• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Costel Vînătoru despre pesticide: ”Aproape e imposibil să obții o cultură în România fără utilizarea lor”

    Roxana Dobre -

    Pesticidele sunt esențiale pentru culturile de legume și fructe și „aproape că e imposibil să realizezi o cultură fără să folosești aceste substanțe”, arată Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale Buzău. Acesta a atras atenția că autoritățile ar trebuie să fie mai vigilente astfel încât în țara noastră să nu mai fie aduse plante purtătoare de boli și dăunători periculoși.

    Costel Vînătoru a explicat când devin pesticidele din legume și fructe periculoase subliniid și pe de altă parte și importanța lor pentru culturi având în vedere provocările care apar an de an pentru producători. Acesta a menționat că se poate vorbi de pericol dacă sunt folosite în cantități mari sau necorespunzător.

    Citiți și: ANF a anunțat care sunt produsele la care s-au găsit reziduuri mari de pesticide

    Costel Vînătoru despre utilizarea pesticidelor: Dacă se respectă regulile, nu am putea vorbi de situații așa de alarmante

    Cercetătorul buzoian a subliniat că utilizarea pesticidelor poate deveni periculoasă atunci când nu se respectă regulile de aplicare.

    ”Atunci când vorbim de pesticide, ne gândim la un grup mai larg de substanțe care sunt folosite în agricultură. Ne gândim la erbicide, ne gândim la fungicide, ne gândim la insecticide și, sigur, și la alte substanțe care au un rol dublu, inclusiv de fertilizanți, în agricultură. Aceste pesticide sunt folosite pe scară largă, pentru că vorbim, pe de o parte, iată, de sănătatea populației, de sănătatea omului, dar agronomul se gândește la sănătatea plantelor și aproape că e imposibil să realizezi o cultură fără să folosești aceste pesticide, fie că vorbim de combaterea bolilor și dăunătorilor, fie că vorbim de combaterea buruienilor. Dacă se respectă regulile, nu am putea vorbi de situații așa de alarmante, pentru că, de regulă, și ele sunt grupate pe «extrem de toxice», «foarte toxice», «toxice» și, sigur, «cele care sunt mai puțin toxice». Sunt pe grupe de toxicitate. Cele care sunt toxice, extrem de toxice sau foarte toxice, trebuie avize speciale de manipulare și de utilizare, deci nu orice persoană poate să folosească acele substanțe care sunt toxice. Putem să vorbim de pericol dacă sunt folosite în cantități mari, dacă sunt folosite necorespunzător”, a punctat Vînătoru la Talk B1 cu Irina Petraru.

    Citiți și: Costel Vînătoru: Calendarul agricol nu mai poate fi respectat, nu se mai respectă anotimpurile

    Costel Vînătoru: Foarte mulți probabil că aplică mai intens decât ar trebui aceste pesticide

    Directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale Buzău a mai atras atenția că foarte mulți probabil că aplică mai intens decât ar trebui aceste pesticide, pentru că sunt nevoiți de multe ori și cultivatorii pentru că s-au înmulțit bolile, dăunătorii.

    ”Și aproape e imposibil să obții o cultură în România fără utilizarea lor. Medicii ne-au atras atenția și sunt studii făcute că se creează doze cumulative în plante, și ajung în mâncare și foarte multe probleme de sănătate vin din cauza acestor substanțe. Dar lumea științifică încearcă să găsească soluții ca să nu mai folosim aceste substanțe dar foarte greu. Ceea ce este grav este că noi nu avem niște instituții puse la punct la nivel național care să vegheze la respectarea normelor de biosecuritate. Așa ne-am trezit că avem în România dăunători extrem de periculoși care nu pot fi combătuți nici măcar pe cale chimică cu aceste substanțe care sunt, așa cum ați menționat, toxice sau provoacă probleme serioase sănătății omului. Lucrul acesta ar trebuie să ne alarmeze puțin, cum acești dăunători au pătruns în România, de ce au păstruns, etc. Același lucru se întâmplă și la boli, la plante care nu erau altădată și acum sunt prezente și sigur că suntem nevoiți să utilizăm aceste substanțe”, a mai spus cercetătorul.


    Te-ar mai putea interesa

    Anunț APIA despre plata avansului din subvențiile pe acest an. Cuantum prima tranșă din bani Fermierii din Prahova: Ploi ”ca în povești” după oprirea rachetelor antigrindină Casa Verde Fotovoltaice se lansează în august. Schimbare majoră pentru sprijinul de 30.000 lei/locuință

    Ultimele știri

    LAPAR solicită respectarea fermierilor și a mediului asociativ profesional de către toate partidele politice Nicio tonă de grâu românesc nu pleacă în Egipt! GASC a cumpărat doar cereale din Ucraina și Bulgaria Fabrica de zahăr de la Luduș – investiții uriașe pentru extinderea producției