mușuroiul de pământ, deci urmărirea prognozei este un element cheie pentru aplicarea acestei lucrări.

    Un alt aspect important de care trebuie să țineți cont este umiditatea solului. Nu dezmusuroiți niciodată când pământul este ud. Dacă o veți face atunci pământul din jurul trandafirilor se tasează, iar acest lucru nu are o influență bună asupra plantelor.

    În cazul trandafirilor proaspăt plantați primăvară mușuroiul se păstrează iar aceștia nu se lasă descoperiți. Lăstarii lor sunt firavi și riscă să se usuce prin deshidratare din cauza vântului. În cazul lor, lăstarii trebuie lăsați să iasă singuri din mușuroi.

    O dată cu dezmușuroirea se aplică și fertilizantul. Pentru trandafiri, cele mai eficace sunt îngrășămintele solide cu eliberare lentă.

    Citiți și: Calendarul tratamentelor la vița de vie pe tot parcursul anului

    Vița de vie se dezmușuroiește primăvara, când vremea începe să se încălzească

    Dezmușuroirea viței de vie. Când și cum se face

    Și vița de vie tânără se mușuroiește toamna și se descoperă primăvara după ce ne asigurăm că dispare riscul înghețului. Odată cu înlăturarea pământului de la rădăcină și tulpină, la dezgroparea viței de vie facem și un ”inventar” la butașilor care au fost afectați peste iarnă și înlocuim golurile. După dezmușuroit putem trece la tăierea viței de vie, o etapă de care va depinde sănătatea acesteia și a recoltei de care te vei bucura în anul respectiv.

    Ca și în  cazul trandafirilor, dacă alegem să plantăm viță de vie primăvară, atunci butașii trebuie mușuroiți și protejați de eventualele înghețuri.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA în decembrie – plan de plăți și termene pentru fermieri O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro O fabrică românească de utilaje agricole – scoasă la vânzare. Pe terenul ei s-ar putea construi un hipermarket

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă