• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful ANSVSA a obținut de la Guvern banii pentru achiziția a 145.000 de doze de vaccin contra febrei aftoase

    agrointeligenta.ro -

    Alexandru Bociu, președintele Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a reușit să obțină de la Guvern banii necesar pentru achiziția unui număr impresionant de doze de vaccin contra febrei aftoase. În acest fel, crescătorii de animale își vor putea proteja animalele în fața noii amenințări care a decimat zeci de mii de bovine în Germania, Ungaria și Slovacia.

    Conform surselor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, șeful ANSVSA, Alexandru Bociu a obținut azi, miercuri – 16 aprilie, de la Guvern, din Fondul de rezervă, o alocare de 50 de milioane de lei, suma necesară pentru achizia unei tranșe de circa 145.000 de doze de vaccin contra febrei aftoase. Imunizarea a fost solicitată Autorității de către crescătorii de animale, în special crescătorii de vaci, care se tem că virusul va ajunge în România și țara noastră nu are nicio doză de vaccin pentru protejarea efectivelor.

    Vă reamintim că ieri, marți – 15 aprilie, Agrointeligența – AGROINTEL.RO v-a informat în premieră că ANSVSA a publicat un proiect de act normativ ce viza achiziția vaccinului contra febrei aftoase. Suma  solicitată de ANSVSA este era de 50.0000.000 de lei iar banii ar urma să fie utilizați de ANSVSA pentru achiziționarea a 145.800 de doze de vaccinuri pentru febra aftoasă, realizarea activității de testare a probelor prelevate în cazul bolilor cu difuzibilitate ridicată, precum febra aftoasă, care presupune și achiziția suplimentară de teste, kit-uri, materiale de laborator, dezinfectanti si echipamente de protecție.

    În urmă cu două zile, la ANSVSA a avut loc o întâlnire pe tema focarelor de febră aftoasă din Europa. În cadrul acesteia, șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, împreună cu echipa de conducere a instituției, au discutat cu reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de bovine, porcine, ovine și caprine, pentru a discuta despre pericolul răspândirii febrei aftoase. Dialogul a evidențiat situația îngrijorătoare la nivel european privind evoluția infecțiilor: 4 focare confirmate în Ungaria și 6 în Slovacia. România a activat mecanismele de urgență pentru a preveni pătrunderea virusului și a proteja sănătatea animalelor.

    Subiectele discutate la ANSVSA cu fermieri au vizat: interzicerea transporturilor de animale vii și produse de origine animală din zonele afectate din Ungaria și Slovacia, puncte de control sanitar-veterinar la graniță, verificări și recoltări de probe din fermele care au importat animale după 1 februarie, intensificarea controalelor, dezinfecției și biosecurității în ferme și pe mijloacele de transport, testare pentru toate loturile de animale venite din comerț intracomunitar – deja s-au testat 1.419 probe de sânge bovine.

    ”România are pregătită o unitate de înaltă biosecuritate (nivel 3) – singurul laborator autorizat din țară pentru diagnosticarea febrei aftoase, parte dintr-o rețea restrânsă de 15 laboratoare la nivel UE. Totodată, ANSVSA a actualizat manualul operațional pentru intervenții rapide, iar strategia prevede și achiziția de vaccinuri prin Hotărâre de Guvern pentru a avea rezerve disponibile în caz de urgență”, a anunțat acum două zile Autoritatea.


    Te-ar mai putea interesa

    Lista subvențiilor APIA care se plătesc acum fermierilor pe hectar și animale Un fermier produce mana cerească, alimentul biblic uitat de decenii Laurențiu Păștinaru, ANMAP: Primăriile ar trebui să nu mai dea autorizații de construcții în apropierea fermelor

    Ultimele știri

    Febra aftoasă a apărut la o fermă ce luase toate măsurile de biosecuritate. Angajații se mutaseră la fermă pentru a nu aduce virusul Combaterea în preemergență și în postemergență timpurie a buruienilor din culturile de porumb și floarea soarelui – două soluții foarte eficiente oferite de FMC Fermierii au de unde alege. Agrii recomandă mai multe fungicide contra septoriozei la grâu