Avertizare de la ADAMA. Atenție la Fusarium și Septoria tritici!


Precipitațiile acumulate în ultimele zile favorizează dezvoltarea bolilor la cereale, boli ale aparatului foliar și ale spicului, ce pot impacta negativ producția și calitatea în culturile de cereale. Senzorii instalați pe stațiile meteo ADAMA au detectat un nivel de infecție de 60% până la 100% cu Fusarium spp.
Fusarium spp. este un patogen major pentru culturile de cereale, inclusiv grâu, porumb, secară, ovăz, provocând atât infecții cronice, cât și epidemii devastatoare. Aceste specii cauzează fuzarioza, boală ce are un impact semnificativ asupra producției (randamentului) la cereale, iar micotoxinele produse de infecția cu Fusarium au implicații pentru siguranța alimentară.
Simptomele fuzariozei includ decolorarea spicelor, care capătă o culoare albă, urmată apoi de roz, și șiștăvirea boabelor. Infecția este mai puternică și pierderile sunt mai însemnate dacă în perioada înfloritului, la cereale, avem un nivel de umiditate atmosferică ridicată dar și dacă culturile de cereale vin în rotație cu alte specii de cereale păioase sau porumb.
Fuzarioza la grâu este una dintre cele mai periculoase boli pentru cultura de cereale păioase. Pierderile de producție cauzate de fuzarioză pot ajunge la 30 – 50% sau chiar la un nivel mai ridicat, iar calitatea recoltei este pusă în pericol de nivelul de micotoxină (DON).
Conform ultimelor actualizări legislative la nivelul UE, Regulamentul 1022/08-apr-2024 de modificare a Regulamentului (UE) 2023/915 în ceea ce privește nivelurile maxime de deoxinivalenol (DON) în produse alimentare, a fost redusă limita maximă admisă de micotoxină.
Prevenirea și combaterea fuzariozei implică mai multe măsuri, printre care: monitorizarea condițiilor de umiditate și temperatură, care favorizează dezvoltarea ciupercii și respectarea tehnologiei de cultivare a cerealelor (rotația) și aplicarea măsurilor fitosanitare (tratamente specifice omologate).
Pentru un control eficient al patogenului Fusarium spp. tratamentele fitosanitare trebuie aplicate preventiv, în perioada dintre începutul înfloritului și până în momentul în care cultura este înflorită în proporție de 80 -100%. Perioada înfloritului este etapa în care are loc infecția cu sporii de Fusarium spp., urmată la scurt timp de apariția primelor simptome de boală.
ADAMA, prin portofoliul său de fungicide specializate în controlul bolilor la cereale, vă recomandă fungicidele Custodia 1.25 l/ha și Maganic 1 l/ha. Mai multe detalii găsiți aici.
O altă avertizare se referă la un alt agent patogen care atacă cerealele. Senzorii instalați pe stațiile meteo ADAMA au detectat un nivel de infecție de 50% până la 75% cu Septoria tritici.
Septorioza este o boală fungică produsă de ciuperci din genul Zymoseptoria (Septoria), în special Zymoseptoria tritici la grâu, fiind una dintre cele mai răspândite și dăunătoare boli ale cerealelor păioase. Primele simptome apar pe frunzele bazale sub formă de pete galbene sau brun-cenușii, care devin ulterior necrotice. Țesuturile afectate se usucă, iar petele pot conține picnidii (corpi de fructificație) vizibile cu lupa.
Condiții favorabile dezvoltării: umiditatea ridicată (peste 85%) și temperaturile moderate (15–20°C), adică perioadele ploioase din primăvară sunt critice. Boala se răspândește rapid prin picături de apă (ploaie, rouă) și este favorizată de culturi dese și irigare prin aspersiune.

Patogenul Septoria tritici poate duce la pierderi de producție de până la 500 -1000 kg în culturile de orz, având o evoluție agresivă, distrugând timpuriu masa foliară a plantelor, organe ce sunt vitale în susținerea producției. Afectează masa hectolitrică și conținutul de proteină a grâului.
Culturile de cereale de toamnă sau de primăvară au nevoie de un program robust de fungicide pentru a ne asigura că acestea continuă să-și atingă adevăratul randament și potențial de calitate.
ADAMA vă recomandă fugicidele Custodia 1.25 l/ha, Maxentis 1 l/ha sau Maganic 1 l/ha, pentru controlul bolilor la cereale. Mai multe detalii despre aceste produse găsiți aici.