China – plan pe 10 ani pentru revoluționarea agriculturii. Zonele rurale devin o prioritate


Revoluționarea agriculturii în China. China și-a prezentat obiectivele și planurile pentru dezvoltarea agriculturii în următorii 10 ani. Securitatea alimentară, utilizarea tehnologiei și veniturile fermierilor sunt o prioritate pentru Guvernul de la Beijing. Totodată, statul va urmări dezvoltarea relațiilor economice internaționale, odată cu creșterea independenței alimentare a țării.
China vrea să-și transforme fundamental agricultura în următorul deceniu. Beijingul a prezentat recent un ambițios plan agricol pe 10 ani. Planul general este destinat nu numai să asigure securitatea alimentară pentru 1,4 miliarde de oameni, ci să inițieze și o renaștere rurală. Ceea ce la prima vedere pare un proiect cu iz izolaționist, deține impulsuri pentru agricultură în întreaga lume – inclusiv în UE.
China – strategie agricolă pe 10 ani: mai mult randament, mai multă tehnologie, mai multe venituri
Planul agricol pe 10 ani a fost adoptat în comun de Comitetul Central al Partidului Comunist și Consiliul de Stat și stabilește linii directoare clare pentru agricultură: China își propune să atingă o capacitate totală de producție anuală de 700 de milioane de tone până în 2027. Până în 2035, modernizarea și un nou nivel de trai ar trebui să fie stabilite în zonele rurale. Pe termen lung – până la mijlocul acestui secol – nu se preconizează nimic mai puțin decât revitalizarea completă a zonelor rurale.
Accentul se pune pe inovațiile tehnologice, reformele structurate și deschiderea către parteneriate internaționale. Interesant este accentul pus pe viața de zi cu zi a oamenilor din zonele rurale. Îmbunătățirea condițiilor de viață ale fermierilor și creșterea veniturilor acestora nu reprezintă un obiectiv secundar, ci o preocupare centrală. Acest lucru este remarcabil într-o țară care s-a bazat mult timp pe maximizarea producției cu orice preț.
China nu dorește doar să producă mai mult, ci și mai bine: orez de înaltă calitate, soia cu randament mai ridicat, rase de animale mai robuste și promovarea țintită a culturilor de semințe oleaginoase, cum ar fi rapița și arahidele. În regiunile mai reci, fermierii ar trebui să extindă producția de legume, relatează Agrarheute.
Nu doar sectorul vegetal e supus schimbărilor. Creșterea porcilor ar trebui, de asemenea, să devină mai eficientă, iar sectorul produselor lactate mai competitiv.
Citește și: Tendințe noi pe piața lactatelor. China dă tonul
Aceste schimbări nu se întâmplă de la sine, așa că modernizarea tehnologiei agricole ocupă mult spațiu în plan. China nu dorește doar să înlocuiască mașinile vechi, convenționale, ci și să investească masiv în tehnologii inteligente. Portofoliul variază de la tractoare controlate prin GPS și senzori în creșterea animalelor până la sisteme de sortare susținute de inteligența artificială pentru prelucrarea fructelor. 5G, AI și Big Data nu sunt science fiction.
Merită ca fermierii europeni să manifeste mai mult interes față de China. Această combinație de digitalizare și agricultură ar putea crea un precedent și în blocul european. La urma urmei, multe companii se confruntă de mult timp cu o lipsă de muncitori calificați și cu profitabilitatea în scădere.

Autosuficiența, motorul din spatele politicilor agricole chineze
Nu este o coincidență că statul chinez are planuri mărețe când vine vorba de politica agricolă. Există motive geopolitice pentru aceste ambiții: experiența pandemiei, lanțurile de aprovizionare întrerupte și incertitudinile globale au arătat conducerii țării cât de vulnerabilă este dependența sa de importuri. Prin urmare, autosuficiența este prioritatea principală – nu numai pentru cereale, ci și pentru întregul lanț alimentar – de la piscicultură la ouă și lapte până la dezvoltarea semințelor. Semințele sunt văzute ca „cipuri de computer” ale agriculturii. În consecință, dezvoltarea de noi soiuri ar trebui accelerată și, astfel, ar trebui asigurat controlul asupra resurselor genetice.
Citește și: China promovează creșterea consumului de cereale integrale pentru a stimula agricultura și reduce risipa
În același timp, China își deschide în continuare industria agricolă pentru investitorii străini. Acest lucru este văzut ca un semnal că, în ciuda tuturor eforturilor către autosuficiență, se dorește cooperarea internațională. Există cu siguranță oportunități pentru companiile și producătorii europeni de tehnologie agricolă – cu condiția să îmbrățișeze caracteristicile specifice ale pieței.