Prognoza agrometeo 29 aprilie – 5 mai. Culturile beneficiază de ploi, risc mare de vânt puternic și grindină


Meteorologii au anunțat că seceta pedologică își face simțită prezența în Banat și Oltenia, precum și în anumite zone din Crișana, Transilvania, Moldova și Dobrogea. Potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în intervalul 29 aprilie – 5 mai, se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice, căderi de grindină şi intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, în aproape toată ţara.
Meteorologii au emis prognoza agrometeorologică pentru intervalul 29 aprilie – 5 mai, perioadă în care vremea normală sub aspect termic de la începutul intervalului va intra întrun proces de încălzire treptată, în aproape toate regiunile agricole. Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă.
Citiți și: Vremea în următoarele zile: rece, cu îngheț și chiar brumă pe arii restrânse
Cum va fi vremea în intervalul 29 aprilie – 5 mai
Conform ANM, temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 7…18°C în primele zile, limite apropiate de mediile multianuale şi 10…21°C spre sfârşitul intervalului, mai ridicată cu 1…4°C în raport cu normele climatologice, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 12…27°C, la scara întregii ţări. Temperatura minimă a aerului va oscila între 2…15°C în majoritatea regiunilor, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din Transilvania, unde local vor fi condiţii de producere a brumei.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va înregistra valori cuprinse între 10…20°C, în cea mai mare parte a ţării, optime parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare, răsărire, înfrunzire) la culturile înfiinţate până la această dată.
Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice, căderi de grindină şi intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, în aproape toată ţara.
Citiți și: Sate sub ape – o furtună puternică a lovit mai multe zone!
Secetă în mai multe zone
Conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică) în Banat și Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Crișana și Transilvania, local în nordul, sudul, estul și sud-estul Moldovei, nordul și centrul Dobrogei, estul, nordul, sudul, izolat vestul Munteniei. Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare în Maramureș, cea mai mare parte a Munteniei, local centrul, estul și sudul Dobrogei, nordul, vestul, centrul, estul și izolat sud-vestul Moldovei, nordul Crișanei, nord-estul Transilvaniei.
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), gradul de aprovizionare cu apă va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toate regiunile. În Dobrogea, local în nordul, vestul, centrul, estul, sud-estul, sudul Munteniei, sudul, estul și sud-estul Moldovei, se vor semnala deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică).
Starea de vegetație a culturilor agricole în intervalul 29 aprilie – 5 mai
Ca urmare, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura mai intens, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.
Pe ansamblu, starea de vegetaţie a culturilor de toamnă înfiinţate în perioada optimă se va prezenta în continuare bună şi medie, iar în semănaturile tardive şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă.
În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedoclimatice, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge înfrăţirea (70-100%) şi alungirea paiului (20-100%), precum şi începutul fazei de „burduf” (10-30%). Rapiţa va înregistra fazele de alungire a tulpinii (40-100%), apariţia inflorescenţelor (20-100%) şi înflorire (10-60%).
În toate plantaţiile pomicole se înregistrează înflorirea, înfrunzirea, precum şi legarea/creşterea rodului. În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa-de-vie se vor semnala înmugurirea, dezmugurirea şi înfrunzirea, iar local, la soiurile timpurii de masă, creşterea lăstarilor.
La culturile prăşitoare (porumb și floarea-soarelui) semănate până în prezent se vor semnala fazele incipiente de vegetaţie (germinare-răsărire-apariţia primelor frunze).
Sfecla de zahăr va parcurge fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinarea, răsărirea şi apariţia primelor frunze (10-100%), iar la cartoful pentru consum se vor înregistra încolţirea şi răsărirea.
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tăieri şi tratamente fitosanitare în vii şi livezi, etc.) se vor desfăşura în general normal.
Lucrări de sezon în livadă și câmp
– Continuarea pregătirii patului germinativ şi semănatul/plantatul culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);
– Verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii germinative;
– Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă;
– Fertilizări faziale la cerealierele de toamnă cu îngrăşăminte foliare pe bază de microelemente;
– Aplicarea de tratamente fitosanitare în plantaţiile pomi-viticole.