Fenomenul meteo care amenință agricultura. În mai multe țări din Europa este deja alertă roșie


Fenomenul meteo care amenință agricultura și care a făcut ca în mai multe țări din Europa să fie deja alertă roșie. Este vorba despre seceta care afectează Europa din luna martie se agravează și se răspândește rapid, avertizează Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene. Lipsa precipitațiilor, combinată cu temperaturi mai ridicate decât media sezonieră, a dus la uscarea solurilor și la scăderea dramatică a nivelului râurilor, în special în Europa Centrală și de Est. Țări precum Polonia și Ucraina, esențiale pentru producția de cereale a continentului, sunt grav afectate.
Potrivit celui mai recent raport al JRC, seceta a ajuns deja în stadiul de „avertizare” în multe regiuni ale Europei Centrale, de Est și Sud-Est, dar și în zona est-mediteraneană. Situații similare încep să apară și în nord-vestul continentului. În sistemul Observatorului European al Secetei, acest nivel reprezintă a doua etapă din cele trei care definesc severitatea unei secete, potrivit Știripesurse.ro.
Conform actualizărilor Observatorului, doar Peninsula Iberică, sudul Franței și cea mai mare parte a Italiei au fost ocolite, cel puțin pentru moment. În schimb, părți din Cipru, Grecia, Balcani și Turcia au atins deja stadiul de „alertă” roșie, cel mai grav nivel de secetă.
Vara aduce noi riscuri: temperaturi peste normal și incertitudini privind ploaia
Prognozele meteorologice pentru lunile următoare indică temperaturi mai mari decât cele obișnuite până în iulie, în timp ce perspectivele pentru precipitații rămân incerte. În unele regiuni din nordul Europei – inclusiv Regatul Unit, Germania și țările Benelux – sunt așteptate condiții chiar mai uscate.
Deși gestionarea deficitară a resurselor de apă este un factor agravant, specialiștii subliniază că schimbările climatice vor face ca secetele să devină tot mai frecvente și mai severe pe continent.