ANSVSA cere bani de la buget pentru a cumpăra aproape 150.000 de doze de vaccin contra febrei aftoase


Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA) solicită bani din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului în vederea eliminării riscului de introducere a virusului febrei aftoase la animale biungulate în România din țările vecine afectate. Suplimentarea bugetului pe 2025 va permite achiziționarea a 145.800 de doze de vaccinuri pentru Febra Aftoasă și alte măsuri preventive, potrivit unui document al ANSVSA.
ANSVSA a publicat astăzi, marți – 15 aprilie, în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2025, pentru suplimentarea bugetului Autorității. Banii ar urma să ajungă pentru achiziția de vaccinuri contra febrei aftoase.

ANSVSA cere bani Guvernului pentru vaccinarea contra febrei aftoase
Suma solicitată de ANSVSA este de 50.0000.000 de lei iar banii ar urma să fie utilizați de ANSVSA pentru achiziționarea a 145.800 de doze de vaccinuri pentru febra aftoasă, realizarea activității de testare a probelor prelevate în cazul bolilor cu difuzibilitate ridicată, precum febra aftoasă, care presupune și achiziția suplimentară de teste, kit-uri, materiale de laborator, dezinfectanti si echipamente de protectie.
”Prin suplimentarea bugetului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pe anul 2025, se evită riscul pierderii statusului de sănătate al unităților, respectiv al tării, blocarea exportului, suspendarea comerțului intracomunitar, cu pierderi economice majore pe termen mediu și lung, precum și nerespectarea acordurilor de parteneriat dintre românia și țările terțe”, se arată în proiectul care se află în dezbatere publică.
Citiți și: Olanda trimite în Slovacia 50.000 de doze de vaccin împotriva febrei aftoase
ANSVSA: România nu dispune de o bancă de vaccinuri pentru Febra Aftoasă
ANSVSA argumentează în cadrul proiectului de act normativ că în cazul unei eventuale incursiuni virale pe teritoriul național a febrei aftoase, România ar trebui deja să dispună de toate mijloacele necesare asigurării unei intervenții imediate care să prevină și să limiteze orice răspândire a viruslui.
”Întrucât România nu dispune de o bancă de vaccinuri pentru Febra Aftoasă este necesară achiziționarea a 145.800 de doze în cazul aplicării unei vaccinări supresoare de urgență, în conformitate cu prevederile Regulamentului 361/2023”, mai arată ANSVSA.