• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • BASF România aniversează 10 ani de susținere a cramelor mici și mijlocii și anunță câștigătorii „Povești cu vinuri românești” 2025

    Roxana Dobre -

    BASF Agricultural Solutions România, unul dintre cei mai mari furnizori ai pieței locale de produse pentru protecția plantelor, a anunțat câștigătorii celei de-a 10-a ediții a concursului „Povești cu vinuri românești”. Competiția, dedicată viticultorilor mici și mijlocii din toată țara, cu suprafețe cultivate de până la 100 de hectare, s-a desfășurat în perioada 19 martie – 8 mai 2025, în patru etape regionale și una națională.

    În cadrul celor patru etape regionale pentru zonele Moldova, Oltenia și Muntenia, Dobrogea, Banat și Transilvania, degustători experți, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), au desemnat câte 3 vinuri finaliste pentru fiecare categorie (vinuri roșii, albe și rosé). Finala națională, ce a avut loc pe 8 mai, la Brașov, a cuprins, astfel, 36 de vinuri, la care s-au adăugat doar în această fază finală 36 de vinuri spumante, acesta fiind al treilea an în care, în cadrul competiției, se jurizează și această categorie.

    Câștigătorii „Povești cu vinuri românești” 2025

    Astfel, marele câștigător al categoriei de vinuri albe a fost Crama Serve – Sauvignon Blanc + Chardonnay + Riesling de Rhin, 2024, sec. În ceea ce privește vinurile rosé, prima poziție a fost ocupată de Crama Hamangia – Merlot + Cabernet Sauvignon, 2024, demisec, iar în cazul vinurilor roșii, primul loc a fost câștigat de Crama Pandora – Cabernet Sauvignon + Fetească Neagră + Merlot, 2021, sec.

    Crama Serve
    Crama Hamangia
    Crama Pandora

    Pe de altă parte, în categoria „Cel mai bun vin spumant”, Podgoria Silvania – Blanc de Blancs, alb, brut s-a departajat și a ajuns pe prima poziție a podiumului.

    Podgoria Silvania

    „A fost o reală onoare să prezidez acest concurs timp de zece ediții consecutive și pot afirma cu convingere că nivelul vinurilor înscrise a evoluat constant. Se observă o maturizare clară a pieței, o rafinare a gusturilor consumatorilor și, în mod firesc, o creștere a calității vinurilor, mai ales din partea cramelor mici și mijlocii. Acest concurs generează multiple beneficii pentru acest segment al industriei, încurajând producătorii să acorde o atenție sporită procesului de vinificație, să adopte tehnologii moderne și să investească în soluții performante pentru protecția plantelor, elemente esențiale pentru obținerea unor culturi sănătoase și, implicit, a unor vinuri de calitate”, a declarat Georgel Costache, Vicepreședinte ADAR și Președinte al juriului în perioada 2016–2025.

    Concursul „Povești cu vinuri românești” s-a desfășurat în perioada 19 martie – 8 mai 2025, în patru etape regionale și una națională

    10 ani de excelență și susținere pentru vinul românesc

    Pe parcursul celor 10 ediții de „Povești cu vinuri românești”, competiția a reunit în total peste 3.700 de vinuri și spumante, aparținând unui număr de aproximativ 1.200 de crame. Astfel, de-a lungul anilor, au fost degustați aproximativ 8.700 de litri de vin și spumante de către 308 membri ai juriului specializat, format exclusiv din degustători autorizați ai ADAR, partener al acestui eveniment încă din 2016. În același timp, valoarea totală a premiilor oferite de companie în toți acești 10 ani a ajuns la 171.000 euro.

    „Pentru noi, „Povești cu vinuri românești” nu este doar o competiție. Este un angajament ferm față de viitorul agriculturii românești și față de oamenii care o construiesc cu pasiune, an de an. De zece ani suntem martori la transformarea extraordinară a cramelor mici și mijlocii din România, de la producători locali, la creatori de identitate națională prin vinurile pe care le produc. Le-am fost alături nu doar cu produse și soluții de protecție a culturilor, ci și cu încredere, parteneriat și viziune. Într-un context economic plin de provocări și schimbări climatice tot mai dure, ne dorim să fim mai mult decât un furnizor, ci o sursă reală de stabilitate, inovație și progres pentru fermierii din România”, a declarat Gabor Krasznai, Country Manager BASF Agricultural Solutions România și Republica Moldova.

    Gabor Krasznai, Country Manager BASF Agricultural Solutions România și Republica Moldova

    Premiul special al publicului: cea mai apreciată etichetă din ultimii 10 ani

    La aniversarea celor 10 ani, competiția dedicată vinurilor autohtone a adus în prim-plan nu doar aromele, ci și arta vizuală care însoțește fiecare sticlă. Pentru prima dată, publicul a avut șansa să își aleagă „Eticheta Deceniului”, o distincție simbolică, dar cu o încărcătură emoțională profundă.

    Pasionații de vin au fost invitați să voteze online, pe pagina de Facebook BASF România, cea mai frumoasă etichetă dintre marile câștigătoare ale edițiilor precedente. În urma a sute de voturi, câștigătoare a fost desemnată Crama Bratu, Fetească Regală, sec, 2022, un etalon al eleganței vizuale și al calității vinului, premiat anterior drept „Cel mai bun vin alb” în anul 2023.

    Piața vinului din România – între tradiție, competitivitate și oportunitate de export

    Competiția „Povești cu vinuri românești” reflectă transformările puternice prin care a trecut piața vinului din România, un sector dinamic, care atrage tot mai mult interes, atât la nivel local, cât și internațional.

    România se menține în topul celor mai importante țări producătoare de vin din lume, ocupând locul 8 la nivel global în ceea ce privește suprafața cultivată cu viță-de-vie – aproximativ 188.000 hectare, conform datelor Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). Cu o producție medie anuală de peste 3,6 milioane hectolitri, țara noastră se clasează pe locul 12 în clasamentul internațional al volumului de vin produs.

    Deși România se bucură de o poziție solidă în clasamentul global, există în continuare un potențial considerabil de dezvoltare, în special în ceea ce privește consolidarea prezenței pe piețele internaționale. Calitatea tot mai ridicată a vinurilor, diversitatea soiurilor autohtone și eforturile cramelor mici și mijlocii conturează premisele unui parcurs ascendent pentru vinul românesc în următorii ani. În acest context, inițiative precum „Povești cu vinuri românești” devin mai mult decât simple competiții.

    „Această platformă creează o punte între specialiști, producători și consumatori, oferind cramelor mici și mijlocii nu doar vizibilitate, ci și validare profesională. Prin fiecare ediție, ne-am propus să aducem în atenția publicului vinuri autentice, cu personalitate, pe care, altfel, consumatorii nu le-ar fi descoperit cu ușurință. Într-o piață competitivă și dinamică, promovarea inteligentă este esențială, iar noi credem că povestea din spatele sticlei poate face diferența”, a declarat Robert Băicoianu, Sales Manager Culturi Speciale, BASF Agricultural Solutions România.

    BASF a generat vânzări de 65,3 miliarde de euro în 2024

    Peste 112.000 de angajați din Grupul BASF contribuie la succesul clienților săi în aproape toate sectoarele și aproape în fiecare țară din lume. Portofoliul companiei include, ca afaceri centrale, segmentele: Produse chimice, Materiale, Soluții industriale, Nutriție și îngrijire; afacerile noastre independente sunt grupate în segmentele Tehnologii de suprafață și Soluții agricole. BASF a generat vânzări de 65,3 miliarde de euro în 2024. Acțiunile BASF sunt tranzacționate la bursa din Frankfurt (BAS) și sub formă de certificat de depozit american (BASFY) în SUA.

    Cu 919 milioane de euro în 2024, BASF investește într-un portofoliu puternic de cercetare și dezvoltare, combinând gândirea inovatoare cu acțiunea practică pe teren. Soluțiile companiei sunt concepute special pentru diferite sisteme de culturi. Conectează semințele și trăsăturile, produsele de protecție a culturilor, instrumentele digitale și abordările de sustenabilitate, pentru a ajuta la obținerea celor mai bune rezultate posibile pentru fermieri, cultivatori și celelalte părți interesate de-a lungul lanțului valoric. Cu echipe în laborator, pe teren, în birou și în producție, BASF face tot ce îi stă în putere pentru a construi un viitor durabil pentru agricultură. În 2024, divizia companiei a generat vânzări de 9,8 miliarde de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    AFM: Înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare încep de luni, 12 mai. Fermierii – finanțați în ordinea cererilor O familie de fermieri din Teleorman mai are de aplicat un singur produs la rapiță pentru o mai bună polenizare și fertilizare a florilor Fermieri, verificați conturile! APIA a virat banii pentru subvenții

    Ultimele știri

    Fermierii tăiați de la plata subvenției în cuantum de 280 de euro pe hectar BASF România aniversează 10 ani de susținere a cramelor mici și mijlocii și anunță câștigătorii „Povești cu vinuri românești” 2025 Subvenția de 100 euro/ha, mai ușor de accesat. Document eliminat pentru fermieri