România începe să exporte carne de porc într-o țară musulmană în care nu se consumă aproape deloc această carne


Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că, în urma demersurilor întreprinse pe lângă Departamentul pentru Siguranța Alimentelor din cadrul Ministerului Schimbărilor Climatice și al Mediului din Emiratele Arabe Unite, a fost aprobat modelul de Certificat de sănătate pentru exportul cărnii și al produselor din carne de porc în Emiratele Arabe Unite. Modelul certificatului este disponibil pe site-ul oficial al ANSVSA, la secțiunea ”Industrie și Afaceri – Export – Export în țări terțe – Emiratele Arabe Unite”.
ANSVSA a anunțat, astăzi, luni – 28 aprilie, că a facilitat exportul de carne și produse din carne de porc în Emiratele Arabe Unite, o oportunitate pentru sectorul agroalimentar românesc. Astfel, pentru producătorii din România se deschiod noi oportunități comerciale. Singura ciudățenie a acestei realizări este că EAU reprezintă o țară unde aproape întreaga populație este de religie musulmană, deci nu consumă deloc carne de porc.
Citește și: ANSVSA: Încă 30.000 de ovine, exportate în Algeria. Sunt programate la îmbarcare alte 100.000 de animale
Exportul de carne și produse din carne de porc către Emiratele Arabe Unite va respecta condițiile sanitare veterinare specifice. Printre acestea se pot enumera:
- Proveniența din unități autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;
- Inspectarea ante-mortem și post-mortem a animalelor de către medicii veterinari oficiali;
- Respectarea legislației sanitare veterinare în vigoare, inclusiv în ceea ce privește controlul Pestei Porcine Africane.
Citește și: O nouă piață de export pentru fermierii români! Șeful ANSVSA a semnat astăzi certificatele în Tunisia!
Alexandru Bociu, ANSVSA: ”Deschiderea pieței Emiratelor Arabe Unite pentru carnea și produsele din carne de porc din România este o oportunitate”
Potrivit Președintelui ANSVSA, dr. Alexandru Bociu a specificat că pentru sectorul alimentar românesc este un pas important. De asemenea, a adăugfat că va sprijini ăîn continuare operatorii economici. ”Deschiderea pieței Emiratelor Arabe Unite pentru carnea și produsele din carne de porc din România este o oportunitate importantă pentru sectorul agroalimentar românesc. Această reușită reflectă atât eforturile susținute ale autorităților, cât și nivelul ridicat de conformitate sanitar-veterinară al producătorilor români. Vom continua să sprijinim operatorii economici pentru a valorifica potențialul de export și a crește competitivitatea produselor românești pe piețele internaționale”, a declarat președintele ANSVSA, dr. Alexandru Bociu.
Această inițiativă se înscrie în strategia ANSVSA de extindere a accesului produselor agroalimentare românești pe noi piețe externe, oferind noi perspective comerciale producătorilor și exportatorilor din România, se mai arată în comunicatul transmis.