Subvenții APIA 2025. De astăzi a început depunerea cererii și pentru crescătorii de animale


Fermierii care au animale pot depune începând de astăzi cereri la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru schemele care se vor achita în campania 2025 pe cap de animal atât pentru vaci de carne, lapte dar și ovine/caprine. Conform informațiilor obținute de Agointeligența-AGROINTEL.RO, softul pentru zootehnie este funcțional de astăzi.
Crescătorii de animale pot depune de astăzi, miercuri – 30 aprilie, cererile pentru campania de plăți din acest an, softul pentru schemele care se achită pe cap de animal fiind operațional. Cererile și documentele se depun direct la APIA, în funcție de programările făcute de funcționari.
Citiți și: Subvenții APIA. Primii crescători de animale care au intrat la plata ANT zootehnie

Crescătorii de animale pot cere de astăzi subvențiile
Conform informațiilor obținute de Agointeligența-AGROINTEL.RO, fermierii din sectorul zootehnic pot solicita de astăzi, miercuri – 30 aprilie plățile pentru animale, după ce softul și pentru aceste scheme a fost definitivat. Fermierii au la dispoziție toată luna august să ceară subvențiile pe cap de animal atât pentru vaci de carne, lapte dar și ovine/caprine.
Ca și în anii trecuți fermierii din sectorul zootehnic au fost ”lăsați la urmă”, aceștia fiind ultimii care pot depune cererea de plată la agenția de plăți.
Campania de primire a Cererilor de plată se încheie în data de 30 mai 2025. În cazul schemelor din sectorul zootehnic, solicitanții se vor prezenta la Centrele APIA conform programării pe care au stabilit-o în prealabil cu funcționarii APIA, în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea AGI Online, după cum a informat APIA într-un comunicat remis pe 20 aprilie.
Citiți și: Fermierii care nu pot încasa subvențiile de la APIA
Ce scheme de plată pot solicita crescătorii la APIA
Fermierii din sectorul zootehnic pot cere la APIA plățile ”de bază” care din achită din bugetul de stat, cât și intervenții de sprijin cuplat sau eco-scheme astfel:
Ajutoare Naționale Tranzitorii Zootehnie (ANTZ)
– ANTZ 7- schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte
– ANTZ 8 – schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne
– ANTZ 9 – schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine
Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ)
– PD-21 – Sprijin cuplat pentru venit – Vaci de lapte
– PD-22 – Sprijin cuplat pentru venit – Taurine de carne
– PD-23 – Sprijin cuplat pentru venit – Bivolițe de lapte
– PD-24 – Sprijin cuplat pentru venit – Ovine/caprine
Eco-scheme
– PD-07 – Creşterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte
– PD-08 – Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrăşat
– PD 27 – Creterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiii optime de sustenabilitate.