Avertisment: Gerul din această primăvară omoară puietul de albine. Cheltuielile mai mari pentru apicultori


Cheltuieli mai mari pentru apicultori. Gerul neobișnuit din această primăvară le pune bețe în roate producătorilor de miere. Aceștia avertizează că albinele sunt afectate semnificativ, iar apicultorii sunt nevoiți să cheltuie mai mult pentru a întreține familiile în aceste condiții. Lucrurile nu se vor îmbunătăți semnificativ chiar dacă se încălzește deoarece pomii fructiferi au avut și ei de suferit de pe urma înghețurilor.
Vremea deosebit de rece pentru perioada pe care o traversăm pune în pericol puietul familiilor de albine, care poate muri sau deveni neviabil, crește cheltuielile apicultorilor cu hrana suplimentară necesară stupilor și ar putea scădea producția de miere, sunt de părere specialiștii din Buzău.

Cheltuieli mai mari pentru apicultori și pierderi în această primăvară
Apicultorii români avertizează că acest sezon a început cu stângul pentru producția de miere.
”Din păcate, suntem foarte afectați și noi, apicultorii, pentru că familiile de albine se aflau în stadiul unei dezvoltări acum în primăvară. Apicultorii se așteptau la înfloritul pomilor, să scape de grija întreținerii și cheltuielilor care se fac pentru completarea cu polen și nectar. Așteptam ca, din florile care au apărut în pomicultură, albinele să își culeagă singure această hrană. Deja a început să înflorească rapița, este un cules important pentru noi, dar ajungem în câmp cu stupii și nu avem ce culege pentru că familiile de albine rămân slăbite. Vor fi probleme pentru că va trebui intervenit cu turte proteice pentru completarea hranei. Este clar că, în următoarele zile, florile din pomi fiind compromise, albinele nu mai culeg nici nectar, nici polen foarte necesar pentru această perioadă. Cheltuielile vor crește enorm de mult”, a declarat marți, pentru Agerpres, președintele Asociației Apicultorilor Profesioniști Buzău, Mihăilă Prahoveanu.
Citește și: Îngheţurile de primăvară pot afecta culturile pomicole și de câmp. Măsuri de prevenire
Pe lângă costurile ridicate pe care apicultorii vor trebui să le suporte pentru suplimentarea hranei, temperaturile scăzute afectează puietul de albine care poate deveni neviabil pentru familii sau poate muri.
”Aceste temperaturi scăzute afectează puietul care duce la dezvoltarea familiilor de albine. Puietului îi trebuie asigurate 35 de grade Celsius în interiorul stupului, ceea ce în aceste condiții, cu temperaturi scăzute, nu i se poate asigura și foarte mult puiet care duce la dezvoltarea familiilor de albine poate fi compromis. Familia de albine scoate acel puiet din stup ca fiind unul anemic. Ceea ce trebuia să vină pentru completarea albinei bătrâne de anul trecut și se epuizează la momentul acesta, să fie înlocuit de puietul tânăr. Având în vedere temperaturile scăzute, puietul răcind, moare în celula de fagure, iar albinele din familiile respective cu aceste probleme îl scot din stup”, mai precizează specialistul.
Citește și: De ce mor albinele în sezonul rece. Metode eficiente pentru a preveni pierderea efectivului din stup
Cheltuielile de întreținere a stupilor cresc exponențial cu numărul familiilor de albine pe care apicultorii îl dețin. În condițiile actuale, se așteaptă o scădere a producției de miere în anul 2025.