• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursa cerealelor în mai 2025. Prețuri mici la noua recoltă de grâu, porumb și rapiță din Europa

    Violina Gorcinschi -

    Prețurile la cereale încep mai slab noua săptămână mai. Unul dintre factori este reprezentat de prognozele meteo mai bune pentru SUA și regiunea Mării Negre. În același timp, economia europeană are performanțe slabe, iar seceta din Europa de Nord nu a fost (încă) inclusă în preț.

    Prețurile cerealelor din Europa sunt din nou supuse presiunilor, după ceea ce părea a fi o ușoară revenire la sfârșitul săptămânii trecute. Tranzacțiile premergătoare pieței din SUA au început, de asemenea, cu pierderi la grâu, porumb și rapiță și doar puțin mai mari la soia. În Europa, prețurile de pe piața futures (cu excepția porumbului) se referă acum la recolta din 2025, relatează Agrarheute.

    Bursa cerealelor în mai 2025. Scăderi de preț la grâu, porumb și rapiță

    Prețurile grâului pentru contractul Euronext din mai 2025, care expiră pe 12 mai, au scăzut temporar sub 200 de euro/t, dar se situează în prezent în jurul valorii de 201 euro/t luni. Pe piața europeană de contracte futures, septembrie 2025 (recolta nouă) este cotat luni cu o reducere de 3,50 euro/t, la 204 euro/t.

    Porumbul Euronext cu livrare în iunie 2025 a fost cotat la 195,50 euro/tonă, cu o reducere de 3,25 euro pe tonă, în timp ce pentru noiembrie 2025 (recolta nouă) se tranzacționează la 200 euro/tonă. Prețurile rapiței pentru noua recoltă din 2025 (august) sunt cotate la 469 euro/t, o scădere de 2 euro, în timp ce recolta din noiembrie 2025 se tranzacționează la 474 euro/t.

    Chiar și pe măsură ce se apropie sfârșitul sezonului 2024/2025, dezvoltarea exporturilor europene va continua să determine în mod semnificativ evoluția prețurilor. Aprecierea euro față de dolar rămâne cu siguranță un factor cheie în competitivitatea grâului european. Euro a pierdut recent teren față de dolar și a revenit la aproximativ 1,13, ceea ce contribuie la o anumită stabilizare a prețurilor la cereale.

    În perioada 1 iulie 2024 – 27 aprilie 2025, exporturile de grâu de morărit ale UE au totalizat 17,5 milioane de tone, față de 26,6 milioane de tone în anul precedent, potrivit Comisiei Europene, o scădere de peste o treime.

    Citește și: Cédric Benoist, COPA-COGECA: Nu putem accepta ca grâul și orzul să fie din nou excluse de la protecție în Acordul revizuit cu Ucraina

    Comisia Europeană și-a redus, de asemenea, previziunile privind producția de grâu de morărit a UE pentru 2025/26 la 126,3 milioane de tone, față de 126,5 milioane de tone în ultima revizuire.

    Ploi în Europa și SUA (foto: shutterstock.com)

    Precipitații în zonele de la Marea Neagră și în SUA

    Din punct de vedere meteorologic, Europa rămâne divizată: sudul continuă să primească ploi abundente, în timp ce nordul suferă predominant din cauza lipsei de apă. France AgriMer a publicat vineri raportul săptămânal Céréobs: stocurile de grâu moale sunt evaluate ca fiind „bune spre excelente” la 74%, neschimbate față de săptămâna precedentă. Semănatul porumbului este finalizat în proporție de 62%.

    După ce în urmă cu doar câteva zile s-a prognozat o secetă persistentă, luna mai s-ar putea dovedi a fi semnificativ mai bună decât se aștepta pentru cerealele de iarnă de la Marea Neagră. În Ucraina, se așteaptă ploi regulate și suficiente pentru a compensa lipsa precipitațiilor de la sfârșitul lunii aprilie. Cele mai recente hărți meteo prevăd, de asemenea, precipitații favorabile pentru Rusia, atât în ​​centrul Rusiei, cât și în sudul țării.

    Cu toate acestea, în Rusia continuă să se observe temperaturi minime negative înainte ca temperaturile să fie așteptate să crească săptămâna viitoare. La 2 mai, potrivit Ministerului Agriculturii din Ucraina, în țară erau cultivate 3,25 milioane de hectare de cereale de primăvară și leguminoase, cu 6% mai puțin decât în ​​anul precedent. Porumbul a fost cultivat pe 1,9 milioane de hectare, grâul pe 0,2 milioane de hectare și orzul pe 0,7 milioane de hectare.

    Citește și: Fermierii din Ucraina revin la culturile ”clasice” care le aduc profit

    Potrivit Interfax, în Rusia erau plantate 10,5 milioane de hectare de cereale de primăvară până la 25 aprilie, comparativ cu 9,2 milioane de hectare cu un an mai devreme. Semănatul de cereale de primăvară a ajuns la 6,3 milioane de hectare, comparativ cu 4,8 milioane de hectare în anul precedent. Conform datelor, în Rusia erau plantate 10,5 milioane de hectare de cereale de primăvară până la 25 aprilie, comparativ cu 9,2 milioane de hectare cu un an mai devreme. Plantarea cerealelor de primăvară a ajuns la 6,3 milioane de hectare, comparativ cu 4,8 milioane de hectare în anul precedent.

    Nivelurile de umiditate s-au îmbunătățit în principalele zone unde se cultivă grâul în SUA, deși unele părți din statul Oklahoma au înregistrat ploi excesive. Se așteaptă o pauză a ploilor în acest weekend, înainte ca un alt val de furtuni să acopere zonele cultivate cu grâu săptămâna viitoare, provocând potențiale inundații localizate și riscuri de boli în anumite părți ale câmpiilor din sud-est. În câmpiile nordice, condițiile rămân predominant favorabile.


    Te-ar mai putea interesa

    Emil Turdean: Sunt fermieri persoane fizice cu o mie de hectare, care nu plătesc nimic statului Primele cireșe au apărut în piețele din România. Cât costă un kilogram Contrabandă cu cereale în Marea Neagră. Nava a fost descoperită în portul Giurgiulești din R. Moldova

    Ultimele știri

    Studiu: O treime din fructele și legumele din Turcia sunt contaminate cu pesticide PSD a decis să iasă din coaliția de guvernare, Marcel Ciolacu demisionează! Ce se întâmplă la Ministerul Agriculturii Bursa cerealelor în mai 2025. Prețuri mici la noua recoltă de grâu, porumb și rapiță din Europa