UE a aprobat noi importuri de porumb modificat genetic pentru consum uman și furaje


Noi importuri de porumb modificat genetic în UE. Comisia UE a autorizat importul a trei tipuri de porumb modificat genetic destinat consumului uman și animal. Aprobarea va fi în vigoare vreme de zece an, timp în care produsele obținute din acest porumb vor fi supuse regulilor stricte de etichetare și trasabilitate UE.
Statele membre UE nu au ajuns la un consens cu privire la importul de porumb modificat genetic, așa că cei de la Comisia UE au decis să autorizeze astfel de tranzacții. Cele trei tipuri de porumb sunt sigure pentru consum, potrivit Comisiei, și vor fi folosite atât în ferme, cât și în alimentația populației.
UE – noi importuri de porumb modificat genetic
Comisia Europeană a aprobat miercuri , pe9 aprilie, trei tipuri de porumb modificat genetic pentru consum uman și hrană animală la recomandarea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
În urma rezultatelor științifice favorabile a EFSA, Comisia a autorizat trei tipuri de porumb modificat genetic pentru pentru utilizarea ca aliment și ca hrană pentru animale. Conform comisiei, acest tip de porumb este la fel de sigur ca cel cultivat convențional.
Citește și: Comisia Europeană a autorizat noi importuri de porumb modificat genetic pentru hrana animalelor
”Acest porumb a fost supus unei proceduri de evaluare cuprinzătoare și riguroasă, care asigură un nivel ridicat de protecție a sănătății umane și animale, precum și a mediului. Deciziile Comisiei permit doar importul acestor porumburi modificate genetic pentru a fi utilizate în alimente și furaje, dar nu și cultivarea lor în UE”, s-a arătat în anunțul Comisiei.
Autorizațiile vor fi valabile timp de zece ani, iar orice produs obținut din acest porumb modificat genetic va fi supus normelor stricte de etichetare și trasabilitate ale UE, potrivit comunicatului Comisiei, citată de antena3.ro.
Comisia Europeană a fost cea care a purtat responsabilitatea luării unei decizii legat de aceste autorizații, după ce statele membre nu au atins o majoritate calificare pentru sau împotriva importului acestor tipuri de porumb modificat genetic.
Citește și: Asigurare de secetă la porumb: Fermierul este despăgubit automat dacă recolta este sub 3 tone/ha
Comisia Europeană autorizează periodic tipuri de porumb modificat genetic pentru folosirea în alimentația umană și în furaje. Ultima astfel de autorizație a fost emisă în iulie 2024.