• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât costă ouăle românești, la poarta fermei, cu două săptămâni înainte de Paște

    Angelica Lefter -

    România înregistrează cele mai mici prețuri la ouă, dintre țările Uniunii Europene, potrivit Observatorului Prețurilor în UE. Deși mai este foarte puțin până la marcarea Sărbătorilor Pascale, când consumul va fi mai crescut, prețul ouălor la poarta fermei nu a urcat considerabil comparativ cu anul trecut.

    Țara noastră are printre cele mai mici prețuri la ouă din Uniunea Europeană, la poarta fermei, chiar dacă în această perioadă a Sărbătorilor Pascale consumul intern crește cu 50%, iar un român consumă, în medie, aproximativ 30 de ouă, față de 21 într-o lună obișnuită.

    Citiți și: Fermier: Produc oul cu 0,60 lei și îl vând cu 0,45 lei. Am proiect pe fonduri, sunt obligat să continui

    Prețul unui ou la poarta fermei, în România, este de 0,60 lei bucata și nu există motive ca acesta să crească, a dat sigurări președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, pentru Agerpres.ro.

    ”Conform Observatorului Prețurilor în Uniunea Europeană (UE), prețul ouălor în România, la poarta fermei, era săptămâna trecută 211 euro/100 kg, ceea ce înseamnă că oul se vindea cu aproximativ 60 de bani, în timp ce anul trecut în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale era undeva la 55 de bani un ou. Dacă mă uit la prețurile înregistrate în alte țări, România are printre cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, la poarta fermei. Bulgaria are 222 euro/100 kg, Ungaria are 286 euro/100 kg, Polonia – 314 euro/kg, noi avem 211 euro, iar ca noi mai este Finlanda cu un preț de 204 euro/100 kg. În rest, toate celelalte țări din UE sunt peste noi”, a declarat președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

    Nu sunt motive ca prețul ouălor să crească în următoarele două săptămâni

    Acesta a precizat că nu sunt motive să crească prețul ouălor la poarta fermei în următoarele două săptămâni, având în vedere că prețul înregistrat săptămâna trecută de 211 euro/100 kg a fost mai mic decât cu o săptămână înainte, când s-a raportat circa 215 euro/100 kg.

    ”Prețul ouălor în România, la poarta fermei, tot conform Observatorului Prețurilor în UE, cu o săptămână înainte a fost de 214,66 euro/100 kg, aproximativ 215 euro, un pic mai mare decât săptămâna trecută, când a fost 211 euro/100 kg. În perioada următoare nu estimăm modificări semnificative. Practic, nu sunt motive să crească prețul ouălor în următoarele două săptămâni. Vreau să vă spun că am văzut în supermarketuri carton cu 30 de ouă de la găini crescute în cușcă, codul 3, cu 24 de lei, adică 80 de bani bucata. Uniunea Europeană monitorizează doar oul la carton de 30 și din sistemul de creștere al găinilor în cușcă. Bineînțeles că pentru ouăle obținute din alt sistem de creștere, codul 2, codul 1, vom plăti mai mult. Și ambalajul e altul, iar prețul crește”, a adăugat Ilie Van.

    În ceea ce privește oferta de ouă a industriei avicole, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, președintele UCPR a subliniat că an de an aceasta este mai mare cu aproximativ 50% decât într-o lună obișnuită.

    ”În general, oferta în perioada aceasta a Sărbătorilor Pascale crește cam cu 50% față de o lună obișnuită. Dacă într-o lună obișnuită un român mănâncă aproximativ 21 de ouă, consum mediu, în luna cu Sărbători Pascale mănâncă 30 de ouă. Fermierii își programează fluxurile în așa fel încât în perioada aceasta să aibă suficiente ouă, iar prețurile sunt bune. De exemplu, dacă au găini aproape de sfârșitul ciclului, nu le taie acum ci după Paște”, a explicat el.

    Citiți și: Ferma de găini ouătoare, o afacere pe care Cornel Stroescu reușește să o țină pe profit

    România își asigură consumul de ouă, dar livrează și pentru export

    Fermele avicole din România pot asigura 100% consumul intern de ouă, dar livrează și la export, în general în țările UE, schimbul fiind ”continuu și reciproc”, iar problemele cu ouăle provenite din Polonia s-au mai reglat.

    ”Și noi ducem afară ouă și din afară vin ouă pe piața românească. Schimbul intracomunitar funcționează. Deocamdată nu mai sunt probleme cu Polonia, nu prea mai avem concurență, pentru că au și ei niște probleme cu gripa aviară, cu rețelele comerciale. Polonia era cel mai mare furnizor de ouă către noi, dar acum nu ne afectează foarte tare. Noi asigurăm consumul 100% din fermele avicole. În plus, a apărut și producția țărănească de ouă. Mai timid în luna martie, dar acum în aprilie este chiar vârf de producție la gospodari în curte. A venit căldura, a dat colțul ierbii, deci practic sunt ouă suficiente și în curțile țăranilor”, a punctat Ilie Van.

    În prezent, în supermarketuri au apărut deja la vânzare ouăle gata vopsite pentru Paște, însă acestea provin mai mult din schimburi intra-comunitare, din țări precum Austria sau Germania, unde lumea nu prea mai vopsește ouă.

    ”La noi nu au trecere aceste ouă gata vopsite. Practic, asta e bucuria ca în Joia mare să vopsești ouăle. Probabil mai sunt câțiva care nu au timp să facă acest lucru și atunci le cumpără gata vopsite”, a punctat Ilie Van.

    Potrivit datelor UCPR, din cele 219 exploatații avicole la nivel național, 180 sunt membre UCPR, iar o exploatație poate avea mai multe ferme, fie pentru creșterea puilor, fie pentru creșterea găinilor ouătoare.


    Te-ar mai putea interesa

    Vin noi plăți pentru fermieri și crescători de animale. Sumele au fost publicate în Monitorul Oficial Cea mai mare bursă din lume a început să tranzacționeze apă pentru agricultură Micii crescători de oi și de capre vor încasa și ei subvenția APIA de 50 euro pentru tineret femel

    Ultimele știri

    Fosfor disponibil, plante viguroase și sol mai eficient cu Ecofertil P, de la Agro-Est Primele județe unde fermierii au confirmat că au încasat în conturi ANT-urile de la APIA Cât costă ouăle românești, la poarta fermei, cu două săptămâni înainte de Paște