O cooperativă cu 21 de fermieri își face propria fabrică de ulei în valoare de 45 de milioane de euro


O cooperativă cu 21 de fermieri își face propria fabrică de ulei. Investiția se ridică la 45 de milioane de euro. Emil Turdean, unul dintre cei mai apreciați fermieri din Ardeal, este unul dintre agricultorii care vor ridica de la zero o fabrică de ulei alimentar. Turdean va investi, alături ceilalți fermieri din Cooperativa Podișul Transilvaniei, 45 de milioane de euro într-o unitate de procesare care va funcționa în România.
Omul de afaceri Emil Turdean va deschide în comuna Mihai Viteazu, județul Cluj o fabrică de ulei alimentar. Investiția se ridică la 45 de milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene, co-finanțare proprie și împrumuturi de la bănci.
Citiți și: Fermierul Emil Turdean renunță la cultura de sfeclă de zahăr: ”Cu mine, discuțiile s-au închis”

Emil Turdean: Construim o fabrică de ulei
Emil Turdean, proprietarul fermei Agro Turdean Impex din comuna Moldovenești a anunțat că alături de alți agricultori din cadrul Cooperativei Podișul Transilvaniei va investi 45 de milioane de euro într-o fabrică de procesare pentru ulei alimentar.
”Constuim o fabrică de ulei în zona Turzii și suntem în stadiul de a discuta cu banca termenii tehnici dar de un an de zile tot discutăm și le-am spus că dacă noi fermierii am lucra exact cum se mișcă băncile ar mânca numai grâu mucegăit de aflatoxină pentru că nu se poate să o lungești. Eu cred cu tărie că se peird foarte multe proiecte inteligente în România pentru că se mișcă foarte greu băncile. Fondurile europene ne ajută dar tot nu ajung banii pentru că spre exemplu la fabrica de ulei investiția la care ne înhămăm noi este de 45 de milioane de euro. Avem 10 milioane de euro din fonduri europene, am pus noi, cei 21 de colegi din cadrul Cooperativei Podișul Transilvaniei, partea noastră de cofințanțare de încă 10 milioane de euro și restul am solicitat băncilor. Am luat la rând toate băncile comerciale din România, și cele cu capital de stat și cele private. Și până la urmă dacă nu apelam la o instituție financiară externă și o bancă românească nu cred că puteam duce proiectul la bun sfârșit”, a spus fermierul invitat în podcastul lui George Buhnici.
Citiți și: Emil Turdean, fermierul care face agricultură pe model olandez. Sfecla de zahăr, o cultură de bază
Fermierii care fac investiția lucrează cumulat 33.000 de hectare
Cunoscutul fermier din zona Ardealului a făcut referire și a lipsa de susținere a statului, în ceea ce privește garantarea creditelor care sunt acodate fermierilor de către bănci.
”Nu ne bazăm pe ajutoare de la stat pentru că nu cred că statul român dispune de bani să poată împrăștia în stânga și dreapta dar la proiecte mari care vizează capacități de producție pentru a procesa materie primă care poate merge și la export, cred că totuși ne-ar putea susține. Adică să găsească o pârghie prin care să acorde o garantare acelui credit. Nu este cazul nostru, pentru că este garantat, dar se pierd foarte multe proiecte pentru că statul alocă pe fonduri europene niște măsuri iar dacă sunt beneficiari bine, dacă nu iarăși bine, pe funcționarul acela nu îl interesează, băncile nu își dau interesul, etc. Din păcate este diferită abordarea băncilor la noi comparativ cu Olanda spre exemplu. Acolo am un coleg fermier care a construit 8 hectare de sere ultra-performante pentru crizanteme, este totul robotizat. Investiția totală a costat 20 de milioane de euro. Și l-am întrebat ce garanții a dat la stat? Mi-a răspuns că valoarea terenului și afacerea. Deci rapid, nu ca la noi cu analize peste analize, garanții peste garanții”, a mai explicat fermierul.
Acesta a mai spus că în prezent ferma Agro Turdean a depășit 1.500 de hectare lucrate iar fermierii care investesc în fabrica de ulei ajung cumulat la 33.000 de hectare.
”Dar noi cei din cooperativă suntem 21 de colegi care cumulat lucrăm 33.000 de hectare, printre care și maghiari, slovaci reuniți din județele Cluj, Alba, Mureș și Sibiu care am luptat pentru această fabrică și chiar vreau să le mulțumesc colegilor pentru că au avut ambiția să meargă înainte”, a mai punctat Emil Turdean.