Autoritățile maghiare, acuzate că au îngropat necorespunzător animalele ucise în focarele de febră aftoasă


Autoritățile maghiare, acuzate de cetățeni că au îngropat necorespunzător animalele ucise din cauza febrei aftoase. Mai mulți cetățeni din Ungaria au semnalat pe rețelele sociale că autoritățile au îngropat necorespunzător cadavrele bovinelor sacrificate în focarele de febră aftoasă. În videoclipurile postate se pot vedea bălți cu lichide scurse în urma procesului de descompunere a cadavrelor, din care se emit și gaze. Locuitorii din preajma gropilor unde au fost înhumate animalele se plâng că aceste măsuri le-ar putea afecta viața de zi cu zi, inclusiv sursele de apă. Autoritățile veterinare, însă, spun că totul decurge conform legii și procedurilor recomandate în acest caz.
Despre groapa comună a animalelor sacrificate din cauza febrei aftoase aflată în apropierea localității ungare Hegyeshalom, circulă pe rețelele de socializare videoclipuri șocante. Conținutul acestora arată cum ies lichide la suprafață din pământ, formând bălți de culoare roșie, din care ies gaze și bule, ca dintr-o mlaștină. Unul dintre videoclipuri a fost comentat pe Facebook de către deputata Coaliției Democrate, Judit Földi, care a afirmat că în acel loc au fost îngropate mii de animale într-un mod foarte neprofesionist: în gropi puțin adânci, săpate în sol nisipos.
„Nu există niciun gard de siguranță, nimeni nu păzește locul și nu se face nicio dezinfectare,” a declarat deputata din opoziție, citată de polnoinfo.sk.
Febra aftoasă în Ungaria: Autoritățile sunt criticate pentru că au îngropat necorespunzător animalele lichidate
Portalul de știri Euronews a publicat alte două videoclipuri, menționându-l pe László Nyúl, care l-a postat pe Facebook cel mai vizionat dintre ele.
„Am vrut să trăim aici, e liniște și pace. Dar ne vor face viața imposibilă,” spune László Nyúl, care a fost dus de poliție la audieri din cauza videoclipului.
La Hegyeshalom, din cauza acestor videoclipuri, duminică a avut loc o ședință cu primarul László Szőke, care crede că videoclipurile au fost filmate înainte ca lucrările la groapa comună să fie finalizate.
Citește și: Austria închide de sâmbătă granițele cu Slovacia și Ungaria din cauza febrei aftoase
Groapa va fi acoperită abia peste câteva zile
Totuși, Euronews îl citează pe medicul veterinar șef Szabolcs Pásztor, care a declarat că groapa va putea fi acoperită abia peste câteva zile.
„Totul decurge conform reglementărilor. Fenomenul de descompunere vizibil în înregistrări este inevitabil în cazul unui număr atât de mare de animale ucise”, a declarat acesta.
Groapa se află la o distanță de 690 de metri de Csemeztanya, o așezare rurală care nu are rețea publică de apă, iar locuitorii folosesc fântâni proprii. Lacul din Hegyeshalom, care servește ca rezervă de apă potabilă, se află la 890 de metri de groapă.
„Întregul câmp în care se află groapa este format din sedimente ale Dunării, adică pietriș. Nu există niciun strat impermeabil”, îl citează ziarul maghiar Népszava pe Zoltán Kaizinger, locuitor din Csemeztanya.
Citește și: Slovacii de la Pneusej au început să producă o poartă pentru dezinfecția la intrarea în ferme
În locul respectiv au fost transportate cadavrele a trei mii de animale ucise în Levél, iar ulterior s-a răspândit vestea că ar putea fi aduse încă 3.000 – 4.000 de cadavre de vite din Dunakiliti și Darnózseli.
Fermierii vor avea propriul veterinar
Sâmbătă, în Ungaria, a avut loc prima ședință a nou înființatului Grup Operativ Veterinar, în care sunt reprezentate și forțele de ordine. Grupul a fost creat acum câteva zile, iar la prima sa întâlnire a decis noi măsuri. La fiecare fermă afectată de virusul febrei aftoase poliția va controla fluxul de persoane care intră și ies, iar fiecare va avea un medic veterinar desemnat.
Formarea unui astfel de grup a fost necesară, potrivit ministrului agriculturii László Nagy, deoarece zonele afectate trebuie protejate și împotriva turismului catastrofal sau a intrărilor nocturne, care au fost destul de frecvente. De asemenea, într-o zonă a fost furat un dispozitiv de dezinfectare. Ungaria are un organ de coordonare a acțiunilor împotriva virusului, însă Slovacia nu, lucru reproșat de inspectorii Comisiei Europene care au vizitat Slovacia în martie.
„Scopul grupului este coordonarea activităților și implementarea măsurilor care depășesc competențele Ministerului Agriculturii”, a spus ministrul.
Ministrul a promis că va comunica zilnic cu fermierii cât timp situația este gravă – promisiune pe care a respectat-o atât sâmbătă, cât și duminică.
Guvernul maghiar oferă măsuri de sprijin pentru fermierii afectați
Guvernul maghiar a adoptat o nouă măsură de sprijin pentru fermieri, care le permite să amâne plata creditelor cu un an. Măsura se aplică tuturor proprietarilor de ferme și animale asupra cărora s-au aplicat măsuri epidemiologice oficiale – sacrificare, carantină sau restricții de circulație.