Ungaria a confirmat un nou focar de febră aftoasă aproape de o fabrică de lapte care exportă și în România


Autoritățile sanitar-veterinare din Ungaria au confirmat astăzi, joi – 17 aprilie, cel de-al cincilea focar de febră aftoasă. Virusul a fost depistat într-o exploatație de 600 de capete de bovine, iar ferma este localizată relativ aproape de una dintre fabricile de lapte care exportă produse, inclusiv lapte pasteurizat, și pe piața din România.
Ministrul Agriculturii, Nagy Istvan, a anunțat că a fost confirmat cel de-al cincilea focar de febră aftoase de pe teritoriul Ungariei. ”Virusul contagios al febrei aftoase a fost confirmat la o altă fermă de vite. Am izolat locul, începe lichidarea focarului”, a anunțat oficialul. Ministrul maghiar a comunicat că a fost instituită o zonă de protecție cu o rază de 3 km în jurul focarului și o zonă de restricție pe o rază de 10 km.
Ferma unde s-a confirmat focarul de febră aftoasă este în Rabapordány, în județul Győr-Moson-Sopron care se află poziționat în nord-vestul Ungariei, la granița cu Slovacia. De precizat că și celelalte patru focare de febră aftoasă din Ungaria se află în același județ. Rábapordány este situat la cel puțin 60 km de oricare dintre celelalte patru locații în care a apărut anterior boala care afectează ungulatele uniforme.
”Prezența virusului febrei aftoase (FMD) a fost confirmată într-o fermă din Rábapordány pe 17 aprilie de către laboratorul Autorității Naționale pentru Siguranța Lanțului Alimentar (Nébih). O vacă din turmă, care are aproximativ 600 de animale, a prezentat simptome ale bolii în dimineața zilei de 17 în timpul mulsului. Suspiciunea a fost confirmată de laboratorul Nébih până după-amiază, astfel că cele mai stricte măsuri oficiale au intrat imediat în vigoare. Zona sub restricții suplimentare a fost extinsă cu noi așezări, iar medicul veterinar șef național a ordonat o restricție de circulație pentru animalele sensibile până la miezul nopții de 21 aprilie”, se arată în comunicarea oficială.
De precizat că pe lângă vaca la care s-a confirmat virusul, specialiștii autorităților sanitare veterinare au observat la fața locului simptome și la o altă bovină. ”O prelevare de probe a fost imediat realizată la unitate și a fost inițiată urmărirea contactelor. Laboratorul Nébih a confirmat prezența bolii în după-amiaza zilei de 17. Vaccinarea a început imediat în turma de 600 de animale, iar animalele care prezentau simptome au fost ucise. Uciderea animalelor rămase va începe cât mai curând posibil, așteptată în dimineața zilei de 18, pentru a minimiza răspândirea virusului”, se mai precizează.

Focarul, aproape de o fabrică de lapte ce exportă în România
Un aspect foarte îngrijorător legat de noul focar este localizarea acestuia în proximitatea unei cunoscute fabrici de procesare a laptelui, unitate spre care posibil ca și această exploatație să valorifice. Este vorba despre fabrica Sole de la Csorna, tot din județul Győr-Moson-Sopron, aflat la numai 15 minute de mers cu mașina de ferma unde s-a confirmat astăzi virusul (11 km). Fabrica de la Csorna livrează produse lactate inclusiv pe piața din România – este vorba despre produsele comercializate cu brandul Mizo.
Deocamdată autoritățile nu au stabilit cum a ajuns virusul în fermă, ancheta epidemiologică fiind în curs. Medicii veterinari se concentrează în primul rând pe urmărirea fermelor de contact asociate cu fermele infectate, dar investighează și posibila sursă de infecție. Pe baza informațiilor disponibile până în prezent, apariția virusului nu poate fi asociată cu focarele anterioare. Au fost prelevate probe la ferma de lapte pe 11 și 23 martie și la ferma de porci asociată pe 4, 9 și 10 aprilie, toate acestea au dat rezultate negative.
Ungaria închisese celelalte focare la începutul acestei săptămâni
Pe 14 aprilie, Ungaria anunța că a închis toate cele tri focare de febră aftoasă. ”S-au finalizat sacrificarea și eliminarea efectivelor infectate din Darnózseli și Dunakiliti, ferme afectate de al treilea și al patrulea focar de febră aftoasă. Cu toate acestea, lucrările oficiale, inclusiv dezinfecția fermelor, sunt încă în desfășurare. Laboratorul Autorității Naționale pentru Siguranța Lanțului Alimentar (Nébih) nu a confirmat încă niciun caz nou, dar atenția nu poate fi slăbită, întrucât perioada medie de incubație a virusului la bovine este de 14 zile. Prin urmare, este extrem de important ca deținătorii de animale și lucrătorii care îngrijesc animalele să respecte în mod constant reglementările de control al bolilor în propriile lor interese bine înțelese”, au comunicat autoritățile maghiare la începutul acestei săptămâni.
Institutul Național de Medicină Veterinară a confirmat virusul febrei aftoase în Darnózseli și Dunakiliti, situate în județul Győr-Moson-Sopron, la începutul lunii aprilie. Vitele au fost vaccinate în ferme în aceeași zi pentru a minimiza riscul de răspândire a virusului până când efectivele au fost eliminate. Lichidarea animalelor a fost acum finalizată. 3.588 de animale, dintr-un total de circa 8.300, au fost eutanasiate la cele două ferme de la începutul lunii martie.
Ungaria testează masiv animalele la nivel național. Până acum, laboratorul autorității sanitar veterinare a testat probe de la peste 1.200 de animale din fermă și de la 700 de animale sălbatice, iar experții nu confirmaseră până astăzi nicio infecție nouă.
Pentru a ajuta la lupta împotriva virusului, autoritatea sanitar veterinară din Ungaria livrează în această săptămână peste 1.250 de bidoane de dezinfectant, fiecare a câte 10 litri, în localitățile din zonele restricționate și distribuie aproape 100.000 de pliante informative cu ajutorul autorităților locale. Autoritatea efectuează, de asemenea, inspecții la fața locului la fermele de animale din întreaga țară și monitorizează respectarea reglementărilor.
Până la acest moment, în ultimele două luni, în Uniunea Europeană au fost confirmate mai multe focare de febră aftoasă: unul la o fermă de bivoli din Germania, cinci în Ungaria la vaci de lapte și șase în Slovacia, tot exploatații de bovine.