• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescătorii de bovine și-au verificat conturile: Încă n-a ajuns subvenția, deși ni s-a promis că vom avea banii înainte de Paști

    Gabriela Gimbășanu -

    După ce miercuri ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Daniel Constantin le-a promis crescătorilor de bovine că vor primi subvențiile până de sărbătorile Pascale, Agrointeligența a vorbit cu fermierii pentru a afla care este situația exactă, dacă au primit sau nu banii.

    “Astăzi am fost la bancă să verific dacă am primit subvenția și verificând extrasul de cont, am sesizat faptul că nu am primit nici un ban. Banii nu au intrat. M-au sunat și alți membri ai asociației care mi-au spus același lucru. Din experiența anterioară bănuiam că așa se va întâmpla, dacă ne aducem aminte, la jumătatea lunii ianuarie, domnul ministru Daniel Constantin a promis că până la jumătatea lunii februarie vom avea banii în cont. Iată că suntem aproape de jumătatea lunii aprilie și nici acum nu avem banii. Eu înteleg că au fost probleme de sistem, sau alte probleme, dar eu nu știu de ce s-a tot promis că vom avea banii, ba saptămâna asta, ba saptămâna cealaltă și așa au trecut lunile și noi tot nu am vazut nici un leu”, a declarat pentru Agrointeligența Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România.

    Fermierii mici sunt cei mai afectați

    Din cauza întârzierii plăților, există situații în țară în care fermierii sunt disperați, mai ales că mai toți s-au bazat pe cuvintele ministrului și au așteptat subvenția. ” Cei mai afectați sunt fermierii mici. Pentru ei banii de subvenție însemnau o masă îmbelșugată. Se pare că și anul acesta vor sărbători Învierea Domnului cu stomacul gol. Mare păcat să minți atâtea luni niște oamenii care se chinuie să supraviețuiască din agricultură. Principalii vinovații pentru această situație suntem noi fermierii, pentru că nu suntem uniți și nu luăm atitudine. Trebuia să ne mobilizăm și să facem o vizită la guvern în așa fel încât să ne facem auziți. Acum nu știu să nominalizez vreo instituție care să se facă vinovată de situația actuală. Îmi doresc ca măcar saptămâna viitoare să primim banii”, a explicat Grigorean, situația disperată în care se află o parte dintre fermieri.

    Banii sunt la APIA-central

    Cristian Lungu, președintele Asociației fermierilor utilizatori de automate pentru desfacerea laptelui crud din România, a declarat că dacă fermierii nu își vor primii banii până miercuri, inclusiv, vor trece la acțiuni de stradă. “Astăzi am avut o discuție telefonică cu președintele APIA Ilfov și mi-a spus că din informațiile pe care le deține, banii sunt la APIA-central și urmează să intre în conturile fermierilor. Dacă nu vor intra banii azi sau mâine, probabil miercuri vom avea banii. Dacă nici în aceste condiții nu primim banii, noi miercuri sau joi vom ieși în stradă așa cum i-am promis domnului ministru. Noi ne ținem de promisiunii”, a spus reprezentantul crescătorilor de vaci de lapte.

    Modelul crescătorilor de ovine?

    Nu există alt sector zootehnic mai în dificultate decât este vaca de lapte și totuși este ultimul sector care primește subvenția. ”Nu știu care au fost motivele pentru care ne-au tot promis că vom primi banii când puteau să fie sinceri cu noi și să ne spună clar că situația este complicată și banii îi vom primii când vor rezolva ei toate problemele. În acest fel, nimeni nu mai avea așteptări de la nimeni. Au iești crescătorii de ovine în stradă ca să poată să-și primească subvenția. Dacă aruncăm un ochi la ce s-a întâmplat în trecut ne dăm seama că noi nu am reușit să obținem nimic prin negocieri, am primit ce doream numai când am făcut presiuni, prin manifestații în stradă”, a concluzionat Cristian Lungu pentru Agrointeligența.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!