• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Emil Turdean: Sunt fermieri persoane fizice cu o mie de hectare, care nu plătesc nimic statului

    Roxana Dobre -

    Emil Turdean, unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din județul Cluj, care lucrează peste 1.500 de hectare de teren arabil este de părere că statul trebuie să aibă un sistem mai eficient de verificare a cheltuielii subvențiilor agricole. Acesta a afirmat că ”fermierii înghit o căruță de bani de la UE”.

    Emil Turdean a mărturisit că recent, într-un podcast realizat de George Buhnici, că și-a extins suprafețele prin arendarea unor suprafețe de teren în zona Huedinului, acolo unde, spune el erau terenuri lăsate pârloagă pentru care se încasau subvenții. ”Noi avem o problemă foarte mare în România cu aceste subvenții care vin de la UE. Și vă spun de ce. Noi nu avem legea comasării terenurilor definitivat încă pentru că se aruncă vina pe cadastru, că nu este definitivat. Și atunci vin subvenții pe suprafețe mărunțite, și ne lovim de o mare problemă. Eu, spre exemplu, m-am întins cu terenurile în zona Huedinului, acolo este teren arabil lăsat în paragină de când s-au desființat IAS-urile. Pe acolo pășteau oile pe terenuri, dar omul în declara la APIA, lua 300 și ceva de euro pe hectar deși terenul acela nu producea nimic. Eu acum am investit acolo, iau în arendă, le-am oferit o înțelegere foarte corectă, le plătesc și impozitul pe teren, le plătesc impozituri 16%, CAS 5,5%”, a spus Emil Turdean.

    Clujeanul a completat că statul român nu verifică eficient modul în care se acordă subvențiile. ”Statul român nu verifică cine sunt beneficiarii subvențiilor și noi, fermieri din România, o să zic și fermieri în paranteză, am înghițit o căruță de bani de la Uniuneaa Europeană pe proiecte de la AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și nu se vede înapoi în circuitul de producție. Adică noi importăm în continuare mâncare”, a mai semnalat fermierul.

    Citiți și: Emil Turdean, fermierul care face agricultură pe model olandez. Sfecla de zahăr, o cultură de bază

    Fermier: Sunt o grămadă de proiecte făcute cu fonduri europeane care de fapt nu funcționează 

    Emil Turdean a făcut referire și la fondurile europene care se derulează prin AFIR și pentru care, afirmă el, investiția nu a fost verificată.

    ”Sunt o grămadă de proiecte făcute cu fonduri europeane care de fapt nu funcționează, spre exemplu pensiuni agroturistice, care au fost făcute în scop foarte clar și direct: casă familială, plantații de lavandă cu 25.000 de euro de către tineri fermieri au fost făcute de o grămadă de milițiani, că nu poți să le zici poliție, sau copiii lor, au adunat 10 buletine, au luat 250.000 de euro, n-au predat un kilogram de lavandă nicăieri. Exemplele acestea pot continua, de proiecte făcute și a doua zi vândute”, a mai spus fermierul.

    Omul de afaceri din județul Cluj a mai subliniat că statul trebuie să implementeze un sistem mai eficient de verificare a beneficiarilor care încasează bani europeni.

    ”Dacă ai fost beneficiar al unei intervenții din fonduri europene trebuie să vedem ce întoarce în circuit înapoi. Se dau subvenții la fermierii mici cu unul, două, trei hectare, cinci, zece. Sunt fermieri persoane fizice la o mie de hectare, care nu plătesc nimic statului. Multă lume evită contractele de arendă, se merge merg pe contract de comodat cu dare în folosință gratuită. Statul român stă impasibil și funcționarii în complicitate cu cei de la APIA, primăriile, camerele agricole de la primărie care eliberează adeverințe la ciobani spre exemplu, mai un cășuț, mai un pic de brânză. Deci sistemul este ciuruit peste tot. Iar aceste subvenții se dau de la contribuabilii UE, care suntem și noi cetățenii”, a mai arătat Emil Turdean.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier german: ”Fără muncitorii din România, nu am avea ce mânca”. Oferta sa: 3.000 de euro brut, pe lună Ruperea florilor la căpșuni pentru o producție mai mare. Metoda pas cu pas Samsarii au dat lovitura înainte de sărbători – au cumpărat ceapă verde de la producători și au vândut-o la prețuri mari în piețe

    Ultimele știri

    Sol tare ca piatra. Soluții pentru a rezolva compactarea solului Cel mai mare producător de lactate din lume este anchetat de procurori pentru evaziune fiscală Emil Turdean: Sunt fermieri persoane fizice cu o mie de hectare, care nu plătesc nimic statului