• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvențiile fermierilor, în aer după turul I. Banii blocați până la numirea unui nou guvern

    Roxana Dobre -

    Situația de pe scena politică va aduce întârzieri și blocaje pentru unele programe și subvenții așteptate de fermieri. Schimbările la nivelul Guvernului dar și noile alegeri și investirea unui Executiv nou vor ”împinge” termenele la care sperau fermierii când au fost lansate de către Ministerul Agriculturii în dezbatere publică. Un nou Executiv ar putea reconsidera măsurile de sprijin pe care producătorii agricoli se bazau.

    Subvențiile pentru ”Creditul Fermierului”, programul de susținere a crescătorilor de porcine pentru înființarea de locuri de cazare sau ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi vor mai avea de așteptat până situația politică se va ”stabiliza”. Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat Marcel Ciolacu și-a depus demisia din funcția de șef al Guvernului iar până la alegerile prezidențiale și după instalarea unui nou Guvern, actualul Executiv va funcționa ca interimar, deci cu puteri limitate ce nu implică aprobarea angajarea unor scheme noi de ajutor de la bugetul de stat.

    Administrația Prezidențială a anunțat în această seară că președintele interimar Ilie Bolojan s-a întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu, iar șeful statului a luat act de demisia din funcția de prim-ministru al Guvernului României, depusă de Ciolacu. ”Un premier interimar va fi desemnat în prima parte a zilei de mâine”, a transmis Administrația Prezidențială.

    În Codul administrativ se arată că, în caz de demisie, președintele României, prin decret, la propunerea prim-ministrului, ia act de demisie și declară funcția vacantă în termen de 15 zile de la primirea propunerii prim-ministrului. De asemenea, demisia se anunță public și devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii.

    Președintele desemnează un alt membru al guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului, până la formarea noului guvern.

    În perioada interimatului, până la depunerea jurământului de către membrii noului guvern, executivul poate să emită numai acte cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă, Guvernul nu poate să emită ordonanțe sau ordonanțe de urgență și nu poate iniția proiecte de lege, mai prevede Codul administrativ.

    Citiți și: George Simion și Nicușor Dan – în turul 2 la alegerile pentru funcția de președinte al României

    Subvenții așteptate de fermieri 

    Până la intrarea în legalitate a viitorului președinte, și numirea Guvernului, fermierii mai au de așteptat pentru următoare programe:

    – Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi care se află în dezbatare și pentru care legumicultorii așteptau să fie aprobat ca să poată depune cereri.  Proiectul are un impact bugetar în sumă de 60.000.000 lei şi se asigură din bugetul pe anul 2025, aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Cuantumul ajutorului de minimis are o valoare de 3.000 euro/ha şi se acordă pentru o suprafață minimă de 3.000 mp și maximă de 6 ha/beneficiar;
    – Programul de susținere a producției de cartof de consum în anul 2025. Ajutorul de minimis va fi acordat fermierilor care cultivă minimum 0,3 ha și obțin o producție de cel puțin 6 tone/ha. Sprijinul financiar este de 200 euro/ha, iar bugetul total alocat este de 15 milioane lei;
    – Ordonanța de Urgență pentru susținerea sectorului suin. Schema va presupune aordarea unui ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine cu un sprijin de până la 65% din valoarea eligibilă, respectiv până la 80% pentru tinerii fermieri. Cost eligibil maxim: 13.300 euro/loc nou și 10.180 euro/loc în fermă conservată;
    – Schemă de ajutor de minimis „Creditul Fermierului”. Obiectivul principal al schemei este acordarea unui sprijin financiar constând în subvenționarea parțială a dobânzii (partea echivalentă cu ROBOR la 3 luni) pentru creditele contractate de fermieri în vederea asigurării capitalului de lucru.


    Te-ar mai putea interesa

    Oierul Ioan Suciu anunță că vinde 200 de litri de lapte de oaie pe zi: ”Prețul de criză, ca peste tot! 10 lei litrul!” Ruperea florilor la căpșuni pentru o producție mai mare. Metoda pas cu pas Contrabandă cu cereale în Marea Neagră. Nava a fost descoperită în portul Giurgiulești din R. Moldova

    Ultimele știri

    Primarul din Pardina le dă replica fermierilor care-l acuză că nu le semnează actele pentru subvenții Subvențiile fermierilor, în aer după turul I. Banii blocați până la numirea unui nou guvern Studiu: O treime din fructele și legumele din Turcia sunt contaminate cu pesticide