Subvenție APIA de 102,6 euro/hectar pentru iarba necosită


Subvenția de peste 500 de lei pe hectar, mai exact 102,6 euro pe hectar, pentru fermierii care lasă iarba să crească între rândurile plantațiilor. Proprietarii de livezi mai pot solicita la APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură până la 30 mai, inclusiv, o plată anuală care se acordă sub formă de eco-schemă iar condiția principală este să înierbeze sau să păstreze înierbat cel puțin 75% din suprafața cultivată, între rânduri.
PD-06 Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantaţiile pomicole, viticole, pepiniere şi hameişti aduce fermierilor o plată de circa 500 de lei pe hectar și se acordă ca schemă suplimentară BISS pe toate suprafețele de culturi permanente acoperite cu plantații pomicole, inclusiv arbuști fructiferi, plantații viticole, pepiniere și hameiști în baza angajamentelor asumate voluntar de beneficiari.
Citiți și: Subvenție APIA pentru înierbarea livezilor și viilor: condiții, plăți la hectar
Condiții pentru PD-06 – Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantaţiile pomicole, viticole, pepiniere şi hameişti
Pentru a beneficia de sprijinul aferent intervenției PD-06, fermierii trebuie să îndeplinească condițiile de eligibilitate, cerințele de bază (GAEC-urile relevante) și cerințele specifice obligatorii.
Potrivit Planului Strategic (PS) 2023-2027, prevederilor din HG nr. 1571/2022, cu modificările și completările ulterioare și Ordinului MADR nr. 106/2024, cu modificările și completările ulterioare, condițiile de eligibilitate pe care fermierii trebuie să le îndeplinească în mod cumulativ pentru a accesa sprijinul voluntar sunt următoarele:
a) să aibă calitatea de fermier activ şi de beneficiar al plății BISS;
b) să fie utilizatorii unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), din categoria culturi permanente respectiv plantații pomicole (inclusiv arbuști fructiferi), plantații viticole, pepiniere și hameiști;
c) dimensiunea exploataţiei agricole să fie de minimum 1 ha, constituită din suprafeţele însumate ale tuturor parcelelor eligibile, iar parcelele eligibile sunt de minimum 0,1 ha culturi permanente pe care sunt înființate plantații pomicole (inclusiv arbuști fructiferi), plantații viticole, pepiniere și hameiști;
d) să se angajeze, pe baze anuale, să respecte cerințele de bază relevante și cerințele specifice;
e) să țină o evidență a activităților agricole corelate cu implementarea cerințelor de bază și specifice la nivelul suprafețelor aflate sub angajament.
Evidența activităților agricole relevante pentru implementarea PD-06 se realizează prin completarea Caietului pentru eco-schemele din sectorul vegetal, din Ghidul informativ privind aplicarea eco-schemelor din sectorul vegetal.
Fermierii trebuie să respecte cumulativ și o serie de cerințe specifice obligatorii:
1. Acoperirea terenului, astfel:
a) toate intervalele dintre rândurile culturilor permanente eligibile PD-06 trebuie să fie păstrate înierbate sau vor fi înierbate, depășind ponderea minimă de 50% din suprafața culturilor permanente eligibile PD-06 din exploatație, prevăzută de cerinţa de bază GAEC 6.2;
b) acoperirea terenului trebuie asigurată în perioada 15 iunie – 15 octombrie a anului de cerere, depășind perioada 15 iunie-30 septembrie, prevăzută de cerinţa de bază GAEC 6.2;
2. Să nu efectueze lucrări ale solului pe intervalele înierbate, în perioada 15 iunie-15 octombrie a anului de cerere.
Fermierii care nu respectă condițiile de eligibilitate nu sunt eligibili pentru eco-schema PD-06. Fermierii care optează pentru această eco-schemă nu pot accesa Eco-schema PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici, respectiv gospodăriile tradiționale.
Pentru campania de plăți care se află în derulare în prezent, aferentă cererilor depuse în 2024, cuantumul stabilit pentru PD-06 Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantaţiile pomicole, viticole, pepiniere şi hameişti este de 102,6 euro/ha. Plate se face în lei la un curs de 4,9753 lei/euro.