• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Laurențiu Păștinaru, ANMAP: Primăriile ar trebui să nu mai dea autorizații de construcții în apropierea fermelor

    Roxana Dobre -

    Investiții uriașe în agricultură și zootehnie. În ultimul an antreprenorii au făcut investiții uriașe în ferme de vaci, de creștere a porcilor sau avicole, conform datelor privind acordurile de mediu emise de Agenția de Mediu.

    Laurențiu Păștinaru, Vicepreședintele Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP) a declarat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de ieri, miercuri – 9 aprilie, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR 1, că în ultimul an au fost emise 150 de acorduri de mediu, documente care se eliberează pentru investiții mari.

    Citiți și: Bani pentru gunoiul de grajd. Sprijinul este acordat fermierilor prin Ministerul Mediului

    Investiții uriașe în zootehnia din România

    Laurențiu Păștinaru: În ultimul an am dat aproximativ 150 de acorduri de mediu

    Acordurile emise în ultimul an arată și ”bilanțul” investițiilor mari făcute în România având în vedere că acestea documente se eliberează în cazul proiectelor majore. Conform lui Laurențiu Păștinaru, în ultimul an au fost emise 150 de astfel de acorduri.

    ”În ultimul an am dat aproximativ 150 de acorduri de mediu sau decizii ale etapei de încadrare, adică care este procedura scurtă la anumite investiții sau proiecte pe care fermierii le fac. Dar acordurile de mediu vin pentru investițiile mari adică construcții de silozuri, construcții de ferme etc. Am eliberat avizele pentru ferme avicole, ferme de vaci, ferme creștere porci, chiar ferme agricole care au sute de hectare în gestiune, care vin cu modernizarea sistemului de irigații, proiecte impresionante de o valoare foarte mare. Avem ferme foarte mari, de exemplu în județul Alba, o hală privind procesarea făinii proteice. În județ Bacău, o fermă cu 200.000 de păsări. Sau o fermă avicolă care produce 8 milioane de ouă anual în județul Vaslui. În județul Călărași  o fermă de reproducere suine adică proiecte impresionante”, a punctat Păștinarul în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

    Acesta a completat în perioada în care a fost președintele la Agenția Națională pentru Protecția Mediului a făcut tot ce este posibil ca să se ajungă la un sistem unitar în privința eliberării acordului de mediu.

    ”Eliberarea acordului de mediu este într-adevăr o procedură lungă, conform legislației. Depinde de impactul asupra mediului. Dacă acea investiție se află în zona unde avem ape curgătoare, mergem pe acord de mediu, studii de apă, studiu de valoare de mediu, de raport integrat etc. Eu am tot susținut în toate întrevederile cu fermierii să vină efectiv la mine pentru sprijin, directorilor mei prin videoconferințe, prin comunicare directă, le-am spus absolut mereu că orice fermier vine pentru investiție în domeniul agricol, în domeniilor zootehnic, să i se facă un îndrumar bine pus la punct, îi dăm consultanță asupra proiectului, îl învățăm ce să facă. Dacă documentația depusă de către investitor este una bună, imediat ne oprim la decizia etapei de încadrare dacă și legislația ne lasă în anumite zone, pentru că avem zone de investiții în ariile naturale protejate. Și în momentul acela trebuie să mergi pe acord de mediu”, a specificat vicepreședintele ANMAP.

    Citiți și: Pașii pentru despăgubirile cauzate de animale sălbatice. Laurențiu Păștinaru, vicepreședinte ANMAP: Sunt bani și în 2025!

    Cine trebuie să obțină avizele de mediu pentru ferme

    În privința avizelor de mediu, Laurențiu Păștinaru a explicat că acestea reprezintă procedura mai simplă dar pot fi obținute doar în anumite condiții.

    ”Partea de avize de mediu reprezintă o procedură mai simplă, de exemplu dacă într-o fermă se face un nou siloz sau trebuie să se facă un drum sau o platformă de dejecții, zona de irigații etc. Și mă bucur că pe irigații vedem mulți fermieri care fac investiții, sunt investiții în acele renumite arii de ploaie. Noi mergem, dăm aviz sau clasare unde este nevoie”, a mai spus vicepreședintele ANMAP.

    Acesta a făcut referire și plângerile cetățenilor privind mirosurile care vin din ferme. ”Aici avem o problemă cu privirea la autorizațiile de construcții pe care le dau primarii. Știm bine că există o lege care spune că în apropierea fermelor zeotehnice nu ai voie să construiești case la  1.000 de metri. Primarii nu ține cont. Dă omului autorizație de construcție, apar casele, apar reclamațiile, colegii de la Garda Națională de Mediu sunt obligați să meargă la control, să sancționeze. Și sunt situații reale, de exemplu, în județul Ilfov, în zona Pantelemon vin foarte multe reclamații”, a mai arătat Păștinaru.

    Conform acestuia, în urma plângerilor înregistrate fermierii pot pierde inclusiv viza de mediu care se obține anual. ”Noi în autorizația de mediu pe care o dăm punem condițiile de a veni cu tot felul de sisteme de a nu ajunge acest miros în zonele locuite. Și la viza anuală vedem în urma reclamațiilor venite către noi îi spunem omului vedeți că aveți probeleme pe zona aceasta. Și îi îndrumăm ce trebuie să facă. Dar aici ar trebui să ne oprim la partea de primării, să nu mai dea autorizații de construcții în apropierea fermelor”, a mai spus vicepreședintele ANMAP.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Laurențiu Păștinaru, Vicepreședinte ANMAP (09.04.2025)


    Te-ar mai putea interesa

    Rezistența pomilor la îngheț – temperaturile minime la care speciile pomicole încep să aibă probleme Un mare trader de cereale a intrat în faliment. Fermierii afectați, despăgubiți de stat Ucraina a lansat un sistem de irigații care acoperă peste 12.000 ha de teren agricol

    Ultimele știri

    Cotațiile la grâu și porumb, sub presiune înainte de Paști. Prețuri la zi Alertă meteo de vânt începând de astăzi! Rafalele vor atinge și 90 km/h! Celebrul caș produs de băcița Flori Mînzat are cumpărători inclusiv în Duminica Paștelui: ”Am păstrat prețul de anul trecut”