Interviu cu Comisarul pentru Agricultură, Christophe Hansen: ”Acordul de liber schimb cu Ucraina nu va fi reînnoit”


Interviu cu Comisarul pentru Agricultură. Christophe Hansen, despre noua Politică Agricolă Comună (PAC) în relație cu fermierii și în contextul protecției fermelor de familiei. Acordul cu liber schimb cu Ucraina nu va mai continua după 6 iunie, a anunțat Comisarul, însă UE se va concentra pe alte forme de colaborare mai solide.
Jurnaliștii polonezi de la Farmer.pl au vorbit cu Comisarul pentru Agricultură, Christophe Hansen, prezent la Congresul European de Reînnoire a Satelor. Oficialul de la Bruxelles și-a expus opinia și planurile în privința mai multor subiecte, inclusiv despre acordul comercial cu Ucraina, dar și despre protecția fermelor în UE de acum încolo.
Christophe Hansen: „Este o ambiție să avem o definiție clară a fermierului activ”
Patru întrebări importante au indicat viziunea comisarului UE pentru Agricultură, Christophe Hansen, pentru viitorul sectorului agricol comunitar din perspectiva finanțării, dar și a relațiilor comerciale cu Ucraina.
PAC este destinată fermierilor activi. Ce înseamnă activ, în opinia dvs.? Fie că este vorba de un fermier care produce doar alimente sau și de cei care mențin bune practici agricole pe terenul lor. Ce părere ai despre asta?
Pentru mine, desigur, definiția unui fermier activ este ceva ce ține de statele membre, deoarece știm că agricultura din Uniunea Europeană este foarte diversă. Prin urmare, este important pentru mine ca un fermier activ să lucreze activ la fermă, să producă alimente și bunuri agricole și, prin urmare, trebuie să existe producție agricolă. Cred că asta e foarte important. Se întâmplă, de asemenea, și acest lucru se întâmplă în toate statele membre, să existe persoane care beneficiază de Politica Agricolă Comună, dar în cele din urmă nu produc singure. Știm că fondurile sunt limitate, trebuie să le direcționăm mai bine către cei care contribuie cu adevărat la securitatea noastră alimentară, la suveranitatea noastră alimentară și să ne asigurăm că suntem independenți de țările terțe în ceea ce privește producția de alimente. (…) Este o ambiție să avem o definiție clară a fermierului activ, astfel încât să putem direcționa mai bine banii limitați pe care îi avem către cei care sunt implicați activ. Acest lucru este, de asemenea, prevăzut în tratatele Uniunii Europene pentru a asigura securitatea alimentară, dar și un venit echitabil pentru cei care produc alimentele noastre – acesta este scopul. De aceea trebuie să ne gândim la acest lucru împreună, tot aici, cu comunitatea agricolă, să discutăm această problemă și să ne concentrăm asupra ei.
Vor fi fermele mai mici salvate și în siguranță în viitor? Vor fi protejate de PAC?
În ultimii 10 ani, am pierdut trei milioane de ferme în Uniunea Europeană. Au mai rămas doar nouă milioane de ferme. Trebuie să-i menținem pe toți productivi. Și cred că problema nu este despre „mari sau mici”. Avem nevoie de toți. Avem nevoie de toți, pentru că problema noastră este că tot mai puțini oameni își asumă această slujbă. Cred că avem multă diversitate, iar această diversitate este și bogăția agriculturii noastre și trebuie să o menținem. De asemenea, trebuie să ușurăm povara asupra fermelor mai mici. Poate putem vorbi puțin despre simplificare mai târziu, pentru că am prevăzut acțiuni specifice, în special pentru fermele mai mici.
Citește și: Miniștrii Agriculturii din UE susțin viziunea comisarului Christophe Hansen pentru noua PAC
Acordul de liber schimb cu Ucraina expiră în curând, pe 5 iunie? Cum va arăta situația, în special în ceea ce privește produsele agroalimentare, pe 6 iunie?
Ei bine, aici, în acest moment, dumneavoastră știți cel mai bine că cerealele ucrainene au cauzat și turbulențe pe piețele agricole, în special în țările învecinate. Au avut un impact asupra prețurilor unor mărfuri și este un aspect la care trebuie să lucrăm. Acum știm că după 5 iunie revenim la vechiul acord comercial, dar lucrăm activ cu Ucraina pentru a găsi o nouă modalitate de cooperare, o nouă relație. De asemenea, vom lucra la ajustarea treptată a standardelor de producție. Cred că acesta este un punct foarte important pe care trebuie să-l menționăm, doar pentru a fi foarte clar. Acordul nu va fi prelungit, așa că acum lucrăm la o relație mai stabilă, care include și standarde de producție. Și asta va stabili direcția viitoare.