Ministrul Mediului: Valul polar a compromis o parte din livezile din România – mai puține cireșe, vișine, piersici


Frigul din ultima săptămână, cauzat de un val de aer polar, a compromis o parte din livezile din România, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Șeful de la MMAP a mai spus că fenomenele meteo recente fac parte din spectrul schimbărilor climatice la nivel național.
O soluție pentru combaterea schimbărilor climatice este reprezentată și de creșterea suprafețele împădurite. Pentru a stimula aceste investiții, Guvernul a aprobat astăzi, miercuri – 9 aprilie, în ședință de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care valoarea primei de sechestrare forestieră va crește, de la 456 de euro pe hectar, cât era în prezent, la 640 de euro pe hectar, anual.
”Până acum nu s-a descoperit un lucru mai bun decât împădurirea terenurilor în legătură cu combaterea schimbărilor climatice, în legătură cu combaterea fenomenelor meteo extreme. Pierdem în România aproximativ 1.000 de hectare de terenuri agricole în fqiecare an din cauza deșertificării. Și dincolo de inundațiile pe care le avem din ce în ce mai des în ultimul timp, dincolo de fenomene meteo extreme, cum ar fi perioade lungi de caniculă, am citit de puțin timp o știre care m-am tristat, respectiv, faptul că anul acesta vom mânca mai puțin de jumătate din cât ne-am fi propus să producem în România, referindu-mă aici la cireșe, la vișine, la piersici, dacă îmi amintesc eu bine, pentru că frigul din ultima perioadă, acest val polar, a compromis o parte din livezile din România”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
Mircea Fechet: Fenomenele meteo extreme nu înseamnă doar caniculă în timpul verii
Schimbări climatice nu înseamnă doar încălzire globală, a atras atenția oficialul MMAP. Acesta a arătat că ”schimbări climatice înseamnă fenomene meteo extreme și ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile poate fi ușor catalogat în această categorie”.
”Am avut astăzi o discuție cu doamna director general Mateescu de la Administrația Națională de Meteorologie, care mi-a confirmat că, în continuare, vom fi sub cod portocaliu în legătură cu fenomene meteo extreme, cu lapoviță, cu precipitații și vânt puternic. Urmărim ceea ce se întâmplă și încercăm să alertăm autoritățile publice locale, acolo unde e cazul, în legătură cu instrumentele ce urmează să le aplice pentru a pregăti populația sau pentru a interveni, dacă este cazul. Însă se confirmă ceea ce spunem oricum, de ani de zile, fenomenele meteo extreme afectează și România, nu doar restul țărilor. Și fenomenele meteo extreme înseamnă nu doar caniculă în timpul verii, ci pot însemna la fel de bine inundații, precipitații însemnate în intervale foarte scurte sau, atunci, când ne pregăteam de sărbătorile pascale să ne trezim cu zăpada până la genunchi în România”, a mai spus Fechet.
Întrebat de un jurnalist dacă crede că schimbările climatice au drept cauza acțiunile omului, Mircea Fechet a răspuns: ”Înțeleg ubstratul acestei întrebări. Aici sunt suficient de multe cercetări și o spun oamenii de știință, nu o spun eu. Fenomenele meteo extreme și schimbările climatice, așa cum le resimțim în ultimii ani, sunt cel mai probabil cauzate de activitatea umană. Și spun acest lucru citind foarte multe rapoarte, foarte multe studii în ultima vreme, care corelează practic tot ce înseamnă emisii de gaze cu efect de seră cu incidența și intensitatea acestor fenomene”.