• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Americanii vor să cumpere ouă românești, dar să fie spălate și congelate

    Violina Gorcinschi -

    Americanii vor să cumpere ouă românești. SUA a cerut ouă din România, însă standardele pe care le are întârzie achizițiile. Președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, a declarat că americanii au cerut ouă din România, însă au avut cerința ca acestea să fie spălate și congelate. Potrivit acestuia, transportul ouălor peste ocean este unul dificil. România are printre cele mai mici prețuri la ouă din UE, în ciuda Sărbătorilor de Paști care se apropie.

    Gripa aviară care a făcut ravagii în SUA i-a determinat pe americani să caute ouă ieftine în alte țări. Aceștia au anunțat deja că vor lua din Turcia și Coreea de Sud, însă au căutat și în România, care le vinde ieftin la poarta fermei. Săptămâna trecută, ouăle românești costau 211 euro/100 kilograme, potrivit lui Ilie Van, citat de Agerpres.

    Americanii vor să cumpere ouă românești, dar să fie spălate

    Președintele UCPR a precizat că motivul pentru care SUA nu cumpără ouă de la noi este că vor ca acestea să fie spălate și congelate, lucru care nu se practică în Europa. În plus, logistica este una dificilă.

    „Ne-au cerut ouă și americanii, dar nu putem să le dăm deocamdată. Sunt niște condiții pe care ei le pun și noi în Europa nu le îndeplinim, în sensul că ei vor ca ouăle să fie spălate, iar noi nu facem treaba asta, și apoi congelate. Este foarte greu de transportat oul în coajă din Europa în SUA. Dacă se vând ouă lichide congelate sau ouă praf, atunci e mult mai simplu. Din Europa am înțeles că încearcă Danemarca, cel puțin din ceea ce discutăm noi în asociația europeană de profil. A primit condițiile de export din Statele Unite, dar nu știu dacă s-a angajat să le ducă. Nu am informații că în prezent duce cineva ouă din Europa către SUA. Probabil că au găsit din afara granițelor Europei. Am înțeles că Turcia ar fi agreată. Sunt condiții diferite și legislația e diferită în America față de Europa și trebuie armonizată”, a declarat președintele UCPR.

    Potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică, citate de președintele UCPR, anul trecut s-a dus peste granițe, în țările UE, o cantitate de peste o jumătate de miliard de ouă, și au venit de acolo aproape 200 de milioane de ouă. Producția de ouă a fost de circa 5,86 miliarde de ouă în 2004, din care aproximativ jumătate (40%-45%) provine din ferme și restul în gospodării.

    Citește și: SUA va importa ouă din Turcia și Coreea de Sud, din cauza penuriei și a prețurilor record

    În prezent, în supermarketuri au apărut deja la vânzare ouăle gata vopsite pentru Paște, însă acestea provin mai mult din schimburi intra-comunitare, din țări precum Austria sau Germania, unde lumea nu prea mai vopsește ouă.

    „La noi nu au trecere aceste ouă gata vopsite. Practic, asta e bucuria, ca în Joia mare să vopsești ouăle. Probabil mai sunt câțiva care nu au timp să facă acest lucru și atunci le cumpără gata vopsite”, a punctat Ilie Van.

    Potrivit datelor UCPR, din cele 219 exploatații avicole la nivel național, 180 sunt membre UCPR, iar o exploatație poate avea mai multe ferme, fie pentru creșterea puilor, fie pentru creșterea găinilor ouătoare.

    România, cu cele mai ieftine ouă din UE

    Ilie Van a precizat că România are printre cele mai mici prețuri la ouă din Uniunea Europeană, la poarta fermei, chiar dacă în această perioadă a Sărbătorilor Pascale consumul intern crește cu 50%, iar un român consumă, în medie, aproximativ 30 de ouă, față de 21 într-o lună obișnuită.

    „Conform Observatorului Prețurilor în Uniunea Europeană (UE), prețul ouălor în România, la poarta fermei, era săptămâna trecută 211 euro/100 kg, ceea ce înseamnă că oul se vindea cu aproximativ 60 de bani, în timp ce anul trecut în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale era undeva la 55 de bani un ou. Dacă mă uit la prețurile înregistrate în alte țări, România are printre cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, la poarta fermei. Bulgaria are 222 euro/100 kg, Ungaria are 286 euro/100 kg, Polonia – 314 euro/kg, noi avem 211 euro, iar ca noi mai este Finlanda cu un preț de 204 euro/100 kg. În rest, toate celelalte țări din UE sunt peste noi”, a declarat Ilie Van.

    Citește și: Criză de ouă în SUA și în UE. Ilie Van, UCPR: Pe noi ne salvează găinile crescute în gospodăriile țărănești

    Acesta a precizat că nu sunt motive să crească prețul ouălor la poarta fermei în următoarele două săptămâni, având în vedere că prețul înregistrat săptămâna trecută de 211 euro/100 kg a fost mai mic decât cu o săptămână înainte, când s-a raportat circa 215 euro/100 kg.

    „Prețul ouălor în România, la poarta fermei, tot conform Observatorului Prețurilor în UE, cu o săptămână înainte a fost de 214,66 euro/100 kg, aproximativ 215 euro, un pic mai mare decât săptămâna trecută, când a fost 211 euro/100 kg. În perioada următoare nu estimăm modificări semnificative. Practic, nu sunt motive să crească prețul ouălor în următoarele două săptămâni. Vreau să vă spun că am văzut în supermarketuri carton cu 30 de ouă de la găini crescute în cușcă, codul 3, cu 24 de lei, adică 80 de bani bucata. Uniunea Europeană monitorizează doar oul la carton de 30 și din sistemul de creștere al găinilor în cușcă. Bineînțeles că pentru ouăle obținute din alt sistem de creștere, codul 2, codul 1, vom plăti mai mult. Și ambalajul e altul, iar prețul crește”, a adăugat Ilie Van.


    Te-ar mai putea interesa

    Marcel Olteanu: ”Este o presiune pe carnea de Angus datorită Green Deal. Vor veni ani cu prețuri mai bune” Micii crescători de oi și de capre vor încasa și ei subvenția APIA de 50 euro pentru tineret femel Cea mai mare bursă din lume a început să tranzacționeze apă pentru agricultură

    Ultimele știri

    Mesaj pentru fermierii care așteaptă subvențiile: ”APIA va plăti la euro cent toți fermierii eligibili!” Fosfor disponibil, plante viguroase și sol mai eficient cu Ecofertil P, de la Agro-Est Primele județe unde fermierii au confirmat că au încasat în conturi ANT-urile de la APIA