Pomicultorii cer despăgubiri pentru pagubele făcute de ger și avertizează că îi paște falimentul


Despăgubiri pentru fermieri, după ce culturile au fost afectate de valul de ger din luna aprilie. Producătorii de fructe și legume cer sprijin autorităților și trag atenția că dacă nu se va interveni cu un ajutor va urma o serie de falimente în sectorul pomicol.
Asociația Grupurilor și Organizațiilor de Producători Agricoli „Fruleg-Ro” a transmis printr-un comunicat remis astăzi, marți – 15 aprilie că culturile horticole au fost compromise grav după două episoade de ger și solicită sprijin Guvernului, Ministerului Agriculturii și Administrația Prezidențială.

Pomicultorii atrag atenția că fără sprijin va urma o serie de falimente
Conform sursei citate, dacă nu se va primi sprijin va urma o serie de falimente în sectorul pomicol, cu o rată crescută a șomajului, ca urmare a disponibilizării lucrătorilor care activează în această ramură a agriculturii. Reprezentanții asociației susțin că producătorii de fructe și legume s-au confruntat cu două episoade severe de ger, unul în ultima decadă a lunii februarie și altul în perioada 6-11 aprilie, care ”au compromis grav culturile horticole”.
Apelul public a fost lansat către Guvernul României, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), precum și către Administrația Prezidențială. Astfel, reprezentanții Fruleg propun unele măsuri concrete, precum: despăgubirea producătorilor afectați, proporțional cu pierderile reale, acces facilitat la credite cu dobândă subvenționată și garanții de stat, măsuri fiscale adaptate situației de calamitate – inclusiv amânări sau scutiri, aplicarea Legii 170/ 2023 privind ajutorul de stat promis pentru producătorii de fructe, legume și cartofi.
Totodată, reprezentanții asociației solicită introducerea asigurărilor parametrice în Ghidul Submăsurii 17.1, după modelul european, pentru reflectarea reală a fenomenelor, nu doar a unor date calendaristice și accesarea urgentă a fondurilor europene din rezerva agricolă a Uniunii Europene (UE).
Citiți și: Îngheţurile de primăvară pot afecta culturile pomicole și de câmp. Măsuri de prevenire
Pomicultorii vor solicita o întâlnire cu autoritățile
Asociația va solicita, imediat după centralizarea pagubelor, o întâlnire cu reprezentanții Guvernului României, MADR, Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei, precum și ai instituțiilor implicate în securitatea alimentară și economică din cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
”Solicităm ca la această întâlnire să fie prezenți și reprezentanți ai institutelor de cercetare din România, pentru a confirma amploarea dezastrului”, se mai spune în comunicat.
Potrivit asociației, lipsa sprijinului din partea autorităților va duce la o serie de falimente în sectorul pomicol și la o rată crescută a șomajului, ca urmare a disponibilizării lucrătorilor care activează în această ramură a agriculturii.
Conform sursei citate, producția autohtonă de fructe va atinge în acest an un minim istoric, forțând procesatorii să se orienteze spre piețe concurente la costuri mult mai ridicate.