• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vestitele cireșe Boambe de Cotnari, distruse de îngheț. Pomicultor: Vorbim deja de o pierdere de 80%!

    Roxana Dobre -

    Episodul de ger din mijlocul primăverii a afectat puternic pomii fructiferi. Dacă în alți ani speciile la care se înregistrau pierderi erau dau caișii sau piersicii, în acest an căldura atipică din luna martie a dus la o evoluție mai rapidă a înfloririlor astfel că în schimbarea bruscă de temperatură au fost prinși și cireșii sau chiar prunii. Pierderile se vor vedea și în prețurile din piețe sau magazine.

    Pomicultorul Narcis Vrabie, din localitatea Cotnari, județul Iași deține 20 de hectare de cireși pe rod și 15 hectare de cireși tineri. Deși înghețul din luna aprilie a devenit deja obișnuiță pentru pomicultori, în acest an episodul de frig a adus pagube mai însemnate ca niciodată. Pierderile sunt chiar și de 100% la unii pomi iar cel mai probabil producția mai mică de cireșe va avea impact și asupra prețului fructelor din acest an.

    Citiți și: Îngheţurile de primăvară pot afecta culturile pomicole și de câmp. Măsuri de prevenire

    Livadă de cireș afectată de ger (foto: Narcis Vrabie pentru Agrointeligența)

    Celebrele Boambe de Cotnari, mai rare în acest an pe piață din cauza gerului

    În livada lui Narcis Vrabie își au locul și celebrele Boambe de Cotnari, soi care va mai rar pe piață din cauza înghețului din luna aprilie. Situația pomicultorului nu este singulară, ci conform acestuia, toate livezile din județul Iași au avut de suferit. Și nu numai.

    Deși anii trecuți pagubele se înregistrau doar la pomii care înfloresc mai devreme, cum ar fi caisul sau piersicul, în acest sezon din cauza căldurii atipice din luna martie și alte specii au plecat mai devreme în vegetație, printre care cireșul și prunul.

    ”Noi avem 20 de hectare de cireș pe rod și 15 hectare livezi tinere de cireș și prun. În zona Cotnarului de circa o săptămână, practic de duminica trecută temperaturile au fost de -3 -5 grade în fiecare noapte. Cireșul în fenofaza aceasta de deschidere a petalelor rezistă până la – 2 grade dar nu în perioade foarte lungi de timp doar dacă este o perioadă scurtă de o zi, câteva ore atunci pot trece cu bine. Dar pe termen lung se ajunge la degeratul stigmatului și al pistilului florii. Încă nu au făcut o estimare clară a pagubelor pentru că încă se anunță până duminică temperaturi negative dar într-un an normal la cireș într-o livadă de 10-12 ani se duc la 15 tone/hectar iar anul acesta am făcut ceva determinări astăzi și avem pe unele zone și 100% și cel puțin 70% în altele. Și spun calamitate acum la prima vedere dar cum am spus mai durează acest episod de temperaturi negative până duminică. Nici polenizarea nu s-a făcut tot din cauza frigului”, a spus pomicultorul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Acesta a completat că la o producție medie de 12 – 13 tone/hectar circa 10 tone sunt pierdute. ”Per total vorbim de o pierdere de 80% adică la o producție medie de 12-13 tone/hectar circa 10 tone se duc jos”, a mai punctat Narcis Vrabie.

    Citiți și: Soiul de cireșe Boambe de Cotnari: caracteristici, îngrijire, preț

    Temperaturi negative în luna aprilie (foto: Narcis Vrabie pentru Agrointeligența)

    Pomicultorii au făcut tot ce au putut ca să salveze din producție. Fără măsurile anti-îngheț pagubele ar fi fost totale

    Pomicultorul ieșean a spus că luat toate măsurile pe care le-a avut la dispoziție pentru a salva o parte din producție. Chiar și așa pagubele sunt imense dar în lipsa măsurilor anti-îngheț paguba ar fi fost totală.

    ”Am făcut foc în fiecare dimineață, tratamente anti stres, anti-îngheț cu produse specifice cum ar fi aminoacizi. Cred că am deja 5-6 tratamente. Au ajutat într-adevăr pentru că în sens contrar am fi vorbit de pagube totale. Din păcate în mai multe zile a bătut vântul iar fumul nu ajută în acest caz”, a mai explicat Narcis Vrabie.

    Pomicultorul ieșean a mai spus că în cei 6 ani de când deține livezile din Cotnari, nu a fost niciodată o perioadă atât de grea pentru pomi. ”A mai fost o perioadă acum doi ani, cred că pe la sfârșitul lunii aprilie când tot așa a fost o schimbare bruscă a vremii dar nu a fost ger ci doar a nins. Anul acesta datorită temperaturilor din luna martie intrarea în vegetație s-a produs mult mai repede, ei normal trebuiau să fie la dezmugurit. Iar amplitudinile foarte mari de temperatură afectează foarte mult pentru că pomul nu mai este călit, se învață cu căldura. Și temperatur îndelungată în care au fost temperaturi cu minus, se face deja o săptămână de când au fost nopți numai cu minus”, a mai spus fermierul.

    Pomicultorii speră la un sprijin de la ministerul Agriculturii 

    Fermierul din județul Iași speră ca ministerul Agriculturii să se gândească la pomicultori și să ia în considerare un sprijin care să îi ajute să treacă peste această perioadă grea.

    ”Noi vom ține legătura cu Direcția Agricolă să vedem dacă știu ceva, dacă se va face vreo evaluare a pagubelor. Aveam 10 hectare și la Sprijinul Cuplat Vegetal dar nu cred că ne mai încadrăm să facem 4 tone/hectar. Poate doar dacă leagă toate florile rămase în prezent să zicem că mai facem măcar 2 tone/hectar dar nu e nimic cert până duminică”, a punctat pomicultorul.


    Te-ar mai putea interesa

    Ucraina a lansat un sistem de irigații care acoperă peste 12.000 ha de teren agricol Laurențiu Păștinaru, ANMAP: Primăriile ar trebui să nu mai dea autorizații de construcții în apropierea fermelor Apicultor cu 20 de ani experiență: Pierderile la albine nu sunt cauzate de culturi. Am avut mereu înțelegere de la fermieri

    Ultimele știri

    Gabriela Vila, ADAMA: Piața este într-o regresie și trebuie să învățăm să administrăm afacerile și în condiții mai puțin bune Raport USDA – luna aprilie: Recolta mică de porumb din România trage în jos media producției UE Atac la adresa fermierilor: ”Încetați cu victimizarea! Voi, hoardele de agricultori, sunteți veșnic nemulțumiți!”