• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Sâmbotin, ADAMA: Crăparea tulpinii la grâu și rapiță, un efect al gerului. Trebuie intervenit cu un fungicid

    Violina Gorcinschi -

    Fermierii vor putea să facă un bilanț al pagubelor înregistrate în urma valului de vreme rece din această perioadă de abia săptămâna viitoare când temperaturilor vor intra în normal, a spus Adrian Sâmbotin, director comercial ADAMA. Aceasta a precizat că cea mai mare provocare din acest an este faptul că exstă culturi întârziate din perspectiva tratamentelor aplicate.

    ADAMA Agricultural Solutions România a organizat joi, 10 aprilie, evenimentul ADAMA MEDIA EVENT, o conferință în care specialiștii din cadrul companiei au stat față în față cu jurnaliștii din sectorul agricol. Adrian Sâmbotin, Director Comercial Național ADAMA România a vorbit în cadrul evenimentului despre provocările pe care le-a adus episodul de vreme rece și ultimele zile dar și soluțiile pe care le bună la dispoziția fermierilor compania.

    Citiți și: ExelGrow – biostimulator unic ce ajută plantele să treacă mai ușor peste stresul provocat de condițiile meteo nefavorabile

    Adrian Sâmbotin, Adrian Sâmbotin, Director Comercial Național ADAMA România

    Adrian Sâmbotin: Crăparea tulpinii la grâu și rapiță, un efect al frigului

    Adrian Sâmbotin, Director Comercial Național ADAMA România, a subliniat în cadrul evenimentului care a avut loc în Capitală că cea mai mare oportunitate a acestui an agricole este că fermierii au culturi într-un stadiu bun de dezvoltare.

    ”Pe lângă faptul că au intrat culturile bine în iarnă, din punctul de vedere al rapiței, este dezvoltare optimă într-un număr de hectare poate record. Încă nu știm cu exactitate câte sunt circa 800.000 – 850.000 ha. Per total ne uităm la culturile de cereale păioase, peste 3 milioane la fel bine intrate în iarnă ceea ce face ca acum să avem în jur de 4 milioane hectare culturi de toamnă care promit, care arată foarte bine. Dar ne confruntăm cu ceea ce vedem în afara orașelor, pe câmpuri și anume ninsori târzii, îngheț târziu, probleme care pot afecta într-un mod negativ culturile. Dacă vedem cum arăta România acum un an de zile pe vremea aceasta, ne dăm seama de progres. Acum, pe sud, grâul este înfrățit, arată foarte bine. Dacă ne uităm la rapiță, a început să înflorească față de anul trecut când era mult mai mică și mult mai slab dezvoltată”, a punctat specialistul.

    Acesta a completat că o problemă care a apărut din cauza gerului este crăparea tulpinilor la grâu și rapiță. ”Probabil că, niciodată, la nivelul acesta, aproape de 10 aprilie nu am avut culturi care nu au primit tratament, însemnând că 30-40% din grâul din România a fost tratat cu primul erbicid. Rapița a primit tratament T1, dar s-ar putea să fie nevoie de un tratament intermediar pentru că există multe probleme în ceea ce privește crăparea tulpinii, părți ale tulpinii care au înghețat și unde este nevoie de un tratament”, a mai spus sceasta.

    Adrian Sâmbotin, Director Comercial Național ADAMA România, a mai precizat că fermierii pot face un bilanț al pagubelor de abia săptămâna viitoare când se preconizează că temperaturile vor intra în normal. Conform acestuia, și grâul se confruntă cu crăparea tulpinei, din cauza frigului.

    ”Probabil că, săptămâna viitoare, după venirea căldurii vom putea măsura pagubele. Recomandarea noastră este ca fermierii să poată să treacă peste aceste momente, iar în portofoliul ADAMA avem produse pentru grâu. Și acolo există crăpături ale tulpinii. Trebuie intervenit cu un fungicid. Cicatrizarea va avea loc fără să facem ceva, dar este important ce va urma după cicatrizare – dacă se vor instala boli sau va fi o cicatrizare protejată de fungicid care va face cultura să fie sănătoasă în perioada următoare. Fermierii trebuie să țină cont de faptul că este o perioadă critică pentru rapiță, iar acum ramifică, înflorește. Tot ce s-a muncit anterior este pentru acest moment, al înfloririi și creșterii vegetative. Este nevoie de atenție maximă pentru a depăși acest moment de stres pe care îl întâmpină”, a spus Adrian Sâmbotin.

    ”Fermierii și distribuitorii au primit foarte bine produsele ADAMA cu Tehnologia de formulare Asorbital ® , respectiv noile funcigide pentru cereale, și urmărim comenzile zilnice care se mențin la nivel ridicat. Ne bucurăm să anunțăm că am înregistrat o creștere cu 132% a suprafețelor tratate cu portofoliul actual de fungicide și nominalizez aici Forapro, Maxentis, Maganic, Custodia, Leander și Phoenix”, a mai precizat Adrian Sâmbotin, Director Comercial Național ADAMA România.

    Citiți și: ADAMA vine în sprijinul fermierilor care nu mai pot trata sămânța cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui

    Campanie comercială pentru Custodia

    Adrian Sâmbotin a mai afirmat că fermierii și distribuitorii din România au venit cu foarte multă deschidere față de noul portofoliu al companiei de produse, unde este o cerere în creștere.

    ”În spatele acestor realizări au stat parteneriatele pe care le avem. Ne uităm în sfera voucherelor, am încercat să ne uităm la fermieri la începutul sezonului ce putem face pentru ei pentru că știam că va urma un an dificil și vor urma probleme financiare. Avem un produs, Custodia, care este consacrat deja în România. După ce am făcut calculele și am primit aprobarea din partea managementului, am lansat această campanie de 50+50 gratis la Custodia. Este o campanie apreciată și foarte bine primită de fermieri și acest lucru se vede în ceea ce înseamnă pentru noi volumele – sunt deja duble față de anul trecut și nu ne oprim aici. Nu doar Custodia, ci și Maxentis și Maganic vor avea în T1 pentru făinare produse deja acceptate de către fermieri și căutate. Cu toate acestea, continuăm și cu programul CASH+ chiar dacă ofertele noastre comerciale sunt bine adaptate în contextul economic. Programul CASH+ continuă. Toate produsele din portofoliul nostru beneficiază de un cashback, urmând ca în urma achiziției produselor să se înregistreze pe platforma noastră și să se solicite returnarea banilor sau se pot accesa și produse dacă se dorește acest lucru”, a conchis Adrian Sâmbotin, Director Comercial Național ADAMA România.


    Te-ar mai putea interesa

    Au început tăierile de miei în ferme. Oierul Nicu Crăciun: ”Noi vindem cu 45 de lei/kg carcasa de miel” Un mare trader de cereale a intrat în faliment. Fermierii afectați, despăgubiți de stat Ucraina a lansat un sistem de irigații care acoperă peste 12.000 ha de teren agricol

    Ultimele știri

    Adjuvant ideal pentru erbicidele pe bază de glifosat: Glifospeed de la Agro-Est Muntenia Subvenția APIA pentru pârloagă – 58,18 euro/ha. Model de calcul pentru o fermă cu 100 ha Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Pregătire trupească și sufletească pentru Sărbătoarea Învierii Mântuitorului