• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Alexandru, ANM: Vreme frumoasă de Paște, cu temperaturi de până la 28 de grade. Ploile vor lipsi până la final de aprilie

    Angelica Lefter -

    Vremea cunoaște o încălzire semnificativă în aceste zile, după un episod mai rece din această primăvară. De Paște, temperaturile pot ajunge și la 28 de grade Celsius în sudul țării, iar în zilele de dinainte vor oscila între 22 și 23 de grade Celsius. Nici ploile nu își vor face apariția în această lună aprilie, ceea ce este de bun augur pentru fermierii care se află în plină campanie de semănat, potrivit lui Daniel Alexandru, Șef Serviciu Agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

    Invitat în ediția de miercuri – 16 aprilie, a emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, Daniel Alexandru, Șef Serviciu Agrometeorologie în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a menționat că urmează zile călduroase, iar de Sărbătorile Pascale, românii vor avea parte de soare.

    Citiți și: Prognoza meteo pentru Săptămâna Mare. Cum va fi vremea în Noaptea de Înviere și Prima zi de Paște

    Prognoza ANM pe termen scurt – Vremea de Paște

    Agrometeorologul Daniel Alexandru a menționat că rezerva de apă din sol a început deja să scadă și numai luna mai poate regla deficitul care ar putea afecta culturile cerealiere de toamnă. Umiditatea rămasă în sol de la ploile anterioare ajută, însă, culturile semănate acum.

    ”Temperaturile, după cum ați putut observa și în ultimul weekend, au început să crească, e adevărat și după episodul de temperaturi foarte scăzute și inclusiv maximele au fost mai scăzute decât în lunile anterioare. S-au atins într-adevăr, temperaturi în zilele trecute de 16, 17, chiar 19 grade Celsius. În perioada următoare spre sfârșitul acestei săptămâni și practic înaintea sărbătorilor de Paște, acestea vor crește până la 22 – 23 de grade Celsius, vorbim de maxime, inclusiv vor atinge un maxim de 28 de grade Celsius în sudul teritoriului, inclusiv pentru perioada de Paște, vorbim de zilele de sâmbătă, duminică, luni, în care aceste temperaturi și în general vremea se va menține frumnoasă din punct de vedere și al soarelui și al temperaturilor”, a anunțat, la Agrostrategia, Șeful Serviciului Agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

    În următoarea perioadă va fi soare și puține precipitații

    Dnaiel Alexandru a menționat că în următoarae perioadă vor predomina zilele însorite și nu se vor înregistra ploi. Pentru fermieri, lipsa ploilor în această perioadă, este de bun augur, pentru că mulți dintre ei se află în plină campanie de semănat.

    ”Va fi într-adevăr lipsă de precipitații. Este un lucru favorit în această, inclusiv pentru fermieri pentru că chiar se află în mijlocul campaniei de semănat majoritatea dintre ei în această perioadă. Într-adevăr, și temperaturile scăzute au contribuit să nu poată semăna în condiții optime, la timp. În ceea ce privește cantitățile de precipitații pentru perioada următoare, cantități de precipitații vom mai avea în centrul și în nordul teritoriului undeva spre vineri seara spre sâmbătă, vorbim de zilele de 18 și 19 și după a doua zi de Paști, în noaptea de luni – 21 spre 22 – marți, în care tot așa, spre zona vestică, centrală, foarte slab și aproape deloc spre sud, vor exista episoade scurte de precipitații, dar nu cu cantități semnificative”, a arătat agrometeorologul Daniel Alexandru.

    Daniel Alexandru, ANM: Vom avea zile mai calde, consumul plantelor va crește

    Odată cu temperaturile mai ridicate, va crește și consumul plantelor, fapt care va duce la un deficit de umiditate. Rezervele de umiditate din sol vor începe să se diminueze, a adăugat agrometeorologul Daniel Alexandru.

    ”În schimb, va fi cald, credem că aceste temperaturi vor crește inclusiv consumul plantelor, vorbim de culturile cerealiere de toamnă. Ele se află într-o perioadă de consum și este normal ca în această perioadă să existe temperaturi ridicate. Este adevărat că acest interval de o săptămână, din momentul în care vorbim noi până săptămâna viitoare vor aduce temperaturi pe medie mai mari cu 1-10 grade Celsius, deci mai cald decât în mod obișnuit și cu lipsă de precipitații”, a spus Șeful Serviciului Agrometeo, din cadrul ANM.

    În următoarea perioadă, grâul, orzul și rapița vor avea un consum de apă foarte mare, aceste plante afându-se în plinpă dezvoltare. De aceea este important ca solul să aibă suficientă umiditate pe intervalul de 50-60 de cm, acolo unde aceste plante își desfășoară activitatea.

    ”Suprafețele care în prezent încep să fie deficitare în umiditate, vorbim de adâncimea de un metru, vorbim de culturile păioase de toamnă, vor începe să diminueze pentru că au și consum foarte mare datorită perioadei în care se află, vorbim de grâu și orz și inclusiv de rapiță, dar există și această insolație, acest consum de apă prin transpirație datorită temperaturilor foarte ridicate la suprafața verde a plantelor și într-adevăr acest consum de apă este accentuat. Se va diminua mult mai ușor deja pe zona centrală, nordică și în sud-vest s-au diminuat rezervele pentru culturile de toamnă. Scade pentru că vorbim de profilul de un metru și acolo aceste plante își desfășoară activitatea undeva la 50-60 de centimetri și au nevoie de acea cantitate de apă din acel sector sau adâncime de sol”, a spus Daniel Alexandru, la Agrostrategia, pe TVR1.

    Citește și: Cum va fi vremea în aprilie. Graficul ploilor pentru următoarele patru săptămâni

    Pe de altă parte, culturile care au fost deja semănate încep să germineze și, la aproximativ 10 cm de suprafață, ele vor avea suficientă umiditate datorată ploilor din luna martie.

    ”În ceea ce privește culturile care se seamănă în prezent și care deja au fost semănate, încep să germineze și probabil vor răsări zilele următoare tocmai datorită acestor temperaturi mai ridicate pe care le-am precizat, în stratul 0-10 cm, 0-20 cm, acolo unde deja ele abia au fost semănate, vorbim de primii 10 cm, vor avea apă suficientă. Cantitățile de apă care s-au acumulat și către sfârșitul lunii martie și acum, la începutul lunii aprilie și în timpul acestui episod mai răcoros ca să spunem, au contribuit în special pentru acest prim strat pentru că nu au fost atât de suficiente încât să scuprindă o adâncime mai mare de sol, dar pentru acești primii 10-15 cm, culturile au rezervă de umiditate mai mult decât astisfăcătoare, în toate regiunile. Oltenia era deficitară pentru culturile de toamnă, pentru că așa cum am precizat nu a fost suficientă cantitate de precipitații pentru aceste culturi, ci pentru cele care acum își desfășoară activitatea într-un spațiu mult mai scăzut, la suprafața solului. Deci pentru suprafața solului aceste cantități de precipitații sunt în acest moment conform rezervei de umiditate de 0-20 cm, la parametri mai mult decât optimi și lucrurile stau bine, nu sunt situații în care să apară acest deficit, dar vom vedea după această primă săptămână în care temperaturile, într-adevăr, vor atinge niște maxime foarte ridicate”, a menționat Dan Alexandru.

    Daniel Alexandru: Vom avea maxime foarte ridicate

    Este cunoscut faptul că luna aprilie nu este una ploioasă, însă agrometeorologii estimează că este nevoie de ploi în continuare, iar acestea ar putea să apară în lunile mai și iunie.

    ”Pentru semănat este foarte bine și vedem inclusiv pe hărțile care sunt puse de serviciul de agrometeorologie de pe site-ul ANM, lucrurile stau foarte bine, comparativ cu aceste culturi păioase, vorbim de cele de toamnă, în care aceste cantități de precipitații care deși au fost bune pentru culturile de primăvară, se consumă mult mai repede pentru că sunt plante care sunt foarte avansate vegetativ, vorbim de grâu, orz și rapiță și au nevoie și de un consum mai mare și au nevoie și de o suprafață verde expusă, deci este nevoie de ploi în continuare. Luna mai o așteptăm pentru că în aprilie suntem acum la jumătate, luna aprilie nu este o lună ploioasă, nu se întrevăd cantități de precipitații semnificative nici în perioada următoare, către sfîrșitul acestei luni, ci chiar sunt deficitare, în special pe sud. În schimb lunile mai și iunie sunt considerate din punct de vedere statistic și al cantităților înregistrate în toți anii anteriori, luni mai ploioase, cu cantități de precipitații care depășesc în mod normal 50-60 de litri în majoritatea regiunilor, chiar 80-90 conform celor înregistrate în ultimii 30 de ani”, a mai adăugat Daniel Alexandru, Șef Serviciu Agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

    Cu toate acestea, există un risc similar cu cel de anul trecut, în care ploile să nu apară în luna mai și nici în cele care au urmat, ca mai apoi fermierii să se confrunte cu secetă până la sfârșitul lunii august.

    ”Vom vedea, totuși, pentru că anul trecut nu a fost o lună ploioasă și a fost a fost deficitară în majoritatea regiunilor. Practic anul trecut este debutul acelui deficit cu secetă care a dăunat până în vară, deci a fost o rostogolire a acestei lipse de precipitații din luna mai, iunie, până în vară, către sfârșitul lunii august. Sperăm ca din prognozele care sunt în prezent, luna mai să aducă cantitățile de precipitații normale, nu vrem mai mult, cel puțin din punct de vedere al necesarului acestor cantități de precipitații, să ne dea normalul pe luna mai și iunie, pentru ca totuși culturile să fie cât de cât pregătite pentru a înfrunta lunile de vară”, a opinat Daniel Alexandru, Șef Serviciu Agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la Agrostrategia, o emisiune ce poate fi urmărită de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR1.


    Te-ar mai putea interesa

    Laurențiu Păștinaru, ANMAP: Primăriile ar trebui să nu mai dea autorizații de construcții în apropierea fermelor Subvenția APIA pentru pârloagă – 58,18 euro/ha. Model de calcul pentru o fermă cu 100 ha Cel mai mare producător de carne de porc din România și-a deschis primul magazin propriu

    Ultimele știri

    Febra aftoasă a apărut la o fermă ce luase toate măsurile de biosecuritate. Angajații se mutaseră la fermă pentru a nu aduce virusul Combaterea în preemergență și în postemergență timpurie a buruienilor din culturile de porumb și floarea soarelui – două soluții foarte eficiente oferite de FMC Fermierii au de unde alege. Agrii recomandă mai multe fungicide contra septoriozei la grâu