Contractul pentru canalul Siret-Bărăgan – la semnare. Florin Barbu: 35 km de canal vor deservi 300.000 de hectare


Contractul pentru canalul Siret – Bărăgan va fi semnat săptămâna viitoare. Peste două luni vor începe lucrările de execuție pentru primii 35 de km de canal, care vor acoperi 300.000 de hectare. Astfel, mai mulți fermieri vor avea parte de irigații odată cu finalizarea lucrărilor. Acest lucru a fost anunțat recent de ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) scosese la licitație, la sfârșitul anului trecut, lucrări de proiectare și execuție la Canalul Magistral de Irigații Siret – Bărăgan, Etapa 1, Lot 1, km 0 – km 23. Acest tronson este localizat pe teritoriul județului Vrancea, iar lucrările pe care le contractează ANIF includ trei noduri hidrotehnice, Zăbrăuți, Șușița, Putna precum și 14 subtraversări de râuri.
Contractul pentru canalul Siret-Bărăgan, semnat săptămâna viitoare. Se dă startul lucrărilor
Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a vorbit, în cadrul ediției de joi, 15 martie, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, despre evoluția proiectului privind Canalul Siret-Bărăgan.
Citește și: Radu Antohe: Strategie în irigații pe model american pentru Siret-Bărăgan și două râuri cheie din România
”Este evaluare, se va semna contractul de proiectare și execuție. Au fost depuse oferte și se intră la execuție pe primii 35 de kilometri de canal spre Râmnicu Sărat. Mai mult de atât, vom putea alimenta anumite sisteme de irigații – vorbim de treapta a patra și a cincea, direct din canalul Siret-Bărăgan, fără a mai avea costuri de pompare pe Dunăre. Asta înseamnă că peste 300.000 de hectare vor fi alimentate doar din acești primi 35 de km”, a declarat ministrul Florin Barbu.
Lotul 1 din prima etapă a proiectului este o mică parte din întregul proiect, care presupune construirea unui canal cu o lungime de aproape 200 de kilometri.
– Etapa I, cuprinde canalul pe zona acumularea Călimănești – Râmna, în lungime de 51,5 km;
– Etapa a II-a, cuprinde canalul pe zona Râmna – Acumulare Dridu, pe lungime de 139,5 km.
Citește și: Florin Barbu: Voi propune ca Stațiunea de la Lovrin să devină Stațiunea ”Acad. Valeriu Tabără”
Contractul are un termen de 31 de luni, cu proiectare și execuție propriu-zisă lucrări, cu finanțare de la bugetul de stat. La sfârșitul lunii februarie, Barbu declara pentru Agerpres că există credite de angajament prevăzute în acest an pentru infrastructura principală de irigaţii, inclusiv pentru Canalul Siret-Bărăgan, care se ridică la 2,8 miliarde de lei, iar pentru cele 41 de amenajări aflate în lucru mai există un miliard de euro.
Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Florin Barbu, Ministru al Agriculturii (15.05.2025)