Atenționare privind bolile la cultura de rapiță


Având în vedere precipitațiile din ultimele zile și prognoza meteo pentru zilele următoare, adică zile cu precipitații și temperaturi maxime de 7-9˚ C în aproape toate regiunile din România, urmate apoi de zile cu o creștere aproape bruscă a temperaturilor până la 18-20˚ C, se vor crea condiții favorabile pentru instalarea și dezvoltarea bolilor în culturile de rapiță.
La cultura de rapiță, printre cele mai păgubitoare boli, care pot să apară în această perioadă sunt putregaiul negru (Phoma lingam), alternarioza (Alternaria brassicae) și putregaiul alb (Sclerotinia sclerotium). Având în vedere faza de vegetație în care cultura de rapiță se află în majoritatea zonelor din țară, adică alungirea tijei florale și având o turgescență sporită în frunze și tulpini, există riscul foarte mare șă apară leziuni sau chiar crăpături pe tulpina plantelor. Aceste leziuni sau răni, reprezintă poarta de intrare a infecțiilor produse de diferite ciuperci.
1. Putregaiul negru (Phoma lingam – Leptosphaeria maculans)– este una dintre cele mai periculoase boli ale rapiței, mai ales în regiunile cu toamne umede și ierni blânde. Aceasta poate provoca pierderi semnificative de producție, în funcție de severitatea atacului. În anii cu condiții favorabile bolii, pierderile în producție pot ajunge la peste 60%, în funcție și de rezistența hibrizilor utilizați și dacă nu se aplică tratamente fungicide.

2. Alternarioza (Alternaria brassicae și A. brassicicola) – poate provoca pierderi semnificative la rapiță, mai ales în primăverile cu umiditate ridicată și temperaturi moderate. În cazuri extreme, pierderile în producție pot depăși 50%, mai ales dacă infecția apare înainte de maturitatea culturii, când afectează silicvele tinere, care se deformează și se deschid prematur. Pe lângă pierderile de producție, Alternarioza afectează și calitatea semințelor, reducând germinația și conținutul de ulei.
3. Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) – este una dintre cele mai periculoase boli ale rapiței, provocând pierderi semnificative de producție. Apare și se dezvoltă mai ales în condiții de umiditate ridicată și temperaturi moderate. În anii cu condiții favorabile dezvoltării acestei boli pierderile cauzate de Sclerotinia pot ajunge la peste 70%. Atacă tulpina, provocând ofilirea plantelor și căderea prematură a acestora. Pe lângă pierderile cantitative de producție, boala afectează și calitatea semințelor, ceea ce reduce valoarea economică a recoltei.

Prevenirea și controlul bolilor la rapiță:
– rotația culturilor, evitarea monoculturii și evitarea în rotație a culturilor care prezintă boli comune, de exemplu Sclerotinia spp. (floarea soarelui, soia).
– semănat hibrizi cu toleranță ridicată la atacul bolilor, la densitate optima și fertilizare echilibrată.
– aplicarea de tratamente preventive și curative, în momentele optime apariției și dezvoltării bolilor.
Pentru controlul bolilor din culturile de rapiță, FMC Romania vă recomandă utilizarea următoarelor produse fungicide și produse cu rol biostimulator:
PROMINO XTRA®

Fungicid ce conţine două substanţe active sistemice: azoxistrobin și protioconazol, cu moduri diferite de acțiune, pentru combaterea bolilor la rapiță și cereale păioase.
În România, produsul este omologat astfel:
– cereale păioase – în doză de 1.4 L/ha
– rapiță – în doză de 1.2 L/ha
Avantaje:
– Fungicid cu acţiune sistemică și translaminară, cu o penetrare şi translocare rapidă în plantă.
– Acțiune preventivă și curativă – stopează creşterea miceliului, germinarea sporilor şi sporularea.
– Protecție de lungă durată.
– Efect de înverzire a plantelor de cultură, specific strobilurinelor.
– Spor cantitativ și calitativ de producție.
Fungicid sistemic pentru combaterea bolilor la rapiţă, sfecla pentru zahăr, floarea-soarelui.
În România, produsul este omologat astfel:
– rapiță – în doză de 1 L/ha
– sfeclă pentru zahar – în doză de 1 L/ha
– floarea soarelui – în doză de 1 L/ha
Avantaje:
– Fungicid sistemic cu acțiune preventivă, curativă și eradicativă.
– Asigură o protecție de lungă durată, până la 3 săptămâni de la aplicare.
– Combinația dintre cele 2 substanțe active împiedică apariția formelor rezistente.
– Oferă control împotriva celor mai păgubitoare boli la culturile pentru care este omologat, asigurând producții ridicate cantitativ și de calitate.
Biostimulatorul SeaMaxx® este o soluţie de extract natural din alge marine (Ascophyllum nodosum), bogată în hormoni și alţi compuși organici care stimulează creșterea culturilor și este formulată împreună cu o serie de macro și microelemente (N,P,K Mn,Fe,Zn,Cu,B,Mo). Aplicat la momentul optim, SeaMaxx® furnizează o creştere locală a nivelului de hormoni (în particular citochinine) care stimulează puternic metabolismul plantelor, facilitând preluarea uşoară a nutrienţilor şi sinteza de carbohidraţi.
Utilizare la rapiță: 2-3 aplicări, în doză de 1,5 l/Ha începând de la faza de 4 – 6 frunze a culturii, cu aplicări repetate în caz de necesitate, la intervale de 6 săptămâni între tratamente. Tratamentele se continuă în faza alungirii tulpinii. Poate fi utilizat în amestec cu oricare dintre fungicidele descrise mai sus.
SEAMAC® RHIZO

Biostimulator formulat ca o soluție concentrată de extract natural din alge marine ( Ascophyllum nodosum), bogată în hormoni vegetali și alți compuși organici şi îmbogăţită cu azot, fosfor, potasiu şi un amestec echilibrat de micronutrienţi accesibili pentru plante, ce stimulează dezvoltarea culturilor.
Utilizare la rapiță: se recomandă 2-3 aplicări la intervale de 6 săptămâni, utilizând o doză de 2 l/ha, pentru a ajuta plantele să treacă peste perioadele de stres dar și pentru stimularea dezvoltării plantelor, a înfloririi și formarii silicvelor.
Avantaje:
– Determină creșterea nivelului hormonilor în plantă, în special citochinine şi auxine, care stimulează metabolismul plantei şi rezistența la stres cauzat de factori abiotici cum ar fi: temperaturi scăzute, îngheț, umiditate ridicată în sol și aer.
– Crește eficacitatea fotosintezei plantelor ca urmare a creșterii nivelului de clorofilă din frunză, determină uniformitatea înfloririi, creșterea producției și o calitate superioară a recoltei.
– Favorizează absorbția nutrienților şi producerea de carbohidrați în planta, iar macro și microelementele din compoziție ajută la optimizarea stării nutritive a plantei în perioada de creștere intensă şi fructificare.
– Poate fi utilizat în amestec cu oricare dintre fungicidele descrise mai sus.
Pentru mai multe informații privind portofoliul de produse oferit de FMC Romania, vizitați site-ul www.fmcagro.ro.
Dacă doriți să discutați cu unul dintre reprezentanții din echipa de vânzări, responsabili de zona dumneavoastră, accesați: https://fmcagro.ro/echipa.