APIA – anunț urgent pentru fermierii care cer subvenții în București


Schimbări la Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA). Începând de luni, 7 aprilie, fermierii care au depus documente la Centrul APIA din Municipiul București trebuie să se adreseze locației din sectorul 4.
Funcționarii care lucrează la Centrul APIA din Municipiul București s-au mutat într-un nou sediu. De luni, 7 aprilie, agenția își desfășoară activitatea în noua locație situată în București, str. Anton Colorian, nr. 74, sector 4.
Citiți și: Șeful APIA: Am plătit ASTĂZI subvențiile ANT. Suma virată în conturile fermierilor – un record!

Prin comunicatul remis astăzi, vineri – 4 aprilie, APIA adresează rugămintea ca fermierii care depun Cereri de plată în cadrul Campaniei 2025 să se prezinte în noua locație. De asemenea, și apicultorii care depun Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol sau rentierii agricoli care își vizează carnetele de rentier, arondați Centrului APIA Municipiul București trebuie să se adreseze funcționarilor din sediul de la noua adresă.
APIA precizează că datele de contact (numere de telefon și adresa de e-mail) ale Centrului APIA Municipiul București rămân neschimbate și pot fi consultate pe site-ul Agenției.
Fermierii mai pot cere subvenții până la 30 mai
APIA derulează până la 30 mai campania de primire a cererilor pentru subvenții. APIA a precizat printr-un comunicat că fermierii care vor să solicite subvenții trebuie să se îndrepte către Centrele locale APIA, conform programărilor făcute de funcționarii agenției. Pentru a nu aglomera activitatea spre finalul campaniei este necesar să se respecte graficul programărilor anunțate.
La completarea Cererii, fermierii care sunt beneficiari APIA își vor actualiza informațiile din Cererea de plată pentru Campania 2025. Se va completa o singură Cerere de Plată, chiar dacă solicitantul utilizează suprafeţe de teren și/sau deține explotații cu cod ANSVSA în diferite localităţi/judeţe. Adeverințele emise pentru schemele de sprijin cuplat din sectorul zootehnic de către asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judeţean, pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziție de către APIA, cu informarea fermierului conform procedurii deja utilizate și în anii anteriori de campanie.
De asemenea, fermierii care deţin animale în exploataţie au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Baza Națională de Date (BND) (la medicul veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă este utilizator SNIIA).