• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tradiții de la țară. Cum vopsim ouăle de Paști cu ajutorul plantelor: 10 soluții naturale pentru culori vii și frumoase

    Gabriela Gimbășanu -

    Înroșirea ouălor de Paști este nu doar o tradiție, ci ține de datina creștinească, un obicei care se păstrează cu sființenie și care aduce aminte de Patimile Mântuitorului răstignit pe cruce. Chiar și astăzi, când pe piață există o mulțime de vopsele chimice pentru vopsirea ouălelor, la țară și, mai nou și la oraș, soluțiile naturale au revenit la putere și tot mai multe familii preferă să aibă ouăle de Paști înroșite cu ajutorul plantelor.

    Agrointeligența a aflat de la o gospodină din Bucovina ce legume, fructe și chiar condimente se pot folosi ușor și rapid pentru coloarea ouălor în Joia Mare.

    1.Sfecla roșie pentru roz deschis. Ai nevoie de sfeclă pe care o fierbi, iar apoi, în acea zeamă pui și ouălele la fiert. Pentru o culoare mai intensă, ouăle se pot fierbe separat și se țin în zeama roșie peste noapte. Aveți însă în vedere că fiertura de sfeclă este foarte puternică și poate pătrunde prin coaja ouălor lăsate mai mult în…vopseaua naturală.

    2.Coaja de ceapă pentru portocaliu. Pentru a obține ouă de un portocaliu deschis ai nevoie de cojile de la 6-8 cepe galbene și patru căni de apă, care se fierb timp de 40 de minute. Cojile de ceapă galbenă, pe cât sunt de fragile, pe atât sunt de eficiente în obținerea ouălor de un portocaliu deschis. Ouăle se pot fierbe împreună cu vopseaua rezultată, dar acest lucru nu e neaparat necesar.

    3.Spanac sau urzici pentru verde crud. Fierbeți spanacul crud până când zeama capătă o culoare verde crud. După ce ați fiert separat ouăle le puneți în zeama rezultată în urma fierberii și veți obține ouă frumos colorate.

    4.Șofran pentru galben închis. Este o variantă ceva mai costisitoare pentru care ai nevoie de câteva firicele de sofran care se pun într-un recipient cu apă de la robinet și se lasă până când lichidul capătă o culoare galben intens. După ce se fierb ouăle, ele se introduc în lichidul rezultat și se lasă o noapte, timp suficient, ca oul să capete culoarea dorită.

    5.Varza roșie pentru albastru. Pentru a colora ouăle ai nevoie de o jumătate de varză roșie și patru căni de apă care se fierb împreună timp de 30 de minute. Deși soluția rezultată are o culoare purpurie, ouăle se vor colora în albastru. Această vopsea are nevoie de mai mult timp pentru a da culoare oului. Pentru un albastru închis, ouăle trebuie lăsate în vopsea peste noapte.

    6.Afinele congelate pentru mov închis. Afinele sunt o variantă bună de a colora ouăle pentru Paște. Ai nevoie de jumătate de pungă de afine congelate și patru căni de apă care se fierb timp de 30 de minute. Aceasta este cea mai simplă metodă de vopsire pentru obținerea unor ouă de un mov intens. Prin zdrobirea afinelor de coaja oului se vor obține mai multe noanțe de mov.

    7.Ceai negru sau cafea pentru maro. Cu cât cafeaua sau ceaiul sunt de bună calitate, cu atât culoarea ouălor vopsite de Paste va fi mai intensă. Lăsați ouăle în cafea sau ceai peste noapte.

    8.Boia dulce pentru cărămiziu. O cantitate de 20 de grame de boia fiartă în 4 căni de apă, timp de 30 de minute, te va ajuta să obții ouă de culoarea roșu cărămiziu.

    9.Vinul roșu pentru violet. Fie că îl folosești ca atare, fie că îl diluezi, vinul te poate ajuta să obții ouă de culoare violet închis.

    10.Cojile de ceapă roșie pentru roșu. Ai nevoie de cojile de la un kilogram de ceapă și 500 ml apă. Înainte cu vreo 12 ore desfacem de pe fiecare ceapă foițele uscate, le punem într-un vas negru teflonat sau de inox și le lăsăm la frigider până spre seară. Punem vasul cu foile de ceapă pe ochiul mic de la aragaz, adăugăm două linguri de oțet și un praf de sare, iar când apa începe să fiarbă, adăugăm rând pe rând ouăle. Lăsăm să fiarbă 20-25 de minute sau până când obținem nuanța dorită.

    Sfat:
    Când vrem să folosim ouă folosind diferite plante, este esențial să respectăm cantitățile și timpii de preparare. Plantele se opăresc și se lasă la macerat 10-12 ore, iar zeama rezultată, strecurată, se fierbe împreună cu ouăle. Se lasă la răcit împreună. Dacă vrem să obținem culori mai puternice, gospodinele de la țară ne sfătuiesc să să lăsăm oule în soluția colorată la figider, încă o noapte.

    Pentru reușita operațiunii de vopsire a ouălelor în Joia Mare trebuie să iei în considerare două lucruri elementare:
    1. Se spală ouăle cu apă calduță și săpun, deoarece coaja ouălelor este acoperită cu un strat subțire și neuniform de grăsimi, care, la vopsire, fac ca oul să arate pătat pentru că vopseaua naturală de ouă nu se prinde uniform.
    2. Pentru toate aceste metode naturale de vopsit, ouăle se fierb, apoi se toarnă peste ele vopseaua naturală în amestec cu apa, un praf de sare și oțet.
    3. Sucul de fructe sau legume folosit trebuie să acopere ouăle pentru ca acestea să se coloreze uniform.

    Foto: simplufeminin.com



     


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Cum se apropie Crăciunul, cum reapar focare de Pesta Porcină Africană! ANCPI: Cadastru gratuit finalizat în 290 de comune. Lista localităților unde lucrările sunt în desfășurare