Un tânăr întors din străinătate și-a făcut fermă și vinde ouăle de țară la automat, cu 1 leu bucata


Ouăle de țară făcute de găini crescute în aer liber sunt la mare căutare printre cumpărătorii din mediul urban. Tocmai de aceea sunt mai greu de găsit, iar în piață, la țărani, oferta este limitată. Cu toate acestea, un tânăr fermier și antreprenor a găsit soluția ideală – automatul pentru vânzarea ouălor.
Samuel Bărbos este un tânăr de 34 de ani, din comuna Agriș, județul Satu Mare, care a muncit ani buni în străinătate. Întors acum patru ani în România, a pus pe picioare propria fermă de culturi vegetale, dar și de găini ouătoare crescute în arer liber. Pe cele aproximativ 80 de hectare cultivă grâu, porumb și floarea-soarelui, iar de găini se ocupă soția sa.
Citește și: Cât costă ouăle românești, la poarta fermei, cu două săptămâni înainte de Paște
Ideea unui automat de ouă este relativ recentă. Aparatele aduse din Germania nu au fost ieftine, însă cu banii strânși peste hotare a reușit să le achiziționeze. Unul dintre acestea a fost deja amplasat în Piața Mare din Satu Mare, iar doritorii pot cumpăra ouă proaspete de Botiz la 1 leu bucata, la cofraje de 10 sau 30 de ouă, după cum a spus antreprenorul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Am fost plecat în Suedia aproximativ 4 ani. Când m-am întors am investit banii câștigați în gospodărie. Acum patru ani am devenit fermier, pentru că m-am născut la țară și iubesc animalele și pământul. Cultiv aproximativ 80 de hectare cu gâu, porumb și floarea-soarelui. Am găinile mele și o parte din ouă, pentru că nu fac față cererii, le cumpăr de la producători locali, colaborez foarte bine cu o firmă cu ouă de botiz. Sunt naturale 100%, cu buletin de analize, bineînțeles. Eu nu știu exact numarul găinilor, de care se ocupă soția mea, dar știu că sunt crescute la liber, dar pot să vă spun că avem peste 100 de găini ouătoare. Am mai adus acum niște găini care fac ouă cu coajă verde. Cu automatele mi-a venit ideea de la faptul că nu nu toți oamenii de la oraș au posibilitatea de a mânca ceva mai natural”, a explicat Samuel Bărbos.
Citește și: Americanii vor să cumpere ouă românești, dar să fie spălate și congelate

Ideea inițială a fost ca automatele de ouă să fie puse în cartiere. Birocrația a făcut, însă ca acest lucru să întârzie, deși antreprenorul sătmărean a cumpărat trei aparate performante de ouă din Germania.
”Am cumpărat trei aparate de ouă din Germania și unul este puncțional în Piața Mare din Satu Mare, este pus acolo într-o hală, dar îl voi muta după Paște, pentru că ideea mea nu este de a încurca țăranul care vinde în piață. Eu vreau ca omul care vine de la schimbul doi, să își cumpere caserola de ouă. Nu am vrut să încurc în piață, mi s-a cerut să îl mut și probabil îl voi muta în zona Carpați Doi. Pentru aceste aparate îmi trebuie aprobare de la autorități. Prima dată am cerut aprobare să închiriez un metru pătrat cât are aparatul, după aceea a trebuit să merg cu actele la Direcția Sanitară Veterinară (DSV), care a venit, a verificat dacă sunt gradele la care se țin ouăle, să fie conformk regulilor europene”, a explicat tânărul fermier.
Fermierul este nevoit să suplimenteze marfa de la o fermă din Botiz, pentru că cererea este mare
Aparatele pentru ouă aduse din Germania nu sunt ieftine, însă fac toți banii, dacă ne gândim că crescătorul de găini ouătoare este nevoit să suplimenteze marfa cu cea a unor parteneri din zona Botiz. Cetățenii vor avea, însă, parte de alte două astfel de aparate, în două locații cu vad.
”E mult de umblat, dar nu asta este important. Important este ca omul să fie mulțumit de calitate si să aibă acces la marfă. Acest aparat montat funcționează dar cu bani cash, dar următoarele două, care vor fi montate, vor merge și cu card. Două dintre aparate le-am cumpărat din Germania, unul din Baia Mare de la un băiat care se ocupă de partea mecanică la aceste aparate. De la 5.000 de euro sunt cele mai slabe aparate, cele de calitate chinezească, dar ale mele cele două sunt made in Germania, sunt cam 8.500 de euro fiecare, iar cel care este în funcțiune în Piața Mare este undeva la 6.700 de euro. Cele două intenționez să le pun în Centru vis-a-vis de Muzeu, bineînțeles dacă Primăria îmi aprobă cererile, iar un altul pe strada Cloșca sau Odoreu. Toate ouăle din automate au termen de valabilitate pe ele, sunt șatampilate. Acum nu pot face față cu cele aproximativ 100 de ouă pe zi produse la mine în fermă și completez cu ouăle din Botiz, de la o fermă făcută pe proiect cu găini în aer liber”, a dat detalii fermierul Samuel Bărbos, la Agrointeligența – AGROINTEL.RO.